Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må Arnold ta tidenes styrkeløft

Arnolds muskler svulmer ikke som i velmaktsdagene. Det gjør ikke Californias økonomi heller.

PROBLEMER PÅ HVER SIN FRONT: Barack Obama og Arnold Schwarzenegger. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
PROBLEMER PÅ HVER SIN FRONT: Barack Obama og Arnold Schwarzenegger. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - California var en suksesstat, sier Hilde C. Bjørnland, professor i samfunnsøkonomi på BI.

Det er den ikke lenger.

Nå er økonomien i USAs mest folkerike stat nærmest på vei utafor stupet raskere enn du kan si «Hasta la vista, baby».

Problemene står i kø for guvernør Arnold Schwarzenegger.

PÅ TVANGSSALG: Økonomikrisa i California har flere merkverdige konsekvenser. I sommer ble gravlunden Memory Gardens Cemetery and Memorial Park i El Centro lagt ut for tvangssalg. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix
PÅ TVANGSSALG: Økonomikrisa i California har flere merkverdige konsekvenser. I sommer ble gravlunden Memory Gardens Cemetery and Memorial Park i El Centro lagt ut for tvangssalg. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Budsjettunderskuddet i 2009-2010 er på 26,3 milliarder dollar. Arbeidsledigheten er på rekordhøye 12 prosent. Og boligmarkedet har nærmest kollapset.

Kassa er så slunken at offentlige ansatte har opplevd å få lønna utstedt i et slags gjeldsbrev, og den britiske storavisa The Observer i helga stilte spørsmålet: Blir California den første delstaten som velter?

Avhengig av skatteinntekter

Schwarzenegger selv sa det slik i sommer:

- Lommeboka vår er tom, banken er stengt og kreditten er tørket opp.

BI-professor Hilde C. Bjørnland fikk oppleve problemene i staten på nært hold i fjor da hun var på et forskningsopphold ved universitetet i Berkeley.

- California har gjort seg veldig avhengig av skatteinntekter fra velstående mennesker og suksessrike bedrifter. Da de ble rammet av finanskrisa, kutta det mye av inntektsgrunnlaget for staten. Samtidig har de offentlige utgiftene vokst, uten at det ble satt av midler til dårligere tider, sier Bjørnland til Dagbladet.no.

I 2004 stod de rikeste 3 prosent av skattebetalerne i staten for 60 prosent av skatteinntektene. Fra 1998 til 2008 økte statens utgifter fra 56 til 131 millarder dollar.

Finanskrisa ble på sett og vis utløst av kollapsen i boligmarkedet. California er blant delstatene som er hardest rammet, og antallet tvangssalg er skyhøyt. Delstaten har tradisjonelt også hatt høy tilflytning. Nå opplever de utvandring.

Vanskelig å styre

Guvernør Schwarzenegger har gjort flere forsøk på å rydde opp. Han har lagt fram ulike forslag om å øke skattene og kutte utgiftene, men slitt med å få dem gjennom.

- Det som er litt uheldig for ham, er at de har et system der endringer av denne typen i praksis må gjennom folkeavstemming. Og han har ikke klart å få med seg folk på skatteøkninger, sier Bjørnland.

VAR TIL SALGS: Flere meklere var involvert i tvangssalget av gravlunden. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix
VAR TIL SALGS: Flere meklere var involvert i tvangssalget av gravlunden. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Det anerkjente nettstedet Politico har tidligere satt California på lista over delstatene som er vanskeligst å styre.

En av utfordringene er at det kreves et to tredjedels flertall for å få banket gjennom et budsjett. Det krever kompromisser mellom demokratene og republikanerne, noe som har vist seg vanskelig etter finanskrisa.

Schwarzenegger har lenge vært en svært populær guvernør. Han har fått kreditt for å skape et samarbeidsmiljø mellom demokrater og republikanere, og for sine miljøsatsinger. Men ettersom økonomien gradvis har blitt dårligere, har populariteten til Schwarzenegger dalt. Han er nå omtrent like upopulær som George W. Bush var på slutten av sin andre presidentperiode.

- California var på mange måter en suksesstat før dette skjedde. De hadde gode skoler og et godt helsevesen. De har brukt pengene fornuftig. Men de brukte ikke de gode tidene til å bygge seg opp en reserve til de dårlige tidene, sier Bjørnland.

Kunne gått konkurs

Hva betyr det så at «The Golden State» ikke er så gullkantet lenger? Vel, det er ikke akkurat som om fylkeskommunen i Hedmark pådro seg en lei budsjettsmell. California er nemlig verdens åttende største økonomi, og innbyggerne teller 38 millioner. Hvis det var et uavhengig land, ville det lett fått plass i G8. Og som Observer skriver: Var det et land, kunne det blitt erklært konkurs. Noe som nærmest skjedde med Island.

- De må bare håpe at konjunkturene snur. Nå er de inne i en negativ spiral, sier Bjørnland.

Politikerne kan bidra til å dytte staten i riktig retning også. Blant annet har den mektige Los Angeles-ordføreren Antonio Villaraigos gitt sin støtte til et forslag om å endre det politiske systemet, slik at det blir enklere å få vedtatt budsjettene.

PROTESTERTE: Studentene ved Berkeley protesterte i september mot de økte studieavgiftene som er en konsekvens av statens økonomiske krise. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/Scanpix
PROTESTERTE: Studentene ved Berkeley protesterte i september mot de økte studieavgiftene som er en konsekvens av statens økonomiske krise. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/Scanpix Vis mer

Det er også håp om at det kan vokse fram en bærekraftig økonomi rundt flere av miljø- og klimaprosjektene i staten.

Arnold har bygget seg stor før. Nå spørs om han har krefter nok til å dra Californias skakkjørte økonomi ut av hengemyra.

FORLATT: California har hatt høy tilflytting. Nå opplever staten utvandring, og flere hus er forlatt, som dette i Brawley. Foto: EPA/DAVID MAUNG/Scanpix
FORLATT: California har hatt høy tilflytting. Nå opplever staten utvandring, og flere hus er forlatt, som dette i Brawley. Foto: EPA/DAVID MAUNG/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling