- Nå lyver jeg ikke

LOS ANGELES (Dagbladet): Monica Lewinsky hevder hun fortalte absolutt alt og den hele og fulle sannhet til storjuryen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har en kort melding fra Monica. Hun har vitnet for storjuryen og besvart alle spørsmål ærlig og oppriktig. Spørsmål både fra de uavhengige etterforskerne og fra storjurymedlemmene. Monica og hennes familie er lettet. Endelig er det over, sa Lewinskys pressetalskvinne Judy Smith i natt norsk tid.

Monica Lewinsky kjemper for en troverdighet hun aldri har hatt. Også i går hevdet Monica at hun fortalte sannheten.

Bare de som var til stede i rettslokalet vet med sikkerhet hva Monica Lewinsky forklarte, og hva aktorene og storjuryen spurte henne om.

I går, noen få minutter etter klokka 9.00 lokal tid, ble Monica Lewinsky smuglet inn i en sideinngang til rettsbygningen i Washington DC.

Nøyaktig klokka 16.18 kom hun ut fra rettsbygningen. Uten å si et ord til media, gikk Monica Lewinsky rett bort til en ventede bil, som raskt kjørte henne bort fra rettsbygningen.
Det var i natt ikke klart om Lewinsky ble ferdig med sitt vitnemål, eller om hun må tilbake til rettsbygningen og forklare seg for storjuryen på ny. Ifølge den amerikanske nyhetskanalen MS NBC er det sannsynlig at Monica Lewinsky må tilbake og utdype noen av sine forklaringer til uka.

Sannheten?

Det angivelige forholdet til president Bill Clinton skal angivelig ha vart i 18 måneder.

Ifølge lekkasjer som har kommet fra både advokatene til Monica Lewinsky, og fra spesialetterforsker Kenneth Starrs stab, er det tre forhold Monica i går forklarte seg om og utdypet for storjuryen.

Viktigst er trolig at hun nå bekrefter at de - hun og presidenten - hadde et seksuelt forhold. I de forberedende møtene med spesialetterforskerne har Lewinsky også fortalt at hun og presidenten drøftet hvordan de kunne skjule forholdet. Det tredje elementet i avtalen om straffeimmunitet, var at Monica under ed skulle fortelle at Bill Clinton hadde rådet henne til hva hun skulle gjøre med noen gaver hun hadde fått av ham.

Presidenten, skal ifølge amerikanske medier, ha sagt at dersom hun levert gavene tilbake til hans personlige sekretær, Betty Curry, ville det ikke lenger eksistere noen gaver.

Sædflekken avgjør

I USA tror de aller fleste at Monica Lewinsky snakker sant, når hun nå bekrefter at hun hadde et seksuelt forhold til presidenten.
Men den gjengse kommentaren er: Hva så?

Clintons problem kan bli at han har løyet under ed, dersom det er korrekt at han har hatt et seksuelt forhold til en tidligere assistent i Det hvite hus.

Dersom Monica Lewinskys, etter hvert verdensberømte, kjole med den påståtte sædflekken ikke kan gi noe endelig svar, blir det vanskelig å dokumentere at presidenten har løyet.

Monica Lewinskys største problem er at hun ikke inngir troverdighet. Hun er tidligere tatt i løgn under ed, og hun har selv fortalt at hun alltid har løyet.
Uansett hva som skjedde foran storjuryen, er det åpenbart at det må ha vært svært vanskelig for frøken Lewinsky.

Etter planen håpet Kenneth Starr å bli ferdig med Lewinsky på en dag. Det håpet han også med Linda Tripp, Lewinskys venninne. Hennes vitnemål tok åtte rettsdager.

<B>SANT:</B> Monica Lewinsky hevder at hun har fortalt den hele og fulle sannheten - denne gang.<br>