Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå lettes de siste Treholt-slørene

26 års hemmeligheter fram i lyset.

AVSLØRENDE BILDE: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983.  Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss
AVSLØRENDE BILDE: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka har flere av de siste skansene falt, i den årelange kampen for å avdekke hemmelighetene som omkranser Treholt-saken.
For Arne Treholt er dagen i dag en av de viktigste:

I dag avgjør Gjenopptakelseskommisjon, i et ekstraordinært møte, om spiondommen som falt mot ham for ganske nøyaktig 26 år siden, skal tas opp til ny behandling.

For den tidligere toppdiplomaten og Ap-politikeren Arne Treholt har det vært en reise som begynner å likne en gresk odyssé, siden han den 20. januar 1984 ble arrestert på Fornebu lufthavn og siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Skjebnedag Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse fattes i et ekstraordinært møte, før en pressekonferanse avholdes klokka halv to.

Selv nå, da det avgjørende øyeblikket nærmer seg, kommer sakens utrolige sprengkraft og potensiale for å skape strid til syne: Arne Treholt er i harnisk over å ikke ha blitt varslet, slik at han kan være til stede når kommisjonen feller sin dom.

- Jeg var ikke klar over dette, før jeg så det på nettet for noen minutter siden. Det sier vel sitt når kommisjonen ikke varsler meg på forhånd om at avgjørelsen skal tas, sa en oppgitt Arne Treholt til Dagbladet i går kveld.

Treholt har bodd på Kypros siden 1999.

Etter at han ble benådet av helsegrunner i 1992, etter åtte og et halvt års soning, har han livnært seg som forretningsmann i utlandet, blant annet i Moskva.

Lufter ut hemmeligheter I dag morges offentliggjør NRK de hemmeligholdte avhørsreferatene fra Gjenopptakelseskommisjonens arbeid.
Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelsen om å arbeide bak lukkede dører har blitt sterkt kritisert, blant annet av Dagbladet på lederplass.

Tidligere i uka falt en annen viktig skanse: Da la Borgarting lagmannsrett ut hele spiondommen mot Arne Treholt - inkludert seks sider som hittil har vært hemmeligstemplet. Dermed får også offentligheten mulighet til å ta del i opplysninger fra blant annet andre lands etterretningstjenester som ble vektlagt da dommerne tok sin beslutning for 26 år siden.

«Forfalskningen» Det siste skredet av avsløringer ble utløst etter at journalistene Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Mæland den 9. september i fjor ga ut boka «Forfalskningen». Der hevder de at politiet fabrikkerte det såkalte pengebeviset, som angivelig dokumenterte at Treholt hadde mottatt penger fra sin kontaktmann i KGB.

Forfalskningen skal ha skjedd ved at bilder som angivelig stammet fra en ransaking i Treholts leilighet i 1983, altså før han ble pågrepet på Fornebu, i virkeligheten skal ha blitt tatt på et annet sted og tidspunkt.

Boka la grunnlaget for at media heiv seg over saken og det kam fram stadige nye påstander om ulovlige etterforskningsmetoder fra politiet - metoder som satte grunnlaget for domfellelsen av Treholt under tvil.

Det var Riksadvokaten som første startet egne undersøkelser, men ba Gjenopptakelseskommisjonen den 21. september om å ta over undersøkelsene, særlig knyttet til det omstridte pengebeviset.

Dette var alle parter enig i.

Omstridte opptak Kort etter bokutgivelsen fortalte en tidligere spaner til Aftenposten at han i tida før pågripelsen av Treholt, var med på å utføre en full overvåkning og lydopptak av Treholts stue.

Han sa også at politiet hadde hentet dollar i banken, som skulle brukes til å fabrikkere pengebeviset.

Allerede fredag 24. september bestemte Gjenopptakelseskommisjonen at den vil ta opp Treholts begjæring fra 2008 om gjenåpning av spionsaken og vurdere avslaget i lys av de nye opplysningene.

I dag får vi vite konklusjonene kommisjonen har trukket etter 25 avhør på til sammen 52 timer av totalt 23 vitner.

AFRODITE-KLIPPEN: Slik ser Arne Treholt ut i dag. Dette bildet ble tatt da Dagbladet besøkte ham på hans hjemsted på Kypros i april i år. Her står han i solnedgangen ved Afrodite-klippen. Foto:Eivind Pedersen
AFRODITE-KLIPPEN: Slik ser Arne Treholt ut i dag. Dette bildet ble tatt da Dagbladet besøkte ham på hans hjemsted på Kypros i april i år. Her står han i solnedgangen ved Afrodite-klippen. Foto:Eivind Pedersen Vis mer