MÅ MERKES: Norske hus skal nå energimerkes før de selges. Disse miljøvennlige husene i Stavanger kan være blant dem som har mulighet til å score høyest på energimerkeskalaen. Foto: Håkon Eikesdal, Dagbladet
MÅ MERKES: Norske hus skal nå energimerkes før de selges. Disse miljøvennlige husene i Stavanger kan være blant dem som har mulighet til å score høyest på energimerkeskalaen. Foto: Håkon Eikesdal, DagbladetVis mer

Nå må du energimerke huset ditt

Dette må du vite når du skal selge boligen din etter 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går trådte flere nye regler som kan påvirke boligsalget ditt i kraft. En av endringene er at alle boliger som skal selges eller leies ut, må energimerkes.

Dette gjør man selv, ved å fylle inn opplysninger om boligen, teknisk utstyr og energiforbruk. Det vil bli et vedlegg i prospektet fra mekleren, og du får også forslag til hvordan du kan gjøre boligen mer energieffektiv.

- Når folks bevissthet rundt energimerkeordningen øker, blir også markedsføring av energikarakteren på boligen viktigere. Det skjer nok ikke over natta, men folk vil bli mer og mer bevisste på dette, sier informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Advarer mot dørselgere
Man kan velge mellom å gå gjennom en enkel og avansert merking, og NEF anbefaler folk å velge den enkleste merkingen

Huseiernes Landsforbund er positive til den nye merkeordningen, men advarer mot omreisende dørselgere som tilbyr seg å energimerke huset ditt. De tror kriminelle vil utnytte at dette er nytt og ukjent for mange.

- Poenget er at man skal ikke slippe dem inn i huset. Det er veldig enkelt å gjøre energimerkingen selv. Det er større sannsynlighet for at de som kommer på døra gjør noe ulovlig, sier administrerende direktør Peter Batta.

Følger med på prisene
De aller fleste eksisterende boliger vil få energikarakter E til G, som er den nedre del av skalaen. Bygninger som følger byggeforskriftene fra 2007 vil normalt få C eller D, og bare lavenergibygninger eller passivhus vil kunne få A eller B.

Huseiernes Landsforbund var i utgangspunktet bekymret for at hus med dårlig energimerking ville synke i pris, men Batta tror ikke det kommer til å bli noe problem.  

- De meklerne og takstmennene vi har snakket med, mener det ikke vil gi noe utslag i prisene, men dette vil vi selvfølgelig følge nøye med på. Det viktigste er at dette kan stimulere til å gjøre tiltak som forbedrer energistandarden på huset, mener han.

Budregler og hvitevarer
Men også på andre områder er det nye regler når du skal selge boligen. 24-timersregelen i budrunder erstattes med en ny regel: Fra nå skal bud som skal legges inn på en bolig ikke kan ha kortere frist enn til klokken 12 første virkedag etter visning.

ENERGIMERKE: Når du energimerker huset ditt, får det både en energikarakter og en oppvarmingskarakter.
ENERGIMERKE: Når du energimerker huset ditt, får det både en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Vis mer

 - Det er mer hensiktsmessig og fornuftig at fristen er i arbeidstiden, spesielt i forhold til at kjøperen kan sjekke finansiering med banken enklere. Vi tror dette blir en stor forbedring både for kjøper og selger, sier Roger Nyborg.

Samtidig kommer også nye regler for hva av løsøre og tilbehør i boligen som skal følge med ved salg. Det viktigste er at hvitevarer som var i boligen da det var visning, skal følge med når boligen selges.  

- Lista er normgivende når ikke noe annet er avtalt. Selger må altså gi beskjed til mekler i forkant hvis det er noe han ikke ønsker skal følge med.