- Nå må de andre forbundene følge oss

YS-lederen mener vi må kreve lite av sjefen i år. Unio forventer lite oppgjør.

TIPPER PÅ SMÅ OPPGJØR: YS-leder Tore Eugen Kvalheim.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
TIPPER PÅ SMÅ OPPGJØR: YS-leder Tore Eugen Kvalheim. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I kveld kom resultatet av årets mellomoppgjør: Én krone til alle som tjener over 319 000, to til alle som tjener under.

Dette lønnsnivået, som avgjør om oppgjøret utgjør to eller fire tusen ekstra i lommeboka, tilsvarer 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Frykter flere arbeidsledige
YS-leder Tore Eugen Kvalheim er fornøyd med resultatet, som omfatter 200 000 arbeidstakere.

- Vi gikk inn i dette oppgjøret med ønske om å oppnå økt kjøpekraft sammen med ansvarlighet. Resultatet er ikke stort nok til å øke ledighetskøene, men gir folk mer, sier Kvalheim til Dagbladet.no.

Resultatet i kveld gjør også at 76 000 medlemmer i LO og YS kan se fram til to kroners tillegg. Utover våren skal flere forbund forhandle. Kvalheim mener de må følge etter og legge seg på moderasjonslinja.

- Nå må de andre forbundene følge oss og alle må vise ansvarlighet, ellers så slår det tilbake og vi får flere arbeidsledige, sier YS-lederen.

- Er det noen spesielle forbund du sikter til?

- Finanssektoren er jo et sted som skal forhandle snart. Men vi tror altså at andre fagforeninger vil følge oss sier Kvalheim.

Kan bortfalle
En viktig del av årets mellomoppgjør er at det inneholder en klausul som kan gjøre at resultatet forkastes.

- I den økonomiske situasjonen som mange av medlemsbedriftene befinner seg i, har det vært svært vanskelig å akseptere et generelt lønnstillegg. Når NHO likevel har gått med på dette, skyldes det at løsningen også innebærer en klausul, som gir de lokale parter anledning til helt eller delvis å forhandle bort de sentrale tilleggene, sier Finn Bergesen jr, adm. direktør i NHO i pressemelding.

- Begrenset
Forhandlingsleder i Unio Stat, Arne Johannessen, vil ikke kommentere forbundets krav, men avslører at heller ikke de offentlig ansatte kan vente seg de store løftene i årets oppgjør.

- Privat sektor er ferdig med sitt oppgjør og det legger noen føringer. Men vi har separate forhandlinger, understreker Johannessen.

- Hva vil vil bli hovedsakene?

- Det blir pensjon, vi skal forhandle om framtidas offentlige tjenestepensjon. Og økonomi - av svært begrenset karakter, erkjenner Johannessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer