«Nå lever jeg midt i nyhetene. Igjen»

Snikskytteren som herjer i USA, skremmer også alle nordmenn i området. - Å fylle bensin er blitt en skremmende opplevelse, sier Bjørn Ingebrigtsen (26) til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no ba i går leserne sine i Washington-området om å komme med sine skildringer av hverdagen etter snikskytterens herjinger. De ni drapene har gjort sterkt inntrykk på nordmennene.

- Det første som slår folk når slikt hender her borte er «Nå lever jeg midt i nyhetene. Igjen». Dette er typen historier du hører om, leser i aviser og grøsser mens du tenker at det aldri vil skje her, sier Hans-Are Solheim til Dagbladet.no.

- Men på litt over et år så har det skjedd her, og det er akkurat den type nyheter du gjerne ville unngått å oppleve.

Dette er ikke TV

28-åringen er gift med en amerikansk kvinne, og har bodd i USA i tre år. De bor i Lake Ridge, som er en forstad til Washington D.C. Huset deres ligger rundt ti kilometer sør for Fredericksburg, der snikskytteren har slått til to ganger:

4. oktober, da en 43 år gammel kvinne ble skutt og skadd mens hun lastet varer inn i bilen sin, og 11. oktober da Kenneth Bridges ble drept mens han fylte bensin.

- Når du sitter i trafikken på en 4 ganger 2-felts motorvei og bevæpnet politi, med hette over hodet og skuddsikre vester merket «FBI», følger deg årvåkent mens de vinker én og én bil forbi, så skjønner du at dette ikke er TV, sier Solheim.

- En israelsk kamerat av meg på Internett sa at «Nå har dere det slik som oss», og jeg må innrømme at han nok har et poeng. Selv føler jeg ikke så mye et behov for å lære en lekse. Jeg vil heller være lykkelig uvitende og kunne gå på gaten eller fylle opp tanken uten å måtte ta på skuddsikker vest. Håper det er over snart. Håper det virkelig!

Skremmende

Bjørn Ingebrigtsen (26) har bodd i Washington D.C. i fem år. Han ble advart på mandag om at snikskytteren kunne slå til igjen. Samme dag ble den 47 år gamle FBI-analytikeren Linda Franklin drept i et parkeringshus ved kjøpesenteret Seven Corners ved Falls Church i Virginia.

- Det ble ikke mindre skremmende da vi skrudde på TVen og oppdaget at det var rett i nærheten av der vi bor. Det tar bare fem minutter å komme seg fra oss til kjøpesenteret.

Ingebrigtsen sier at alle han kjenner innrømmer at de ser seg over skulderen og aldri blir stående på samme sted.

- Å fylle bensin er blitt en skremmende opplevelse. Noen setter seg inn i bilen og legger setet helt ned, mens de venter på at tanken blir fylt, sier han.

Politiet har etterlyst en kremfarget eller hvit Chevrolet Astro eller Ford Econoline, som de setter i forbindelse med drapene. Det har ført til at folk som kjører hvite varebiler ofte blir stoppet flere ganger om dagen.

Går sikksakk

Opplysningene har selvfølgelig også ført til at folk passer ekstra godt på hvis de ser en bil som passer til signalementet.

- Jeg vender og snur meg hver gang jeg sitter i bilen og venter på grønt lys. I dag sto det tre hvite astro-vans på parkeringsplassen rett ved siden av krysset mens det var rødt. Jeg ble sittende og følge med på alle tre, og holdt på å glemme å kjøre.

Ingebrigtsen skulle på treningsstudio i går kveld, og da kom alle tankene.

- Jeg oppdager plutselig at jeg går i sikksakk for å komme fram til en bygning. Jeg trodde ikke det ville gå så langt. Men det som bekymrer meg mest, er at politiet ikke har nok spor til å finne denne personen, og at han mest sannsynlig må drepe én eller flere før de klarer å fange ham.

Utrygghet

Kjell Michelsen jobber som sjåfør, og bor i Rockville i Maryland. Det var der snikskytteren drepte sitt andre offer, James L. «Sonny» Buchanan (39). Han ble drept 3. oktober, mens han klippet gresset utenfor en bilforretning i White Flint i Maryland.

- Ting forandret seg nesten over natta etter at de første fem ofrene ble skutt og drept det første døgnet. Folk begynte å se seg rundt, mistenksomt og litt engstelig. Men det forandret seg til det verre etter at gutten på 13 år ble skutt, og spesielt etter de siste skyteepisodene, sier Michelsen.

13-åringen ble skutt og skadd 7. oktober, da han skulle på skolen. Sykehuset opplyste i går kveld norsk tid at guttens tilstanden er forverret. De vet ikke om han overlever.

- Jeg har selv forandret en del av mine daglige gjøremål. Jeg prøver å holde meg unna bensinstasjoner som ligger tett inntil motorveier og store trafikkårer. Da kjører jeg heller til stasjoner som ligger litt avsides. Men selv der har jeg hele tida en nagende følelse av utrygghet, sier Michelsen.

- Jeg får bare håpe at politiet finner den eller de som står bak dette meget snart.

OFRENE: Snikskytteren har drept ni mennesker. En 13 år gammel gutt svever fortsatt mellom liv og død.
GRØSSER: - Jeg vil kunne gå på gaten eller fylle opp tanken uten å måtte ta på skuddsikker vest, sier Hans-Are Solheim (28).
FORSIKTIG:- Jeg oppdager plutselig at jeg går i sikksakk for å komme fram til en bygning. Jeg trodde ikke det ville gå så langt, sier Bjørn Ingebrigtsen (26).
LETER: Studenter fra politihøgskolen i Fairfax gjennomsøker fortsatt åstedet der Linda Franklin ble drept mandag denne uka.