Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må du ikke hisse deg opp, aktor

Tiltalte for Bislett-drapet etter forklaring om «brutalt og grusomt» politiraid på Grünerløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noppadal Wanthaspiron (30), som er tiltalt for å ha skutt og drept Einar Opsahl (35) på drosjeholdeplassen på Bislett i fjor sommer, innledet sin forklaring i Oslo tingrett i ettermiddag på den første dagen av straffesakken.

Forklaringen dreide seg ikke om selve drapet, men om politiets pågripelse i morens leilighet tre dager etter drapet, narkorus, en korsbåndskade, om morens høye blodtrykk og om politiets avhørsmetoder.

Under åpningen av rettssaken kom det fram at tiltalte på eget initiativ hadde bedt om om et rettslig avhør to uker før rettssaken. Der innrømmet han at han var vitne til drapet mens han satt i en bil på drosjeholdeplassen ved rundkjøringen på Bislett ved 01.05-tiden lørdag 18. juli i fjor.

Under etterforskningen i saken har han vært lite meddelsom om hvor han oppholdt seg på drapstidspunktet.

Han er heller ikke blitt utpekt på bildekonfrontasjoner med vitner til drapet.

Drapsmann: langhåret vietnamser Men skuddet mot Opsahl kom ikke fra den mørke bilen han satt - parkert foran den hvite bilen der to kamerater av drapstiltalte satt.

Det dukket opp en tredje bil der skuddet kom fra. Han som skjøt, var en «litt langhåret vietnameser», som tiltalte ikke vil røpe identiteten til av frykt for represalier.

Derfor svarte han nei på skyldspørsmålet.

Tre døgn seinere, ved 01-tiden om natten, ble han pågrepet i morens leilighet på Schous Plass.

- Brutal og grusom pågripelse - Pågripelsen var brutal og grusom, jeg fikk sjokk da det smalt i døra etter at jeg hadde sovnet. Inn kom det noen med fullt utstyr med hjelm og våpen. Jeg trodde først det var noen som hadde truet meg med pistol noen dager før, forklarte tiltalte i retten.

Han hadde problemer med et kne etter en korsbåndoperasjon, og hevdet at kneet var blitt verre etter politiets aksjon.

Alle de fem personene som var i leiligheten da politiet stormet inn, ble pågrepet. De fire andre var tiltaltes kusine, hans mor, en av hennes kvinnelig ansatte og en kamerat av 30-åringen.

Tiltalte og kameraten hadde låst seg inne på et soverom for å ruse seg. Blodprøvene dagen etter pågripelsen viste at tiltalte var ruset på kokain, valium og hasj.

Ni kilo hasj
Politiet fant ni kilo hasj, kokain og andre narkotiske stoffer på rommet. Tiltalte innrømmet «delvis straffskyld» for oppbevaring av narkotika.

- Eneste grunn til at jeg svarte på spørsmål jeg ikke skjønte, var at jeg var redd for hvordan det ville gå med moren min i glattcelle. Hun har høyt blodtrykk og kan bli veldig dårlig av stress. Og etterpå føler jeg at jeg er blitt utnyttet av politiet. Jeg har ikke tiltro til dem i det hele tatt. Alt jeg sier, bruker de mot meg seinere, forklarte han i retten.

Ba aktor roe seg - Mener du politiet har presset deg i situasjoner det ikke er vist oppptak av her i retten i dag, ville aktor, statsadvokat Håvard Skallerud, vite.

Statsadvokat Håvard Skallerud i rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt for å ha drept Einar Opsahl på Bislett i Oslo startet i Oslo tingrett tirsdag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Statsadvokat Håvard Skallerud i rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt for å ha drept Einar Opsahl på Bislett i Oslo startet i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Nå må du ikke hisse deg opp. Det vil jeg ikke svare på, svarte tiltalte - fortsatt i en rolig tone.

Advokat Morten Engesbak og advokatfullmektig Martin Eiebakke i advokatfirmaet Stabel og co. er drapstiltaltes forsvarerteam.

De krever at deler av politiforklaringene blir frafalt som bevismateriale på grunn av utilbørlig press fra politiet og fordi deres klient var ruset.

Kokain, valium og hasj En blodprøve tatt 10 timer etter at han ble pågrepet, påviser en rus på valium, hasj og kokain som tilsvarer en alkoholpromille på mellom 1,0 og 1,5.

Han var for ruset til å forklare seg, mener forsvarerne.

Advokatfullmektig Eiebakke brukte resonnementer fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å overbevise retten om at politiet har overtrådt tiltaltes rett til ikke å forklare seg.

Aktor Håvard Skullerud avviste alle pressanklagene fra forsvarerne.

- Det er ikke noe forbud mot å avhøre folk som er beruset. Kritikk om avhør av personer som har vondt i kneet sier jeg ikke noe om, svarte Skullerud på anklagene.

OSLO  20120814.
Advokat Morten Engesbak (t.v.) og Martin Eiebakke i rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt for å ha drept Einar Opsahl på Bislett i Oslo startet i Oslo tingrett tirsdag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OSLO 20120814. Advokat Morten Engesbak (t.v.) og Martin Eiebakke i rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt for å ha drept Einar Opsahl på Bislett i Oslo startet i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media