Nå lager Afrika innsamlingsaksjon for «stakkars» Norge

Betaler endelig tilbake for all u-hjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinteren er i full gang med å fryse ned vårt kjære Norge, men heldigvis er hjelp på vei.

Afrika samler nå inn radiatorer, som sendes nordover til vinterkalde nord. Aksjonen, som heter Radi-Aid, Africa for Norway, ble lansert for fullt i dag med musikkvideo ala legendariske Live Aid, egen hjemmeside og mulighet for mennesker over hele Afrika til å donere sine radioatorer for å spre smil, glede og varme til vårt kalde, iskledte land.

Som det står i teksten i musikkvideoen, har Afrika også hatt sine problemer, med sult, HIV, fattigdom og korrupsjon. Men nå er det Afrikas tur til å hjelpe.

- Norge ga oss en hjelpende hånd. Nå er det vår tur til å betale tilbake.

Ironialarm Som du sikkert allerede har gjettet får du neppe utdelt en radiator, donert av en afrikaner, når du gjør juleinnkjøpene i år. Det hele er et fra en rekke bistandsorganisasjoner, som ønsker å endre nordmenns oppfatning av Afrika og menneskene som bor i det mangfoldige kontinentet.

Initiativtaker er Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som kom opp med ideen. Videoen, som ligger på YouTube, håper de nå skal spre seg «viralt». «Africa for Norway» har selvsagt også sin egen Facebook-side.

KOR: Ungdommene som synger i filmen er fra Durban i Sør-Afrika. Musikken er skrevet av Wathiq Hoosain, mens sangteksten er skrevet av Bretton Woods.
KOR: Ungdommene som synger i filmen er fra Durban i Sør-Afrika. Musikken er skrevet av Wathiq Hoosain, mens sangteksten er skrevet av Bretton Woods. Vis mer

- Dette er vårt forsøk på å endre den forenklede framstillingen av Afrika i Norge. Selv om det er humor her, går vi ut fra at nordmenn ville blitt fornærmet hvis Norge faktisk hadde blitt framstilt slik landet vårt blir i videoen. Det viser Norge på det verste, med absurde overdrivelser av våre problemer, sier Erik Schreiner Evans, leder i SAIH, til Dagbladet.

- Vi ønsker å påpeke at vestlig media og bistandsorganisasjoner gjør akkurat det samme når det gjelder Afrika. At Afrika bare er nød, krig og sult. Det er i aller største grad feil.

Sterk vekst i Afrika Schreiner Evans påpeker at den økonomiske veksten i verden i dag i stor grad skjer i Afrika. I forrige måneds rapport fra Verdensbanken heter det at veksten i Afrika sør for Sahara vil bli nærmere fem prosent i år. I første kvartal i år var den årlige økningen i eksporten på over 30 prosent.

At disse gledelige nyhetene ikke blir godt nok rapportert i media og blir kjent blant vanlige folk, gjør at vi fortsetter å ha et bilde av Afrika som et kontinent bestående av sultende barn og nød.

- Man kan ikke stikke under en stol at det er problemer i Afrika, men når man kun snakker om sult og nød og maler med bred pensel, blir det fordummende. Det er ikke nok å sende 100 kr i måneden, man må vite bakgrunnen for problemene og hva som gir vekst, sier Schreiner Evans.

- Hva er det man skal gjøre i tillegg til å sende penger, da?

VIL ENDRE: Erik Schreiner Evans vil endre hvordan Afrika blir oppfattet i Norge. Foto: SAIH
VIL ENDRE: Erik Schreiner Evans vil endre hvordan Afrika blir oppfattet i Norge. Foto: SAIH Vis mer

- Man må ha et mer nyansert bilde, da vil man også vite hvilke tiltak som faktisk fungerer. Man er avhengig av investeringer og turisme. Det er ingen som har lyst til å plassere pengene sine eller reise på ferie med familien til det Afrika som det tegnes et bilde av i norske medier.

«Stakkars dem» Nå håper SAIH at du etter å ha sett videoen kanskje tenker deg om en ekstra gang neste gang du leser nyheter om Afrika i Dagbladet, NRK eller et annet sted. At det er et stort kontinent, der forskjellen på landene er minst like stor som forskjellen på Hellas og Norge.

Samtidig håper de på mer effektiv hjelp til Afrika, der man går bort fra tankegangen om «stakkars dem».

- En del av tiltakene man iverksetter for å hjelpe «de stakkars folkene der nede», er omtrent like effektivt som å samle inn radiatorer og sende fra Afrika til Norge, sier Erik Schreiner Evans.