Nå må du begynne å se mot hustakene!

I Bergen ble en mann (25) alvorlig skadet da han fikk is i hodet. Til helga kommer istappene til Østlandet også.

ISTAPPER I VENTE: Til helga vil det være værforhold som kan skape farlige situasjoner i Oslo. I går ble en mann alvorlig skadd da han fikk is i hodet i Bergen. Disse truende istappene er fra et hustak i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
ISTAPPER I VENTE: Til helga vil det være værforhold som kan skape farlige situasjoner i Oslo. I går ble en mann alvorlig skadd da han fikk is i hodet i Bergen. Disse truende istappene er fra et hustak i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Send inn dine bilder av været! Det er veldig enkelt: Gå inn på kartet ovenfor i denne artikkelen, zoom inn og trykk på stedet der du har tatt bildet - og vips blir bildet plassert på kartet, klikkbart for alle. Husk å skrive en kommentar til bildet.

(Dagbladet): I går ble en mann (25) brakt med ambulanse til Haukeland universitetssykehus etter at han fikk en isblokk i hodet på Kokstad i Bergen. Tilstanden var fortsatt alvorlig for 25-åringen, meldte sykehuset i 9.30-tida i dag.

Faren for istapper oppstår der temperaturen ligger rundt null grader der snøen på hustakene begynner å smelte, forklarer statsmeteorolog Øyvind Jonsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Men hovedårsaken er som regel at istappene danner seg på grunn av dårlig isolasjon, og at varmen fra innsiden trenger gjennom og smelter snøen, sier han.

Advarer mot istapper Han mener det er størst fare for istapper i kystområdene i Sør-Norge.

- I Oslo ligger man i dag på undersiden av null, med rundt to og tre minusgrader, og i morgen blir det noe kaldere. Men på lørdagen blir det stigende temperatur og da kan det bli problematisk, advarer han.

Men det vil ikke bare skape problemer for fotgjengere som har istapper å frykte, for også på bakken vil det være forhold som danner et islag.

SNØKAOS PÅ VEIENE: I helga blir det dårlige forhold med store snømengder i Sør-Norge. I Nord-Norge blir kaldt, men ikke unormalt, vintervær. Foto: Magnar Larsen / Scanpix
SNØKAOS PÅ VEIENE: I helga blir det dårlige forhold med store snømengder i Sør-Norge. I Nord-Norge blir kaldt, men ikke unormalt, vintervær. Foto: Magnar Larsen / Scanpix Vis mer

- Temperaturen vil natt til søndag være på rundt to til tre plussgrader, i tillegg til at det blir sludd og regn.

Det kan skape glatte forholdet, og det av nedbør vil ikke feste seg til bakken. Derfor må man passe seg for hva som ligger under det hvite.

- Men vi skal være glad for at dette skjer i denne tida av uka, da det er minst mulig trafikk, sier Jonsen.

Store snømengder i Sør Varslingsmeteorolog Kristen Myklebust Ravnestad ved Storm Geo i Bergen mener været forøvrig i landet ikke er unormalt norsk vintervær, og noe folk flest bør kunne takle greit.

- Nå er det lavtrykksaktivitet i Nordsjøen og Norskehavet som styrer værsituasjonen. I Nord betyr det at vi har et sørøstlig vindfelt, noe som betyr mye oppholdsvær. Men det kan hende det kommer snøbyger i grensetraktene i Nordland og i indre strøk på Finnmarksvidda, sier Myklebust Ravnestad til Dagbladet.

- Det vil være ganske godt med vind på kysten over hele Nord-Norge, og i utsatte strøk vil det være muligheter for stiv til sterk kuling, fortsetter han.

Sterk kuling på mørekysten Sørover mot Trøndelag og Møre og Romsdal vil det fortsatt være et sørøstlig vindfelt som preger situasjonen.

- Det er ikke så mye nedbør i dag, men natt til i morgen og i morgen er det ventet sludd og snøbyger, men i indre strøk holder det seg tørt.

ISTAPPENE KOMMER: Skumle istapper kan i helga innta hovedstaden. I Bergen har de allerede gjort skade.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ISTAPPENE KOMMER: Skumle istapper kan i helga innta hovedstaden. I Bergen har de allerede gjort skade. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Unntaket er Sunnmøre, som stort sett vil få sludd og snøbyger, ifølge Myklebust Ravnestad.

- I morgen vil vinden dreie mot sørvestlig retning, og da vil det være mulighet for at det kommer opp i sterk kuling langs mørekysten.

Snømengder i Sør Vestlandet vil få sludd og snøbyger fram til i morgen. Men på kvelden vil det igjen komme færre byger og tørke opp sør for Hardanger.

Myklebust Ravnestad opplyser at de største nedbørsmengdene vil komme på Vestlandet de neste dagene.

- Østafjells vil det holde seg tørt, men kjølig. Temperaturen vil synke Østafjells og på Sør-Landet fram til helga.

I helga vil det komme et nytt lavtrykk inn mot nordsjøen, og da vil det etterhvert tilskye på sør- og østlandet seint fredag. På lørdagen vil det komme inn nedbør for hele Sør-Norge - som snø i høyereliggende strøk, og sludd langs kysten. Denne kombinasjonen kan skape vanskelige kjøreforhold, mener Myklebust Ravnestad.

- Det ser ut til at det kommer en god del nedbør med lavtrykket. Jeg vil ikke si hvor mye, men det kan se ut som at det vil ta med seg en del snø for hele Sør-Norge - det gjelder Vestlandet, Østlandet og egentlig alt sør for Trondheim, sier han.

Mens Sør-Norge, og spesielt Vestlandet, vil få de største snømengdene, vil det kaldeste været holde seg i Nord-Norge.

SE OPP: Til helga bør du se opp dersom du går ute på gatene i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SE OPP: Til helga bør du se opp dersom du går ute på gatene i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Sjekk været der du er på db.no/vaer.

NORDNORSK VINTERVÆR: Værforholdene i Nord-Norge vil ikke være så unormalt slik det pleier å være på denne årstiden: kaldt. Dette bildet er tatt 
påsken 2008 på tur opp mot Kvalhornet i Valnesfjord, mellom Bodø og Fauske.
Foto: Erik Veigård / Scanpix
NORDNORSK VINTERVÆR: Værforholdene i Nord-Norge vil ikke være så unormalt slik det pleier å være på denne årstiden: kaldt. Dette bildet er tatt påsken 2008 på tur opp mot Kvalhornet i Valnesfjord, mellom Bodø og Fauske. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer