MAGASINSJEFS VENN: Donald Trumps mangeårige venn, magasinsjefen David Pecker, har blitt innvilget immunitet for å forklare seg om utbetalinger av hysjpenger til to kvinner som hevder de har hatt forhold til president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN / NTB scanpix
MAGASINSJEFS VENN: Donald Trumps mangeårige venn, magasinsjefen David Pecker, har blitt innvilget immunitet for å forklare seg om utbetalinger av hysjpenger til to kvinner som hevder de har hatt forhold til president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN / NTB scanpixVis mer

Trumps nærmeste får immunitet:

Nå lurer «alle» på hva som befant seg i safen

Trumps nære venn skal ha hatt en safe, stappfull med informasjon som kan være skadelig for presidenten. Nå har han fått immunitet av spesialetterforsker Robert Mueller.

Den siste uka har det for alvor stormet rundt president Donald Trump og personer som inntil ganske nylig tilhørte hans innerste krets.

Samtidig som presidentens tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham, ble det kjent at Trumps tidligere advokat. Michael Cohen, har erklært seg skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Selv valgkampfinansieringssaken dreier seg om utbetalingen av såkalte hysj-penger til den tidligere pornostjerna Stormy Daniels, og Playboy-modellen Karen McDougal, som begge hevder de har hatt et forhold til Donald Trump.

I sin tilståelse hevdet Cohen indirekte at utbetalingene var gjort «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump. Formålet skal ha vært å påvirke valget, ved at sakene ikke kom ut.

Hadde safe med dokumenter

Men det er ikke de eneste dårlige nyhetene Donald Trump har fått denne uka. Torsdag meldte også flere amerikanske medier at Trumps venn gjennom mange år, David Pecker, har fått immunitet av føderale påtalemyndigheter.

Dette for at han skal kunne kaste lys over utbetalingene til Karen McDougal og Stormy Daniels.

Han er sjef for magasinet The National Enquirer, som kjøpte historien til Karen McDougal. Også magasinets innholdssjef, Dylan Howard, har fått immunitet.

AVSLØRINGER: Donald Trumps pressekretær, Sarah Sanders, tviholder på at presidenten ikke var innblandet i presidentens tidligere advokat, Michaels Cohen, sine pengetransaksjoner. Video: CNN Vis mer

Magasinet skal ha kjøpt historien for å forhindre at den nådde ut til offentligheten. Informasjon om utbetaling av hysj-penger fra Donald Trump og andre historier som ville vært skadelig for Donald Trump, ble gjemt i en safe hos magasinet, melder nyhetsbyrået AP.

I tillegg til historiene og dokumentene relatert til Trump, skal også liknende dokumenter om andre kjendiser også ha vært lagret i safen. Ved å holde historiene skjult kunne avisa innynde seg hos kjendisene og be om tjenester i retur.

FORSIDE: - Hva er i den safen? spør den svært tabloide avisa New York Post på forsiden sin fredag. Foto: Faksimile
FORSIDE: - Hva er i den safen? spør den svært tabloide avisa New York Post på forsiden sin fredag. Foto: Faksimile Vis mer

Fjernet dokumentene fra safen

Flere kilder sier til nyhetsbyrået at safen ga Pecker mye makt, men etter at Wall Street Journal omtalte McDougals avtale med magasinet like før valget i 2016, ble dokumentene plutselig en belastning for magasinets morselskap AMI.

Derfor fjernet Pecker og magasinets innholdssjef, Dylan Howard, dokumentene fra safen, like før Trump ble tatt i ed som president.

Hvorvidt dokumentene ble destruert eller bare flyttet, er uvisst.

The National Enquirer skal gjennom over et tiår ha «drept» negative historier om Trump. Allerede i 2010 skal magasinet ha begynt å fremme Donald Trump som presidentkandiat.

Magasinet begynte, i samarbeid med Cohen, å stille spørsmål ved daværende president Barack Obamas fødselssted, og under valgkampen kjørte de ekstremt positive saker om Trump, og tilsvarende negative om hans motkandidat, Hillary Clinton.

En annen som har blitt innvilget immunitet er finanssjefen i Trump-organisasjonen, Allen Weisselberg, skriver Wall Street Journal fredag.

Han skal bidra med informasjon om Michael Cohen i forbindelse med saken mot Trumps tidligere advokat.

Gjennom flere tiår har Weisselberg hatt ledende stillinger i Trump-konsernet.

Han skal også ha vært mannen som sørget for at Michael Cohen fikk tilbake de pengene han hadde betalt til Stormy Daniels, for å få henne til å holde tett om sitt påståtte forhold til Donald Trump.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Offentliggjorde opptak

Det store spørsmålet for Donald Trump er om han visste om utbetalingen til de to kvinnene, om han visste hvor pengene kom fra og om utbetalingen ble gjort med det formål å påvirke valget.

Ifølge rettsdokumentene fra saken mot Cohen tilbød Pecker seg å hjelpe til med håndteringen av negative historier om Trumps forhold til kvinner.

I juli ble det publisert et opptak der Donald Trump og Michael Cohen snakker om å kjøpe rettighetene til Karen McDougals historier, som hun en måned tidligere hadde solgt til nettopp The National Enquirer, for 150 000 dollar.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Der blir det blant annet diskutert at et slikt kjøp er helt nødvendig for at Trump ikke skal være så avhengig av magasinet.

I samtalen blir også Trumps finanssjef nevnt, i det Cohen snakker om at han vil etablere et selskap som skal stå for utbetaling av pengene til Stormy Daniels.

- Jeg har snakket med Alan Weisselberg om hvordan jeg skal ordne det hele, sier Cohen i opptaket.

Trump: - Ikke ulovlig

Donald Trump har for øvrig kategorisk benektet at han har hatt et forhold til de to kvinnene. Han hevder også at det Cohen har tilstått ikke er et lovbrudd, og at han ikke visste om utbetalingene til de to kvinnene før i etterkant.

- Men pengene ble ikke tatt fra valgkampkassa. Det er et viktig element. Det er mye viktigere element i saken. Kom de fra valgkampkassa? De kom ikke fra valgkampkassa, de kom fra meg, sa Trump, som la til at det «ikke engang er et brudd på reglene for finansiering av valgkamper».

Svaret Trump ga onsdag er riktignok ikke det samme som han ga på et likelydende spørsmål tidligere i år. Da svarte han at han ikke kjente til betalingen og at han ikke visste hvor Michael Cohen fikk pengene fra.