Coronatoppene:

Nå må de bruke munnbind

Torsdag ble det påbudt med munnbind innendørs på offentlig sted i Oslo. Det omfatter også dem som utformet tiltaket.

PRESSEKONFERANSE: Direktøren i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, fikk onsdag 29.oktober spørsmål om hvordan hun selv synes det er å ha på seg munnbind. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet har først og fremst brukt munnbind i taxi. Helsedirektør Bjørn Guldvog har ikke tatt taxi siden mars. Nå må begge bruke munnbind oftere i dagliglivet.

Torsdag innførte Oslo kommune påbud om munnbind innendørs på offentlig sted der man ikke kan holde avstand. På serveringssteder må besøkende bruke munnbind når de ikke kan holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer, med unntak av kortvarige passeringer.

Oslo videreførte også påbud om munnbind på kollektivtransport der man ikke kan holde avstand.

- Jeg bruker munnbind, men jeg er ikke veldig mye ute blant folk. Det nærmeste jeg kommer folk er på disse pressekonferansene. Det betyr at jeg først og fremst har brukt munnbind i forbindelse med taxiturene den siste uka – ellers har jeg stort sett syklet og gått, sier Camilla Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg synes at det er ganske slitsomt å bruke munnbind, og synes ikke at det er noe spesielt hyggelig. Men det gir et veldig klart signal om at man er opptatt av smittevern.

FORKLARER: Tirsdag 27. oktober refset helseminister Bent Høie NRK-programleder Fredrik Solvang. Nå forklarer han hvorfor. Vis mer

Tar ikke taxi

Helsedirektør Bjørn Guldvog avslører overfor Dagbladet at han ikke har tatt taxi siden mars.

- Jeg skal bruke munnbind nå, når jeg går i butikker og på kjøpesentre. Samtidig er det slik at jeg bare har brukt sykkel som transportmiddel i Oslo i omkring et år. Jeg har heller ikke tatt taxi siden i mars. Det har ikke vært anbefalt eller påbudt med munnbind på kjøpesentre, butikker, puber eller restauranter tidligere, men nå vil jeg naturligvis benytte det når jeg går der, sier Guldvog til Dagbladet.

- Hva foretrekker du av kirurgiske eller tøymunnbind?

- Personlig vil jeg nok foretrekke et munnbind som jeg kan bruke om igjen ettersom det er litt plundrete å stadig måtte kaste dem. Samtidig kan jeg likevel ha med meg kirurgiske munnbind i situasjoner hvor jeg mener at det kan være hensiktsmessig, sier Guldvog og fortsetter:

- Jeg tror at kirurgiske munnbind beskytter aller mest. Samtidig er det slik at risikoen for smitte ute i samfunnet fremdeles er lav, så jeg anser de gode tøymunnbindene som veldig gode alternativer til kirurgiske munnbind.

RASER: Bent Høie tok til kraftig motmæle da programleder Fredrik Solvang sa at han hadde snakket med FHI om munnbind-bruk. «Debatten» tirsdag 27. oktober. Video: NRK Vis mer

Nytt munnbind

Helseminister Bent Høie forteller til Dagbladet at han nettopp har fått seg et nytt tøymunnbind.

- Jeg kommer til å bruke munnbind i tråd med de reglene som gjelder. Nå bruker ikke jeg kollektivtransport, så det blir nytt for meg å bruke munnbind når jeg skal på butikken. Det er uansett begrenset med uteliv for meg i disse tidene, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har stort sett brukt kirurgiske munnbind. Tirsdag fikk jeg faktisk et tøymunnbind fra Menn i helse, som jeg brukte for første gang på flyet fra Kristiansand. Det synes jeg at var fint og nå skal jeg vaske det på 60 grader før jeg bruker det på nytt.

- Hvordan synes du det er å bruke munnbind?

- Det er ikke det mest behagelige, men det er likevel en liten pris å betale for å være med på å beskytte andre mot smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer