STILL KLOKKA: I natt klokka to begynner sommertida. 
Foto: Eivind Pedersen
STILL KLOKKA: I natt klokka to begynner sommertida. Foto: Eivind PedersenVis mer

Nå må du huske å stille klokka igjen

I natt klokka to starter sommertiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne typen artikler er nok en utdøende art: Vi går mot sommeren og du må huske å stille klokka en time - men hvordan vei var det igjen? Jo - framover mot sommeren.

De fleste elektroniske duppe-dingser stiller seg automatisk, men om du har ei gammel klokke eller et klokkeur på veggen, så må du huske å stille den fra 02 til 03.

Fra 1. januar 2008 ble loven fra 1894 om sams normaltid innlemmet i den nye loven om måleenheter, måling og normaltid, skriver NTB. Samtidig ble forskriften om sommertid overført fra Helse- og omsorgsdepartementet til Nærings- og handelsdepartementet. Omleggingen innebar at det iallfall inntil videre er nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) som skal minne oss på at det er på tide å stille klokken, og hvilken retning.

Men de fleste bør klare seg uten statsrådens påminnelse: Regelen «Klokken stilles mot sommeren» er en klassiker for å huske hvilken vei urviserne skal stilles. Eventuelt kan man bruke den engelske varianten «Spring forward. Fall back» — Våren fremover. Høsten tilbake.

Ikke alle er like glade i «tidsendringen». Noen klager over tap av nødvendig nattesøvn, og er ikke lydhøre for argumenter om at timen(e) kan tas igjen i den mørke årstid. De skeptiske kan finne støtte i nettleksikonet Wikipedia:

«Sommertid ble innført i en tid da man visste lite om døgnrytmene til mennesket. Man regnet da med at helseeffekten helst ville være positiv med en tilleggstime med dagslys om ettermiddagen. Det er nå klart at kroppens synkronisering med soloppgangen er presis, og studier viser at de aller fleste tåler overgangen til sommertid dårlig».

Har du glemt å stille klokka ved tidligere «tidsendringer»? Fortell din historie i kommentarfeltet!