- Nå må dere våkne

Forsvarer Morten Furuholmen kritiserer påtalemyndighetene for å sove i timen i rettsaken mot Stig Millehaugen.

- FORVARING: Aktor la i går ned påstand om 21 års forvaring for Stig Millehaugen (venstre). Her er Millehaugen sammen med sin forsvarer, Morten Furuholmen. Foto: Berit Roald / Scanpix
- FORVARING: Aktor la i går ned påstand om 21 års forvaring for Stig Millehaugen (venstre). Her er Millehaugen sammen med sin forsvarer, Morten Furuholmen. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går la aktor Svein Holden ned påstand om 21 års forvaring for Stig Millehaugen (41) med en minstetid på 10 år. Ahmed Shabaz Dad bør dømmes til 21 års fengsel for å ha bestilt drapet, mener statsadvokaten.

Påtalemyndigheten hevder Millehaugen sto bak likvideringen av Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed (28) på Haugerud i Oslo, og at Ahmed Shahbaz Dad var personen som kontaktet Millehaugen og bestilte drapet.

Millehaugen har hele tiden hevdet at han ikke var gjerningsmannen da Javed ble drept.

Ifølge tiltalen henger drapet sammen med konflikter mellom de kriminelle gjengmiljøene etter at A-gjengen ble oppløst. Den spente konflikten mellom Young Guns og B-gjengen har stått sentralt i Oslo tingrett under hovedforhandlingen.

- De skal dømmes til lovens strengeste straff. Det er ingen formildende omstendigheter her, snarere tvert imot, sa Holden i sin prosedyre i Oslo tingrett  i går ettermiddag.

Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed, ble skutt i hodet og drept på Haugerud i Oslo 19. januar 2009, før gjerningsmannen satte fyr på liket.

HOVEDVITNE: Alex Fuica. Foto: Politiet
HOVEDVITNE: Alex Fuica. Foto: Politiet Vis mer

I forkant av drapet skal «Jeddi» ha sagt til både advokaten sin og flere venner at han fryktet han skulle bli drept, fordi det var satt en pris på hodet hans. Forskjellige kilder oppgir summen fra 600 000 kroner til over en million.

- Tidligere dømt Millehaugen har tidligere sonet nær 20 år i fengsel for drapet på fengselsbetjenten Jon Arild Martinsen og flere andre forhold.
Påtalemyndigheten mener at Millehaugen var på desperat jakt etter penger for å klare seg i frihet når han skulle slippe ut.
Millehaugen mener det faller på sin egen urimelighet at han skulle drepe noen for en slik sum.

I dag startet forsvarerne sine prosedyrer i saken.

Forsvarer Morten Furuholmen brukte sin tid på å så tvil om politiets hovedvitne Alex Fuicas (31) forklaring, og la frem en teori om at politiets hovedvitne Alex Fuica selv står bak drapet på Mohammed Javed.

Millehaugen selv har tidligere hevdet at han ventet på Javeds gode venn og gjengkamerat Fuica,  på et trikkestopp på Torshov klokka 18.30 for å få betaling for en bil Millehaugen hadde skaffet Fuica. Men Alex Fuicas forklaring sier det stikk motsatte.

Han har forklart i retten hvordan han så at Millehaugen skjøt Javed i hodet mens de alle tre satt i samme bil på Haugerud. Millehaugen satt i baksetet, og skal ifølge påtalemyndigheten ha skutt Javed i bakhodet og deretter forsøkt å drepe 31-åringen som var en venn av Javed. Etter skuddramaet løp han til nærmeste bensinstasjon, der han ba betjeningen om å varsle politiet.

- Kan umulig være Millehaugen I dag la Furholmen i sin prosedyre vekt på at det ikke er konkrete bevis for at Millehaugen er skyldig i drapet på Javed.

- Nå må påtalemyndigheten våkne. Stig Millehaugen kan umulig ha drept Javed, sier Furholmen.

SKUTT OG DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i hodet og drept 19. januar 2009. I går la aktor ned påstand om 21 års forvaring for Stig Millehaugen for drapet. Foto: Politiet
SKUTT OG DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i hodet og drept 19. januar 2009. I går la aktor ned påstand om 21 års forvaring for Stig Millehaugen for drapet. Foto: Politiet Vis mer

Han peker på at utgangssåret gikk gjennom venstreøyehule på Javed, og at det strider i mot det faktum at Stig Millehaugen er høyrehendt.

- Hvis han skal ha sittet i baksetet som Alex Fucia hevder, ville Millehaugen måtte sittet i en helt rar stilling, som ikke bare ville gjort det vanskelig for han å sikte sikkelig, men som også ville påkalt oppmerksomhet, sier Furuholmen.

I tillegg mener han det er mistenkelig at Fucia ikke hadde kruttpartikler på seg dagen drapet skjedde, hvis han skal ha vært sjåfør av bilen.

- Alex Fuicas forklaringer må være uriktige, sier han, før han videre i sin prosedyre la vekt på at Stig Millehaugens atferd den dagen var helt normal, og at vitner har forklart at det ikke luktet noe påfallende av han, og at han ikke hadde motiv for å gjennomføre drapet på Javed.

- Hvorfor skulle Stig gjennomføre dette drapet? Han var på vei ut av fengselet, Alex Fuica på vei inn. Da kan vel påtalemyndigheten spørre seg selv om hvem som var desperat og hvem som hadde dårlig tid? Svaret er innlysende at det var Alex Fuica, sa Furuholmen før lunsj i rettsaken.

Alex Fuica har tidligere avvist alle Millehaugens påstander. Påtalemyndighetene har trodd på Fuicas forklaring.

Etter lunsj skal forsvarer Morten Furhuholmen gå gjennom bevisene mot Stig Millehaugen. Dagbladet følger saken