- Nå må de andre partiene komme seg ut av sandkassa og begynne å prate med oss

Sverigedemokratene doblet oppslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Sverigedemokratene og deres leder Jimmie Åkesson er den store vinneren målt i prosenter og antall mandater i det svenske valget. Seint søndag kveld lå de an til å få 13 prosent, og mer enn doblet oppslutningen fra sist valg.

- Nå er vi Sveriges tredje største parti. Det er mer enn fantastisk at SD har fordoblet seg fra det forrige valget, sa Åkesson da han endelig gikk på talerstolen på partiets valgvake i Stockholm.

- Dette viser at nesten 13 prosent av velgerne synes at velferden er viktigere enn fortsatt asylinnvandring. Nå må de andre partiene komme seg ut av sandkassa og begynne å prate med oss, sier Åkesson.

Doblet oppslutning til tross, partiet vil være langt unna regjeringsmakt.

Katastrofevalg Moderaterne går tilbake til omtrent 22 prosent, fra 30,1 i 2010. Partiet og statsminister Fredrik Reinfeldt erkjente også relativt tidlig at slaget var tapt, og at regjeringsstafettpinnen vil gå videre til Stefan Löfven, Sosialdemokratene og den rødgrønne alliansen. Men de får ikke flertall, og må enten skaffe seg støtte fra et av de borgelige partiene, eller søke støtte hos opposisjonen fra sak til sak.

Finansminister Anders Borg (M) mener ingen av de to koalisjonsalternativer kan se på seg selv som vinnere, og varsler politisk kaos.

- Dette valgresultatet betyr usikkerhet for Sverige. Vi får ingen tydelig majoritet. Det blir vanskelig å drive økonomisk politikk, og vi kommer ikke til å kunne ha noen vekstpolitikk, sier Borg.

- Vanskelig Statsminister Erna Solberg i Borgs norske søsterparti Høyre tror den politiske situasjonen i Sverige kan bli vanskelig.

- Samtidig har det vært en mindretallsregjering de siste fire årene, som har hentet støtte utenfra i enkeltsaker, sier hun til NTB.

- Kjempe mot Venstrepartiet vil gå inn i en ny regjering. Men der var gleden over regjeringsskiftet ifølge rapportene fra Stockholm blandet med skuffelse over Sverigedemokratenes brakvalg.

- Den største framgangen har gått til de vi minst vil at skal gå fram. Rasistene. Det er sørgelig. Men vi lover å presse dem tilbake. Vi kommer alltid til å stå opp mot rasisimen. Vi kommer til å kjempe for et solidarisk Sverige, sier Jonas Sjöstedt, leder i Venstrepartiet, ifølge Aftonbladet.

FORNØYD: Jimmie Åkesson.
Foto: Anita Arntzen
FORNØYD: Jimmie Åkesson. Foto: Anita Arntzen Vis mer