Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må Clinton og Obama bli enige

Romneys tilbaketrekking legger press på de to demokratiske rivalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no). Mitt Romney trakk seg fra presidentvalgkampen torsdag kveld, norsk tid. Det gjør at krigsveteran John McCain seiler opp som den endelige presidentkandidaten på republikansk side.

- I praksis kan republikanerne starte den endelige presidentvalgkampen nå i kveld. McCain vil få god tid til å samle hele partiet bak seg og til å planlegge valgkampen. Det trenger han, sier Svein Melby, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Men tilbaketrekkingen får ikke bare konsekvenser på republikansk side. Kampen mellom Hillary Clinton og Barack Obama bør få en snarlig slutt, om demokratene vil lykkes i presidentvalget i november.

Superdelegatene avgjør

En langvarig kamp mellom de to demokratiske rivalene kan bli begynnelsen på slutten for partiets vei til det hvite hus.

- Demokratene tåler ikke at de to skal holde på utover hele sommeren, sier Melby. 

I mars er det valg i de to store statene Texas og Ohio. Om en av dem har fått et klart forsprang innen den tid, vil sannsynligvis denne kandidaten trekke det lengste strået på demokratisk side.

- Har det utviklet seg en klar tendens innen den tid, vil nok superdelegatene føle seg presset til å stille seg bak den sterkeste kandidaten. Det kan bli helt avgjørende, sier Melby.

SKADER PARTIET: En langvarig kamp mellom de to jevngode kandidatene kan skade det demokratiske partiet, tror seniorforsker Svein Melby. Foto: AFP
SKADER PARTIET: En langvarig kamp mellom de to jevngode kandidatene kan skade det demokratiske partiet, tror seniorforsker Svein Melby. Foto: AFP Vis mer

Om kampen mellom Obama og Clinton trekker ut helt til nominasjonsmøte i august, vil republikanerne få en stor fordel av å kunne fronte én kandidat i flere måneder. For selv om det formelt sett står igjen tre presidentkandidater på den republikanske siden, er det bare McCain som kan vinne her.

Press på pastoren

Mike Huckabee og Ron Paul er ingen seriøse utfordrere for krigsveteranen for Arizona.

- De har ingen sjanse, McCain trenger bare 3-400 delegater til så er han i mål. Jeg tror ikke det en gang er matematisk mulig at de to andre kan hamle opp mot dette, sier Melby.

At Romney kastet inn håndkle vil dermed presse de to andre til å gi opp, særlig er presset stort på den sterkeste av dem, pastoren Mike Huckabee, skriver Chris Cilliza, den anerkjente politiske journalisten i Washington Post.

For partiets beste

Rett etter det dårlige resultatet av supertirsdag var klart, nektet Romney å innse at nederlaget var et faktum. Vi fortsetter som før, sa han til sine tilhengere. Men Romney følte nok etterhvert et stort press på forlate valgkamparenaen.


- Nå må jeg trekke meg til siden, for vårt parti og for vårt land, sa han i kveld.

Foto: AFP
Foto: AFP Vis mer

- Hvis jeg fortsetter å kjempe for min egen kampanje helt fram til konventet (nominasjonsmøte, red. anm), vil jeg forsinke den nasjonale kampanjen og gjøre det mer sannsynlig at senator Clinton eller Obama vil vinne.

Hele talen der Mitt Romney forklarer hvorfor han trekker seg, kan du lese her.

MANGLER PENGER</B>: Hillary Clinton ser ut til å tape den finansielle siden av kampen mot Barack Obama.
<B>TAKKET FOR SEG</B>: Sammen med kona holdt Mitt Rommney i kveld sin avskjedstale i Washington D.C.
<B>TØFFE UKER</B>: De neste ukene blir avgjørende for Barack Obama.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media