Nå må de stole på Yngve

Nå setter alle sin lit til at LO-leder Yngve Hågensen skal berge norsk økonomi. Selv Høyres Per-Kristian Foss og NHO-sjef Karl Glad. De er begge enige om at vårens lønnsoppgjør blir avgjørende for om norsk økonomi igjen koker over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er lønnsoppgjøret som avgjør om norsk økonomi overopphetes, ikke julehandelen. Derfor må vi nå sette vår lit til LO-lederen og hans solidaritetsalternativ. Han har en klar jobb å gjøre. Men også NHO må ta et ansvar slik at det ikke glipper internt for Yngve Hågensen, sier Foss.

- Jeg håper Yngve Hågensen lykkes med det som er LOs hovedlinje i lønnspolitikken. Vi på arbeidsgiversiden er selvsagt opptatt av at vi skal ta ansvar, sier Glad.

Ikke rente - ikke skatt

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik avblåste tilløpet til krise i Stortingets finansdebatt, møttes Glad og Foss på NHO-seminar på hotell Plaza i Oslo.

Der sto de overfor følgende situasjon:

  • Vi har en regjering som ønsker å pøse mer penger inn i økonomien enn opposisjonen. Resultatet av de politiske forhandlingene er mer penger i omløp, i en økonomi som allerede er overopphetet og hvor kjøpefesten går inn i stadig villere spiraler.
  • Den samme regjering har i løpet av finansdebatten gitt fra seg tre virkemidler som kan kjøle ned økonomien: Renta og kronekursen skal ikke røres. Skatter og avgifter skal ikke økes. De offentlige budsjetter - som også kan dempe forbruksveksten - er nå spikret for neste år.
    Tilbake står den siste pilar som en stabil økonomi hviler på: Inntektspolitikken. Men vil etterspurte industriarbeidere, håndverkere, sykepleiere, leger, pleie- og omsorgsarbeidere fortsatt akseptere moderasjon? Når de får meldinger om milliardslepp på Stortinget, om skyhøye lønnsøkninger til ledere i næringslivet? Det blir det nå opp til Yngve Hågensen og Karl Glad å få til.
    Glad mener regjeringen Bondevik skriver fra seg ansvaret for økonomien og dytter det over på partene i arbeidslivet.

- Regjeringen framstiller det slik at den kan skyve fra seg ansvaret for den totale økonomiske politikken. Det kan den ikke. Det er statsbudsjettet og størrelsen på de offentlige utgifter som skaper drivkreftene i økonomien og som har skapt et arbeidsmarked som gjør det vanskelig å holde moderasjonslinjen, sier Glad.

- Det er naivt å tro at man kan oppheve markedskreftene ved å appellere til folks moral og måtehold. Det er Stortinget og regjeringen som først må vise måtehold i finanspolitikken.
Glad lar heller ikke Bondeviks forgjenger, Thorbjørn Jagland, gå fri for kritikk.

- Verken i statsbudsjettet for i år eller neste år er det tatt konsekvenser av at økonomien nå er på bristepunktet.

Mest verdifulle få mer

- Men du har vel også et ansvar når vi leser at bedriftsledere bevilger seg 28 prosents lønnsøkning?

- Jeg godtar ikke det tallet. Våre statistikker vil vise noe helt annet. Men vi ser at bedriftene har problemer med å holde igjen lønnsutviklingen i det øverste funksjonærsjiktet. Det må vi slå ned på. For vi har en avtale med LO om at den lokale lønnsutviklingen skal følge samme norm som ble lagt i det sentrale oppgjøret.

Det betyr at noen i det øverste sjiktet må få ingenting for at de mest verdifulle skal få mer, sier Glad.