- JEG VET IKKE: Pornostjerna Stormy Daniels skal ha fått 130 000 dollar for å holde tett om et påstått seksuelt forhold til Donald Trump. Donald Trump hevdet tidlig i april at han ikke visste om pengene, eller hvor de kom fra. Video: CNN Vis mer

Donald Trump:

Nå lurer alle på om Trump løy her

I april svarte Donald Trump for første gang på spørsmål om utbetalingen til Stormy Daniels. Men snakket han sant?

I løpet av Donald Trumps første 558 dager som president, har han kommet med 4229 falske eller misvisende påstander, ifølge Washington Post. Nå lurer alle på om han snakket sant den 6. april.

Tirsdag kveld erklærte presidentens tidligere advokat, Michael Cohen, seg skyldig i å blant annet svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Samtidig forklarte han at utbetaling av hysjpenger til Stormy Daniels og Katy McDougal var i samarbeid med - og regissert av - Donald Trump.

DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Omdiskutert svar

6. april i år ble Trump konfrontert med Cohens utbetaling på 130 000 dollar til Stormy Daniels. Det skjedde mens han var i ferd med å stige om bord Air Force One.

På spørsmål om ha kjente til betalingen, svarte han slik:

- Nei, sa han kontant og vendte blikket mot en annen reporter.

- Hvorfor utførte Cohen utbetalingen, om det ikke er noen sannhet i anklagene (affæreanklagene mot Trump red.anm.)?

- Du må spørre Michael Cohen. Han er advokaten min, så du blir nødt til å spørre Michael.

- Vet du hvor han fikk pengene fra?

- Nei, det vet jeg ikke.

PRESSET ØKER: 6. april i år var første gang Donald Trump svarte på spørsmål om de angivelige utbetalingene. Nå lurer alle på om han snakket sant. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
PRESSET ØKER: 6. april i år var første gang Donald Trump svarte på spørsmål om de angivelige utbetalingene. Nå lurer alle på om han snakket sant. Foto: Kevin Lamarque / Reuters Vis mer

- Latterlig

Over fire måneder seinere hevder altså Cohen at Trump løy da han sa han ikke visste om betalingene som ble utført under valgkampen. Selv sier Trump at han fikk vite om det på «et seinere tidspunkt».

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Under et pressemøte onsdag kveld fikk Trumps talskvinne, Sarah Sanders, spørsmål om Trump løy om betalingen.

- Det er en latterlig beskyldning. Presidenten har ikke gjort noe galt i denne saken, og det er ikke tatt ut siktelser mot ham, sa hun.

- Pengene kom fra meg

Vi vet derimot at Trump løy da han sa at han ikke visste hvor Cohen fikk pengene fra. I et intervju med Fox News onsdag sa han nemlig følgende:

- Pengene ble ikke tatt fra valgkampbidrag, og det er det viktige her. De kom ikke fra kampanjen, de kom fra meg.

3. mai innrømmet Donald Trump på Twitter å ha tilbakebetalt pengene til Cohen, og skrev at slike utbetalinger er «helt vanlig blant kjendiser».

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Etter nyheten om Cohens avtale med påtalemyndigheten, var Stormy Daniels advokat, Michael Avenatti, klar i sin tale i et intervju med CNN.

- Trump ba oss om å spørre Cohen. Vel, nå har vi gjort det, sa han og siktet til presidentens uttalelse fra april.

Lydopptaket

Om uttalelsen på sikt viser seg å være løgn, vil det sette alle de 4000 andre falske og misvisende påstandene i skyggen. Utbetalingene som skjedde før presidentvalget i 2016, utgjør nemlig brudd på reglene for finansiering av valgkamper.

Michael Cohen har også gjort lydopptak av en samtale, hvor han og Donald Trump diskuterer utbetalingen til Karen McDougal.

Trumps nåværende advokat, Rudi Giuliani har seinere bekreftet at samtalen dreide seg om å kjøpe rettighetene til McDougals historie, men hevdet presidenten aldri utførte betalingen.