Nå leder Obama med 10 prosentpoeng

McCain kunne trenge en klem før siste debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med tre uker igjen til valget fortsetter de dårlige meningsmålingene for den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Demokratenes Barack Obama har nå et forsprang på 10 prosentpoeng. Han leder med 53 mot 43 prosents oppslutning, viser en ny meningsmåling utført for avisa Washington Post og ABC News.

I en valgkamp som er blitt dominert av finanskrisen de siste ukene, har 62 prosent av de spurte svart at de mener Obama gjør det best når det kommer til økonomi. Kun 33 av de spurte mener det samme om McCain.

Den 72 år gamle Arizona-senatoren vedgår at kollapsen på Wall Street og børsskredet ikke har styrket hans kandidatur.

- Vi er et par poeng etter, OK, nasjonalt, men vi er med i dette racet. Økonomien har skadet oss litt den siste uka eller to, men i de siste dagene har vi sett det ta seg opp, fordi folk vil ha erfaring, de vil ha kunnskap og de vil ha visjoner, sa McCain, utenfor sitt valgkamphovedkvarter i Washington.

Svak i debattene

Men det er ikke bare McCains økonomiske politikk som får skylda for at han henger etter på meningsmålingene.

Kommentatorer og eksperter mener den erfarne senatoren har begått klassiske feil i de to tv-sendte debattene mot 25 år yngre Obama.

Nå leder Obama med 10 prosentpoeng

- Det ser ut som John McCain ikke får skikkelig debattrening fra noen, sier republikaneren Matt Towery til Politico.

Han og flere såkalte debatteksperter mener McCain har gjort en for dårlig jobb med å få fram egne poenger og slå tilbake mot Obamas argumenter. De mener han går seg vill i egne resonnementer og får Obama til å framstå som mer kunnskapsrik.

De antyder også at McCain, som blir coachet av den velrenommerte Brett O’Donnell, kanskje ikke er like mottakelig for gode råd fordi han har vært med så lenge i politikken.

Hvilke kort «Comeback-McCain» har i ermet de siste tre ukene er usikkert.

Mye kan skje

Den ferske meningsmålingen antyder at strategien med å framstille Obama som for «risikabel» eller «farlig» ikke har slått an blant velgerne.

For første gang viser en meningsmåling at de spurte foretrekker Obama når det kommer til skattepolitikk og lederskap.

Historien har imidlertid vist at mye kan endre seg de siste ukene av presidentvalgkampen. På dette stadiet i 1992 ledet Bill Clinton med 14 prosentpoeng på George H. W. Bush. På det meste lå han 19 prosentpoeng foran.

Da stemmeopptellingen var over hadde Clinton vunnet med seks prosent mer av stemmene.

TRE UKER OG EN DEBATT IGJEN: John McCain og Barack Obama etter forrige debatt i Nashville. Onsdag møtes de til siste debatt på Hofstra University. Foto: AFP PHOTO PAUL J. RICHARDS/SCANPIX
TRE UKER OG EN DEBATT IGJEN: John McCain og Barack Obama etter forrige debatt i Nashville. Onsdag møtes de til siste debatt på Hofstra University. Foto: AFP PHOTO PAUL J. RICHARDS/SCANPIX Vis mer

I midten av oktober i 1976 ledet Jimmy Carter med 13 prosentpoeng. Carter vant med to prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer