<strong>- STO BAK TI DRAP:</strong> Uwe Mundlos, Beate Zschäpe og Uwe Bohnhardt, som utgjorde nazigruppa Nasjonalsosialistisk union. Foto: AFP / NTB scanpix
- STO BAK TI DRAP: Uwe Mundlos, Beate Zschäpe og Uwe Bohnhardt, som utgjorde nazigruppa Nasjonalsosialistisk union. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Nå må Breiviks «Kjære søster Beate» forklare seg om drap på ni innvandrere og en politikvinne

Tysk nazinettverk spredte død og frykt i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Beate Zschäpe er den eneste gjenlevende av gruppa som både er blitt kalt Braune Armee Fraktion og NSU (Nasjonalsosialistisk Undergrunn).

Gruppa var en nynazistisk celle som skal ha drept åtte tyrkere, en greker og en politikvinne gjennom en periode på sju år, uten å bli avslørt av politiet. I dag starter rettssaken mot Zschäpe, en sak det er enorm interesse for i Tyskland.

Saken mot gruppa har avdekket store svakheter i tysk etterretning og ifølge NTB en mangel på vilje til å ta nynazistiske trusler på alvor.

Sjefen for tyske PST - BfV - har gått av etter at det kom fram at en BfV-ansatt skal ha slettet sju mapper med informasjon om etterforskningen av saken. Siden 2000 har også over 150 politietterforskere forsøkt å løse drapssakene - uten hell.

Fant videoer Gjennombruddet i etterforskningen kom i fjor høst. Da fant politiet pistolen som ble brukt under drapene hjemme hos Beate Zschäpe - som allerede var etterlyst etter et væpnet ran i byen Jena.

Hun meldte seg selv for politiet etter å ha sprengt en leilighet hun leide.

Videoer som skal være produsert av Zschäpe, Bohnhardt og Mundlos blir et sentralt bevis i saken. På videoene skal de tre ha tilstått det de er tiltalt for.

Videoene ble funnet i ruinene av et hus som Beate Zschäpe sprengte få minutter etter at Uwe Bohnhardt og Uwe Mundlos i 2011 hadde begått selvmord. Totalt ble det funnet fem ulike dvd-er, hvorav fire inneholder opptak fra en rekke kriminelle handlinger begått av de tre.

Filmet seg selv En reporter fra Der Spiegel fikk se deler av materialet, og rapporterte at det inneholdt likene av tre av de ni tyrkiske kioskeierne som i åra 2000 til 2006 ble skutt ned og drept i ulike tyske byer. Det skal også foreligge opptak fra en lang rekke bankoverfall.

Terroristene filmet dessuten seg selv under klargjøringen av ei splintbombe som 9. juni 2004 ble detonert i ei travel tyrkiskdominert  handlegate i Köln. 22 mennesker ble til dels alvorlig skadd.

Gjerningsmennene gjorde også opptak da de i 2000 sprengte ei bombe ved en holdeplass hvor ni beboere fra et jødisk  innvandrersentrum ble såret.

NSU har hatt omfattende kontakter i den tyske undergrunnen: Det vakte både frykt og oppsikt da et nettverk av høyreekstreme innsatte i tyske fengsler ble avslørt i april. Høyreekstreme innsatte forsøkte å komme i kontakt med personer med kontakter inn mot NSU.

Breivik-kontakt Kvinnen som nå står for retten i Tyskland blir sett opp til av Norges verste massemorder. Anders Behring Breiviks forsvarer Tord Jordet har bekreftet overfor Dagbladet at massemorderen har sendt brev både til Beate Zschäpe og svenske Peter Mangs

I politiavhør forklarte Breivik at han ville innlemme Beate Zschäpe - og den svenske drapsmannen Mangs - i sin påståtte organisasjon. Den ifølge politiet innbilte organisasjonen ble først nevnt da Breivik ringte nødnummeret fra Utøya og hevdet han ville overgi seg.

- Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen, sa drapsmannen til politiet

Drapene:

• 2000: Sisek Enver ble skutt i Nürnberg.

• 2001: Abdurrahim Ozudogru ble skutt i Nürnberg, Sleyman Taskopry ble skutt i Hamburg og Habil Kilic ble skutt i Munchen.

• 2004: Mehmet Turgut ble skutt i Rostock.

• 2005: Ismail Yasar ble skutt i Nürnberg, Theodoros Boulgarides ble skutt i Munchen.

• 2006: Mehmet Kubasik ble skutt i Dortmund, Halit Yozgat ble skutt i Kassel.

• 2007: Michele Kieswetter ble skutt i Heilbronn.

Kilde: BBC

Breivik hevder at personene som totalt står bak et 50-talls angrep i Europa siden 2. verdenskrig utgjør denne bevegelsen.

Skrev brev Breivik uttrykte sine ambisjoner og sin fascinasjon for Beate Zschäpe i et brev som i fjor høst ble offentliggjort i Der Spiegel. Brevet ble sendt til varetektsfengslet i Köln-Ossendorf i mai i fjor.

«Kjære søster Beate» lyder den pompøse innledningen.

«Vi er begge blant de første regndråpene som bærer bud om en voldsom, rengjørende storm over Europa», skriver Breivik i brevet, og forklarer:

«Jeg får tida her på cella til å gå ved hjelp av meditasjon og bønn. (...) Jeg regner aldri med å slippe levende ut (av fengsel, red anm).»

Dømt Peter Mangs er for øvrig allerede dømt for to drap, fem drapsforsøk og tre tilfeller av grove trusler.

Domstolen i Malmö frifant ham i april i fjor på de øvrige tiltalepunktene, inkludert ett drap og åtte drapsforsøk, fordi bevisene ikke var sterke nok.

Etter at en rettspsykiatrisk undersøkelse hadde konkludert med at Mangs ikke er alvorlig psykisk syk, ble han 23. november 2012 dømt til fengsel på livstid.

Mangs anket, men den svenske lagmannsretten - hovrätten - stadfestet dommen på livsvarig fengsel.

<strong>ÅTTE AV OFRENE:</strong> Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix
ÅTTE AV OFRENE: Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer