ANGRIPER JULEFEST: Audun Lysbakken åpnet SVs landsmøte ved å rase mot Erna Solberg julegløggfest, og gjestene som var inviterte. Video: SV / Foto: NTB ScanpixVis mer Vis mer

SVs landsmøte

NÅ: Lysbakken lover mer skattelette enn Frp og Høyre

- Vi er klare til å sende hele regjeringa på segway ut av regjeringskontorene, sier Lysbakken, som samtidig lover å fikse boligmarkedet og skape et mer rettferdig samfunn. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En optimistisk og kampklar Audun Lysbakken åpner SVs landsmøte i dag, i kjent SV-stil:

- Dette landet skal bygges på solidaritet, ikke på egoismen til dem på toppen, sier han, og kommer med følgende advarsel til Siv og Erna:

- Milliardærfesten er snart over. Med denne regjeringa har de på toppen fått 160 ganger mer i skattekutt enn vanlig folk.

Dette er en utvikling Lysbakken lover å snu:

- For det første kan vi rigge om skattesystemet sånn at det bidrar til å redusere forskjellene i makt og rikdom. (...) Mens vi har nesten 100 000 fattige barn i landet gir milliardærene penger til høyresiden for å få mer til seg selv.

Lover skattekutt

Samtidig lover Lysbakken å gi mer skattelette til «vanlig folk» enn det regjeringa har gjort.

- Frp utgir seg for å være partiet for folk flest. Men folk flest har ikke store formuer og au pair. SV foreslår større skattelette til folk med vanlige og lave inntekter enn det Frp får til i regjering, hevder Lysbakken.

I horisonten venter et skjebnevalg for SV - både for partiet og for partilederen personlig: Lysbakken håper å snu 12 års uavbrutt fall til et etterlengtet SV-opptur. Landsmøtet begynte i det minste med en opptur for Lysbakken. Daniel Kvammen sang og sendte stikk til Sylvi Listhaug fra scenekanten og Lysbakken ble tatt imot med stående applaus.

- Det er tid for forandring i Norge. Tid for rettferdighet i stedet for grådighet. Vi er forandringspartiet, og vi har tenkt å ta kampen for et varmt samfunn, åpnet SV-lederen.

Segway

SV fikk 1200 nye medlemmer i fjor, og kunne med det konstatere sitt høyeste medlemsstall på ti år, og Lysbakken sier kraften i partiet skal sørge for at Erna Solbergs dager i statsministerstolen er talte.

Hun kan ta sin segway og gå, slo han fast.

- 11. september er vi klare til å sende hele regjeringen på segway ut av regjeringskontorene. Vi har en tydelig melding til høyresida: Dette valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten, vi skal bytte ut forskjellsregjeringa med et flertall for forandring, sier Lysbakken til landsmøtet.

Til angrep på Ernas julefest

Han kommer også - ikke uventet - med at angrep på regjeringa.

- Vi stiller ikke en eneste betingelse for å felle Høyre/Frp-regjeringa. Før vi får hengt av oss jakkene på Stortinget dagen etter valget skal vi bli enige med Ap og Sp om at regjeringa må gå.

Han tok også et oppgjør med julefesten Erna Solberg hadde før jul, der fire av Høyres største donorer var invitert.

- Få uføre alenemødre. Neppe noen som ikke har råd til egen bolig. Jeg tror heller ikke detvar så mange hjelpepleiere eller minstepensjonister der, sier Lysbakken til landsmøtet. De som fikk komme, var Høyres glade givere, den økonomiske eliten i dette landet, sier Lysbakken, og sier Høyre må kalle seg millionærklubben.

Han lover også å «fikse boligmarkedet»:

- Skattesystemet vårt er rett og slett rigget for spekulasjon og vill prisvekst. Og mens mange ikke får kjøpe en eneste bolig, kan noen få tjene fett på å eie mange. Vi vil kort og godt at bolig skal være noe man bor i, ikke noe man spekulerer i. Det er på tide å legge om skattesystemet, sånn at det blir mindre lukrativt for den økonomiske eliten å bruke formuene sine til å kjøpe opp boliger, sier en tydelig oppjaget Lysbakken, til stor applaus.

