TILGANG TIL MEDIER: I tillegg til de dagsferske mediene, får Anders Behring Breivik nå tilgang til mediedekninga fra etter 22. juli. Også blogger fra nettstedet Document.no får han lese etter at politiet har gått gjennom de. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILGANG TIL MEDIER: I tillegg til de dagsferske mediene, får Anders Behring Breivik nå tilgang til mediedekninga fra etter 22. juli. Også blogger fra nettstedet Document.no får han lese etter at politiet har gått gjennom de. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Nå leser han blogger på cella

Etter nye maratonavhør om barndommen, fikk Anders Behring Breivik i kveld overlevert aviser, tv-innslag og blogger om 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved midnatt natt til i dag ble medieforbudet til Anders Behring Breivik oppheva. Nå har massemorderen full tilgang til tv- og medier på varetektscella i Ila fengsel.

I tillegg til medietilbudet Ila fengsel har å tilby sine innsatte, har Breiviks forsvarere forberedt en egen mediepakke til sin klient. Den består blant annet av aviser, en DVD med NRKs dekning den første uka og flere blogger fra nettstedet Document.no.

- Breivik har sittet i politiavhør i hele dag, derfor er det begrenset hva han har hatt tid og anledning til å lese. Han har lest Dagbladet og VG i pausene i avhøret. Dette var aviser vi hadde med til ham, forklarer Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra.  

I dagens VG var det ingen artikler om terroren. Dagbladet hadde på trykk en artikkel om Breiviks økonomi. 

 - Denne gikk vi gjennom sammen med ham. Han reagerte som folk flest på å se bilde av seg selv på trykk, han synes nok det var litt rart, sier Bæra. 

Opptatt av børsen Ifølge Bæra har Breivik sett fram til denne dagen.  

- Det har han gjort ikke bare for å lese om seg selv. Han er også veldig interessert i å se hva som skjer, det vil gjelde alle som har sittet isolert i fire måneder. Han er i tillegg engasjert og interessert i utviklingen både innenlands og utenlands, sier Bæra.

Hun forteller at han spesielt har vært opptatt av utviklingen på børsen.

- Han ser fram til å kunne lese børsutviklingen da særlig fra 22. juli og framover. Han er opptatt av hvor vidt handlinene 22. juli har påvirket kursene. Nå er det en nedgang i børsen. Det har han sine tanker om, sier hun.

Når Breivik i kveld ble fraktet tilbake til fengselet etter avhøret, får han tilgang til resten av mediepakken forsvarerne har forberedt. Materialet er også gått gjennom av politiet.

- Det var spesielt bloggene vi ønsket å klarere først. Vi ønsket å undersøke om det var noe i bloggene som kunne være til skade for etterforskningen. Foreløpig har vi ikke funnet noe, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet til Dagbladet.
Vil gi riktig bilde Forsvarer Bæra sier at de har valgt å gi Breivik tiltang til avisene fra den første uken etter 22. juli først, for at klienten skal få et riktigst mulig bilde av mediedekningen.

- Det er skrevet en formidabel mengde artikler i tillegg til radio og tv.  Vi har klargjort et utdrag fra nettet, aviser vi har spart på og  tv- og radiosendinger fra den første uka. Så vil han få nyere materiale seinere, sier hun.

Hva har dere lagt vekt på når dere har valgt ut materialet?

- Vi har ønsket at han skulle få et bredest mulig og riktigs mulig bilde av det som er skrevet om ham. Vi har forberedt ham på at det er mye og at det ikke er noe heltebilde. Han svarer at han er klar over dette, og at han har forberedt seg på det i flere år, sier hun.

Skryter av seg selv Bæra sier at det er av samme grunn de har plukket ut blogginnlegg fra Document.no og andre blogger.

Breivik har selv tidligere lagt igjen en rekke kommentarer på nettstedet. Han skryter av redaktør Hans Rustad og de andre bidragsyterne på nettstedet, og kommer med en rekke forslag til hva nettstedet kan gjøre for å få mer oppmerksomhet.

- Små grep har blitt tatt som har vært positive; mer facebook-aktivitet, twitter lansering + facebook/twitter-like funksjoner etc, skriver han.

Samtidig foreslår han å lage en papirversjon av document.no, og foreslår at distribusjonen skal skje via Narvesen.

Han skryter også uhemmet av seg selv.

«Jeg har jobbet med prosjektutvikling i 14 år med flere prosjekter relatert til nettløsninger, har økonomisk utdannelse + to andre bachelor grader, tjente min første mill som grunder i en alder av 24 og har mange kamerater som i dag er suksessfulle grûndere innenfor de fleste bransjer.»

Han diskuterer blant annet multikulturalisme, rasisme, nazisme, økonomi, barack Obama og Frp med andre debattanter på nettstedet, og han tar til orde for å starte en norsk versjon av English Defence League (EDL).
I tillegg oppfordrer han "alle" til å lese Fjordman verk: "Defeating Eurabia".

- Dette er f eksempel den perfekte julegave til familie og venner, mener han

Får hele rapporten Breivik kan i nær framtid også vente seg tilgang til hele den rettssakkyndige rapporten som konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig og at han lider av paranoid schizofreni.

Foreløpig har terroristen bare fått opplest deler av rapporten av sine forsvarere.

Breivik blir i disse dager avhørt om de delene av rapporten som så langt har vært basert på klausulerte dokumenter i politietterforskningen. Etter at politiet har sikret seg siktedes forklaring om temaene, vil Breivik få utlevert hele rapporten.

- Han vil få tilgang til dette i nær framtid, en gang i løpet av uka, sier Kraby til Dagbladet.

FÅR TILGANG TIL HELE RAPPORTEN: Så snart Breivik er ferdig med avhørene som gjelder de klauslulerte delene av den rettssakkyndige rapporten, vil Breivik få tilgang til den. Så langt har han bare fått vite deler konklusjonen og deler av innholdet. Foto: Jaques Hvistendahl
FÅR TILGANG TIL HELE RAPPORTEN: Så snart Breivik er ferdig med avhørene som gjelder de klauslulerte delene av den rettssakkyndige rapporten, vil Breivik få tilgang til den. Så langt har han bare fått vite deler konklusjonen og deler av innholdet. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer