Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må alle fly over de japanske øyene snakke med Kina

De ubeboelige øyene ble veldig interessante etter oljefunn.

KONFLIKT: Konflikten rundt de japanske Senkaku/Diaoyu-øyene (innringet) har eskalert det siste året. Her flyr et japansk militærfly over øyene som ligger i nærheten av store olje- og gassfelt. Foto: AP Photo / Kyodo News / Xinhuanet
KONFLIKT: Konflikten rundt de japanske Senkaku/Diaoyu-øyene (innringet) har eskalert det siste året. Her flyr et japansk militærfly over øyene som ligger i nærheten av store olje- og gassfelt. Foto: AP Photo / Kyodo News / Xinhuanet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske myndigheter annonserte i dag at de har innført en flykontrollsone (pdf) over Japan-kontrollerte øyer i Østkinahavet der alle fly må identifisere seg overfor kinesiske myndigheter. I praksis kontrollerer dermed Kina lufta over de japanske øyenene, som Kina mener hører inn under kinesisk territorium.

Kinas forsvarsdepartement uttaler at de har satt opp sonen for å beskytte seg mot potensielle trusler fra luften.

Alle fly som kommer inn i sonen må gjøre seg til kjenne overfor kinesiske luftfartsmyndigheter. Destinasjon og nasjonalitet må oppgis, samt at alle fly må ha åpen to-veis-kommunikasjon med kinesiske myndigheter og «svare raskt og presist på spørsmål» fra kinesiske myndigheter. Kina vil svare med å sende jagerfly i lufta ved brudd på disse reglene.

Ubeboelige øyer Japan har kommet med kraftige protester mot de nye retningslinjene fra kinesiske myndigheter. Bakgrunnen for konflikten er de ubeboelige japanske Senkaku-øyene (kalles Diaoyu-øyene i Kina) som inntil 1968 ikke var interessante for noen inntil det  ble funnet olje i nærheten av dem. Siden den gang har Kina hevdet at øyene faller inn under deres territorium.

Det siste året har konfrontasjonene mellom Japan og Kina eskalert etter at japanske myndigheter kjøpte tre av øyene fra private japanske eiere. Bakteppet er også Japans kroniske underskudd på energi, som har vært spesielt prekært etter Fukushima-katastrofen. Verken Kina eller Japan har det siste året vist tegn på å vike i konflikten.

Kinas siste framstøt på luftforsvarssiden gjør at det nå ikke lenger bare er marinene som er i konflikt, skriver BBC. Kina har fløyet bombefly og en drone nære japansk territorium, noe som har ført til at Japan har sendt jagerfly på vingene. Nå truer altså Kina med at også de vil sende jagerfly på vingene hvis Japan sender uidentifiserte fly inn i sonen rundt øyene.

- Gambler med freden Statlige Xinhuanet publiserte i dag et bilde som viser den nye sonen i Østkinahavet. I en uttalelse heter det at flykontrollsonen ikke er rettet mot et spesifikt land.

- Kina har alltid respektert overflygninger som følger internasjonal lov, heter det i en uttalelse.

Japans forsvarsminister, Itsunori Onodera, sa forrige måned at Kinas oppførsel i Østkinahavet gamblet med frede i området.