- Nå må de gi seg

Den mektige lederen i fagforbundet Industri Energi er møkk lei symbolseire på klimafeltet. - Det er krise for den globale klimakampen, sier Frode Alfheim til Dagbladet.

NOK ER NOK: Industri Energi-leder Frode Alfheim sier SVs gjentatte klimaseire på Stortinget bare skader den globale klimakampen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
NOK ER NOK: Industri Energi-leder Frode Alfheim sier SVs gjentatte klimaseire på Stortinget bare skader den globale klimakampen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Nå må de gi seg.

Frode Alfheim leder fagforbundet Industri Energi, og er møkk lei regjeringens samarbeidsparti SV og deres klimagjennomslag i budsjettforhandlingene.

- SV er uansvarlige. Greit, de skal ha sitt klimastempel, men SV må finne på noe nytt enn å bare blokkere norsk olje og gass. I dag skader SV klimakampen, sier Alfheim til Dagbladet.

- Fallitt

Han hevder, i likhet med mange andre under oljekonferansen i Sandefjord, at norsk olje og gass er verdens reineste.

- Det er ikke bedre for klimaet at man kjøper amerikansk LNG fra skifer framfor norsk gass. Det er snarere en klimapolitisk fallitt, og krise for den globale klimakampen. SV's klimaseire på Stortinget gir faktisk økt utslipp globalt, og det bør SV selv forstå at de ikke kan leve med, sier Alfheim.

I likhet med olje- og energiminister Terje Aasland, sier Frode Alfheim at Norge må produsere så mye gass som overhodet mulig. Etter Russlands invasjon av Ukraina er norsk gass også geopolitisk viktig, hevder både Aasland og Alfheim.

- Jeg vil sende et varsko til SV. Norsk olje og gass er sikkerhetspolitisk viktig. SV's klimaseire må komme en annen plass i budsjettene framover.

Avskrekking i nord

Han trekker også inn behovet for å opprettholde befolkning i Finnmark for å avskrekke russerne.

- Det er viktig for vår sikkerhet at vi har en befolkning som er bosatt i Finnmark, og da må vi gi dem arbeid. Norsk olje og gass er den beste muligheten til arbeid i nord.

- Krigen er ikke over. Vi kan ikke tro at russisk gass kommer tilbake til kontinentet med det første. Samarbeidet i grenseområdet i nord med Russland vil også bruke lang tid på å hente seg inn, legger Alfheim til.

Olja på Wisting-feltet blir foreløpig liggende i bakken, men Alfheim tror ikke siste ord er skrevet i den saken.

- Wisting-feltet har verdens beste olje med tanke på klimaregnskap. Den olja blir ikke liggende under havbunnen!

Knyttneve i bordet

De ansatte Frode Alfheim og Industri Energi representerer møter vidt forskjellige økonomiske virkeligheter i 2023. Mens enkelte bransjer sliter tung, kan de sprette champagnekorker i petroleumsnæringa.

Alfheim sier han ser lysere på framtida til norsk olje og gass enn på lenge.

- Jeg har troa på at vi skal lykkes. Det er travelt med å få investeringer og utbygginger på plass nå. Dette er ikke tida på å ta ned temperaturen i norsk olje og gass - og nå er det på tide at SV åpner øynene og innser virkeligheten vi lever i, sier Alfheim og hamrer knyttneven demonstrativt i bordet.

Skifter ikke kurs

SVs klimapolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, sier Frode Alfheim tar feil.

- Rapporter blant annet fra SSB viser at det å redusere norsk oljeproduksjon gjør at utslippene vil gå ned. Men SV har støttet å produsere mest mulig gass fra feltene våre i den situasjonen vi står. Det gjør vi fortsatt, sier han til Dagbladet.

- Dersom vi tar signalene fra FN på alvor, så kan vi ikke investere i mer norsk olje og gass, legger han til.

Haltbrekken avviser at SV er ferdig med å kreve olje- og gassgjennomslag i budsjettforhandlingene i åra som kommer.

- Norge er nødt til å komme oss ut av den voldsomme fossile satsingen vi fortsatt driver med. Det er av hensyn til klima, økonomi og arbeidsplasser. Dersom vi ikke finner nye næringer nå, så stikker andre land av gårde med industri og arbeidsplasser i framtidas næringer, mens vi står igjen i fortida, sier Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer