Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå lærer Espen (4) å høre

Med ny teknologi lærer Espen seg å høre igjen. Han lager allerede «brumme-lyder» når han kjører bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil for to og en halv måned siden var Espen Bøhle (4) fra Skjåk døv og kunne ikke høre noen verdens ting, ifølge lokalavisa Fjuken.

-  I juni fikk Espen operert inn CI inn under huden bak hvert øre, forteller en fornøyd mamma Bjørg Bøhle til Dagbladet.

CI - cochleaimplantat - sender lydsignaler inn i sneglehuset i det indre øret. Derfra sendes signalene videre til hjernen, som etter hvert blir øvd opp til å tolke signalene. Slik skal Espen lære seg å høre.

Mye repetering

Foreldrene var ikke i tvil da Espen fikk tilbud om å ta i bruk metoden.

-  Han ble operert i juni, men fikk først satt lyd på apparatet i september. Det gikk ikke lenge før Espen oppfattet lyder, forteller Bjørg.

Espen hørte lydene, men hadde problemer med å forstå hva de representerer. Derfor måtte mor Bjørg repetere lydene gang på gang.

-  Hvis jeg kokte egg, og dunket egget i benken for å knuse skallet, kom Espen løpende. Det gikk en del egg før han var tilfreds, forteller hun.

Gradvis helt døv

Da Espen ble født fikk foreldrene vite at han var døv, men mente selv at han reagerte på lyd. To år gammel reagerte han litt språk, men etter hvert ble ordene borte, og de forsto at han ikke hørte noe lenger.

-  Vi prøvde høreapparat, men det var tydelig at Espen ikke hadde noen nytte av dette, forteller hun.

Nå går det mye på tegnspråk, men de er nøye med å snakke samtidig - slik at 4-åringen skal lære seg å snakke etter hvert.

TRENER: Pappa, Åsmund Bøhle trener mye på språk med Espen. Fullt utbytte av CI har gutten først om tre til fem år.
TRENGER LYD: - Vi trener på lyder hver dag, så dette går riktig vei, forteller mamma, Bjørg Bøhle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!