Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må diplomatiet i Norge gjøre jobben sin

Frode Bergs venner og støttespillere håper han slipper å sone 14 år i Russland.

DØMT: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 år for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DØMT: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 år for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): Like før klokka 11 tirsdag fikk spionsiktede Frode Berg sin dom i byretten i Moskva. 63-åringen dømmes til 14 års fengsel for spionasje mot Russland.

Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes sier til Dagbladet at det er en benådning fra president Vladimir Putin som vil føre til en raskest løsning i saken.

- Jeg har liten tro på at russiske myndigheter har interesse av at han vil sitte mange år i russisk fengsel, sier han.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Forferdelig

Frode Bergs venner og støttespillere har håpet at dommerne skulle se bort fra aktor Milana Digajevas påstand om 14 års fengsel.

- Dette er forferdelig. Nå må det bli sendt en benådningsbegjæring og så får vi håpe at diplomatiet i Norge gjør jobben sin, sier Øystein Hansen, leder for Støttegruppa for Frode Berg, til Dagbladet.

Han gjentar at Frode Bergs framtid nå ligger i hendene til Putin og advokatene.

STØTTESPILLER: Øystein Hansen er leder for Frode Bergs støttegruppe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTESPILLER: Øystein Hansen er leder for Frode Bergs støttegruppe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det var under et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og statsminister Erna Solberg i St. Petersburg forrige uke at Frode Berg-saken kom opp.

På spørsmål fra norsk presse om Putin var klar for å benåde Berg, sa presidenten at han bare kan benåde en person som er dømt.

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, sa før dommen kom at han ikke ser noen grunn til at Putin ikke skal benåde Berg, og at kommentaren under møtet i St. Petersburg trolig er et godt tegn.

- Jeg ser på Putins kommentar som et positivt tegn. Det er klart at han ikke kan gripe inn før rettssystemet har gjort sitt, sier støttespiller Øystein Hansen.

- Innser alvoret

Trine Hamran, venn av Berg, sier til Dagbladet at alvoret nå går opp for henne på nytt.

- Man har håpet at dommen skulle bli lavere, så blir man påminnet hvor alvorlig saken er når påstanden om 14 år blir dommen. Samtidig har man egentlig hele tiden blitt fortalt at dommen må på plass for videre løsning i saken. Jeg håper at myndighetene har gjort sitt og har verktøyene for å få Frode Berg hjem, sier hun.

Hamran frykter likevel at Berg kan bli sittende fengslet i Russland en god stund til.

- Et håp vi har nordpå er at Putin vil finne det formålstjenelig å benåde Berg før frigjøringsjubileet i Finnmark 25. oktober, sier hun.

- Vært sterk lenge

Hamran har skrevet bok om Frode Berg, og meldingene han har sendt henne fra innsiden av fengselet i Moskva.

- Hvordan tror du han vil takle å sone en dom i Russland?

- Han har vært sterk lenge. Men om dette tar tid, håper jeg at norske myndigheter vil snakke mer om hva de eventuelt gjør i saken, slik at han har noe å knytte håpet sitt til. Det trenger man nok der nede.

Hamran presiserer at det er de som har sendt Frode Berg ut på oppdrag, E-tjenesten, som har gjort en alvorlig feil - og som nå har ansvaret med å få ham hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!