Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps USA:

Nå legger de fram skattereformen som Trump lover er «større enn noe skattekutt noensinne»

- Dette skal ikke være et smutthull for rike mennesker.

OMFATTENDE REFORM: Trump presenterer forslag til omfattende skattereform. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix
OMFATTENDE REFORM: Trump presenterer forslag til omfattende skattereform. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald J. Trump gjorde som varslet, og la onsdag fram sitt forslag til en ny og omfattende skattereform.

Det er foreløpig tidlig å konkludere om kuttene er historisk store, som Trump selv varslet at de skulle bli, men det er ingen tvil om at presidenten foreslår omfattende kutt.

Trumps skatteplan innebærer blant annet at den øverste grensa for inntektsskatt kuttes fra 39,6 til 35 prosent. USAs rikeste vil dermed tjene store summer på at Trumps skatteplan blir godkjent.

Det var USAs finansminister Steven Mnuchin som la fram skatteplanen sammen med Gary Chohn, lederen av USAs økonomiske råd (NEC).

I et intervju med nyhetsbyrået AP forrige uke sa Trump at han ville legge fram en skattereform som vil innebære massive skattekutt for både bedrifter og enkeltpersoner. I intervjuet ville han ikke gå i detalj om hva skattepakken går ut på, men sier at skattelettelsene vil bli «større enn noe skattekutt noensinne».

Ikke et smutthull

Et annet sentralt punkt i Trumps forslag til skattereform innebærer at bedriftsskatten kuttes til 15 prosent fra dagens 35 prosent. Det bekreftet finansminister Steven Mnuchin onsdag.

Ifølge Mnuchin skal skattekuttet hjelpe små bedrifter, ikke de store og rike.

- Dette skal ikke være et smutthull for rike mennesker som bør betale mer enn 15 prosent, sier ministeren, som håper forslagene vil bli vedtatt av Kongressen så fort som mulig.

Planen omfatter også skattekutt for amerikanske lønnsmottakere. Trump ønsker både å senke skatten og å fjerne fradragsposter brukt av de mer velstående i samfunnet.

Får regjeringen det som den vil, skal systemet forenkles til et system med bare tre satser – 10, 25 og 35 prosent.

Tror ikke Trump lykkes

Minerva-skribent og USA-ekspert Jan Arild Snoen sa tidligere i dag til NTB at han ikke har tro på at Trump får til de store endringene han ønsker - som å senke bedriftsbeskatningen. Det vil møte motbør hos sterke interessegrupper. Løftet om å bygge en mur mot Mexico blir vanskelig å oppfylle fordi det er dyrt, og Snoen tror planene blir betydelig nedskalert.

Mens Trump håper på fortgang i Kongressen, vil han der møte representanter som er svært splittet i sitt syn på hvilken vei Trump bør gå i finanspolitikken. Årsaken er det store underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet, skriver NTB.

Frykten er at skattekuttene kan føre til at underskuddet blir enda større hvis pengene ikke hentes inn på andre måter. Trump-administrasjonen mener imidlertid at skattelettelsene vil skape såpass mye økonomisk vekst at det veier opp for inntektene som staten mister.

Ifølge eksperter vil et kutt på 20 prosentpoeng i bedriftsskatten kunne føre til et budsjettunderskudd på ytterligere 2000 milliarder dollar i løpet av ti år. De mener at det ikke finnes belegg for at administrasjonens forventninger om økonomisk vekst knyttet til skattelettelser vil slå til.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer