BILLIGERE: Fra i dag blir det billigere å bruke mobiltelefonen i utlandet. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BILLIGERE: Fra i dag blir det billigere å bruke mobiltelefonen i utlandet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Nå kutter EU i mobilregningen på ferieturen

Fra tirsdag blir det billigere å bruke mobilen når man er ute og reiser, i hvert fall hvis turen går til et EØS-land. Datakostnadene kuttes mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuttet som innføres 1. juli, er det foreløpig siste i rekken av krav fra EU, som siden 2007 har jobbet for at det skal koste mindre for den som bruker telefonen i et annet land enn hjemlandet.

Både samtaler og tekstmeldinger blir billigere, og datakostnaden - som har påført mang en ferieturist en økonomisk baksmell når reisen er over - blir halvert. Siden 2007 har kostnadene for såkalt dataroaming, bruk av mobildata i utlandet, blitt kuttet med 80 prosent gjennom en rekke vedtak fra unionen.

- Dette kraftige kuttet i roamingkostnader vil utgjøre en stor forskjell for oss alle i sommer, sier Neelie Kroes, som er EUs telekommissær.

Det nye pristaket får umiddelbar effekt også for EØS-landene, så dersom du leser dette på mobilen i utlandet, kan du være en av dem som allerede nyter godt av regelendringen. Fra tirsdag skal prisen på 1 megabyte med mobildata være maks 20 cent (1,67 kroner regnet om etter dagens kurs) dersom man er i et annet EØS-land.

Kroes håper roamingkostnadene kan fjernes fullstendig i EU innen utgangen av året, men først må medlemslandene bli enige om et forslag om en gjennomgang av telekommunikasjonsmarkedet.

(NTB)