- Nå må dere få baller, gutter

Proffbokser Cecilia Brækhus vil at menn skal begynne å snakke om voldtekt.

TØFFERE GUTTER: Cecilia Brækhus vil at gutter skal få baller nok til å snakke om voldtektsproblemet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TØFFERE GUTTER: Cecilia Brækhus vil at gutter skal få baller nok til å snakke om voldtektsproblemet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brækhus ble engasjert i voldtekstsaken da hun jobbet i Uganda for prosjektet «Bring Children from Streets».

- Der møtte jeg unge kvinner som hadde blitt utsatt for vold og voldtekt. Så kom jeg tilbake til Norge og så at vi har et voldtektsproblem her, sier hun.

Brækhus viser til at mens mellom 8 000 og 16 000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i året, blir bare noen hundre dømt hvert år.

- Vi må få en holdningsendring, sier Brækhus. Gutter må tørre å snakke om voldtekt. Dette kan ikke bare være en jentesak lenger.

Brækhus understreker at hun ikke mener dette er en kamp mellom kvinner og menn, men kvinner og menn sammen i kamp mot voldtekt.

- Gutter må tørre å snakke Nå fronter Brækhus Amnesty Internationals kampanje for å endre norsk voldtektslovgivning. Kampanjen heter «Nei er nei», og har som mål å endre definisjonen av voldtekt slik at sex «uten oppriktig samtykke» blir regnet som voldtekt. Slik loven er nå må det være brukt vold eller trusler om vold for at noen skal bli dømt for voldtekt.

- På skolen lærer vi sette grenser, vi lærer å si nei, men det er altså ikke nok. Det tror jeg ikke så mange er klar over, og det er et problem, sier hun.

Amnesty offentliggjorde i går en kampanjevideo der en slik situasjon blir iscenesatt. Videoen viser en jente og en gutt som flørter på fest. Gutten drar med jenta opp på et rom og gjennomfører et samleie, selv om jenta gjentatte ganger sier nei. Dette ville ikke blitt dømt som voldtekt med dagens lovgivning, hevder organisasjonen.

- Jeg blir skikkelig dårlig hver gang jeg ser videoen,  Men det er riktig å bruke sterke virkemidler for å få satt voldtektsproblemet på dagsorden, sier Brækhus.

- Et enkelt nei ikke nok Jussprofessor Ragnhild Hennum ved Universitetet i Oslo tror ikke Amnestys lovsforslag vil endre rettspraksis i stor grad.

- Det skal forholdsvis lite til for at en handling regnes som vold av domstolen. De siste årene har vi sett rettsavgjørelser der det vi  vanligvis ikke regner som vold er nok til å få en voldtektsdom. Et enkelt nei er imidlertid ikke nok. Likevel kommer ikke dette lovforslaget til å endre stort, sier hun.

Hennum støtter likevel Amnestys arbeid.

- Jeg støtter Amnesty i deres bestrebelser for å få flere dømt for voldtekt. I dag er domfellelsene for få i forhold til hvor mange overgrep som blir begått.