Appelsin eller vin

SV-lederen trakk videre en linje fra regjeringas alkoholpolitikk til skolepolitikken, og sier regjeringa har spart like mye penger på å fjerne skolefrukten som det har kostet å øke takfreekvoten.

- Jeg mener fortsatt det er bedre folkehelsepolitikk å la barn på appelsin enn å la voksne få vin, konstaterer han.

Trump og «Love Actually»

Det er ikke hverdagskost at Hugh Grant trekkes inn i landsmøter i norsk politikk, men Audun Lysbakken gjorde nettopp det. Han ba Erna kopiere talen Hugh Grants statsministerkarakter i «Love Actually» serverte den amerikanske presidenten i filmen.

- Vi er kanskje et lite land, men vi er et stort et også. Landet til Ibsen, kong Håkon, A-ha, «Skam», Harry Hole, Drillo sin høyre støvel. Drillo sin venstre støvel. En venn som bøller med oss er ikke lenger en venn. Og siden bøller bare forholder seg til styrke, er jeg fra nå av forberedt på å være mye sterkere.

Men Lysbakken gjorde det samtidig klart at han ikke forventet at Solberg faktisk kommer til å være tøff med Donald Trump.

- Når Trump åpenlyst forlater de verdier som vestlige politikere alltid har skrytt av, da er et vår plikt å si i fra, slo SV-lederen fast.

Fire krav til Jonas

I forkant av landsmøtet har Lysbakken gjort det klart at partiet vil stille fire hovedkrav til Arbeiderpartiet for å forplikte seg til samarbeid etter valget.

  • Klimasatsning hvor vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er sentralt.
  • Et skikkelig løft for barnetrygden, for å bekjempe ulikhet og barnefattigdom.
  • En nasjonal norm som sikrer flere lærere.
  • Profittfri velferd innen barnehager, barnevern og asylmottak, samt sykehjem.

Allerede før landsmøtet formelt har vedtatt de fire kravene, er ett av dem avvist av Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet kan ikke gå med på profittforbud for velferdstjenester, kontret Støre på onsdag.

To dager senere, framfor sin egne på landsmøtet, virker ikke Lysbakken til å la seg affisere nevneverdig av den kalde skuldra fra sin gamle regjeringskamerat.

Oppfordrer til opprør

Dagbladet presenterte i går Lysbakkens krav for mer rettferdighet overfor landets uføre.

  • Unger skal ikke straffes med fattigdom for foreldrenes sykdom: Barnetillegget for uføre skal gjenopprettes.
  • Kuttet regjeringa gjennomførte sammen med omleggingen av uføretrygden skal kompenseres. De som ble lovet kompensasjon må få det.
  • Bostøtten skal bedres og de nye grensene som fjerner støtte til uføre må heves.

- Regjeringa har rigget systemet slik at mange uføre taper flere titalls tusen kroner i året. Det er dramatiske kutt, forklarer Lysbakken.

35 punkter

I tillegg til kampen for en mer rettferdig uførepolitikk, har SV presentert 35 punkter for et mer rettferdig Norge.

- Det handler om å øke inntektene for de aller fattigste. Det handler om å ta tak i det mest forsømte i norsk politikk for tida. Det handler om å ta tilbake kontroll av arbeidslivet vårt. Det handler om å stoppe salg av viktige ressurser, for eksempel når det gjelder salg av fiskeriressursene. Og det handler om å ta et oppgjør med profitt på velferdstjenestene våre, forklarer partileder Lysbakken.

Fugl føniks?

Partiet har gjennomgått et enormt fall i popularitet de siste ti årene, en nedgang Lysbakken foreløpig ikke har lykkes reversere. Ved stortingsvalget i 2001 fikk partiet 12,5 prosent oppslutning. To år senere, ved kommunevalget, var oppslutningen 12,4 prosentpoeng. På enkelte målinger de årene lå partiet opp mot 20 prosentpoeng oppslutning før fallet kom rundt inngangen til den rødgrønne regjeringsperioden. De siste tre valgene har partiet imidlertid stanset på 4,1 prosent oppslutning, altså like over den berømte sperregrensa.

- Dette er første gang på mange år at SV går til valg som et parti i vekst, sier Lysbakken nå.

Meningsmålingene gir Lysbakken rett. De siste ukene har SV notert en viss framgang, enkelte målinger har gitt SV oppslutning på over 5 prosentpoeng.