VALG I SVERIGE: Onsdag ettermiddag var det statsminister Stefan Löfven tur til å svare i invitasjonsstafetten med den blå alliansen samlet og enkeltpartier etter det svenske valget. Expressen TV Vis mer Vis mer

NÅ: Löfven vil prate med de blå, men ikke om regjering

- Jeg forstår om det svenske folk synes dette er absurd.

Statsminister Stefan Löfven ga på en pressekonferanse nå klokka 13.15 et betinget ja til invitasjonen fra den blåmoderate alliansen om å prate om den vanskelige situasjonen etter valget i Sverige.

Löfven vil prate om hvordan det praktiske arbeidet i den nye Riksdagen kan fungere, blant annet om valg av talmann (tilsvarer stortingspresident i norske forhold.

Löfven og regjeringspartiene tar også gjerne en prat om de fem saksområdene Socialdemokraterna gikk til valg på pluss boligspørsmål og forholdet til EU - slik alliansen har bedt om.

- Men det blir ingen prat om regjeringsspørsmålet. Det kan vi ikke løse før det endelige valgresultatet er klart. Og jeg avskriver fullstendig at regjeringskoalisjonen nå blir en støtteblokk for en blå regjering.

- Absurd ? Jeg skjønner det

- Jeg kan skjønne om det svenske folk synes dette er absurd, men hele blokkpolitikken må begraves, sa Löfven, som gjentok flere ganger at han er klar til å prate med «anstendige» partier.

Og han gjentok like klart at Sverigedemokraterna ikke på noen måte er med i regnestykket der.

- Socialdemokraterna kommer aldri til å samarbeide med Sverigedemokraterna eller på noen måte gjøre seg avhengige av dem, svarte sittende statsminister på spørsmålet om hans parti eller regjeringspartiene kan tenke seg å felle en ny blå regjering sammen med Sverigedemokraterna.

- Hvis alliansen danner regjering, vet de veldig godt selv at de i så fall gjør seg avhengige av Socialdemokraterna. Det ansvaret får de ta selv, sa Löfven.

- Stillingskrigen fortsetter

Expressens politiske kommentator K. G. Bergström var kort og klar i sin tolkning av statsministerens budskap i denne «vekslingen» av den politiske stafetten i Sverige.

- Stillingskrigen fortsetter. Löfven og hans regjering trekker seg ikke. Han sa ikke noe vesentlig nytt eller noe særlig oppsiktsvekkende.

- Det eneste nye er at han vil ta en prat om valg av talmann (stortingspresident på norsk). Han kalte blokkpolitikken for død og begravet. Derfor er det litt inkonsekvent at han fortsatt prater om et rødgrønt flertall. Da må han også regne med Vänsterpartiet. Med støtte fra dem, blir det i praksis en utvidelse av hans egen blokk, mener Expressens kommentator.