- Nå må du snu, Lars!

LILLESAND (Dagbladet): Et overveldende flertall i Lillesand bystyre krever at Venstres landbruks-minister Lars Sponheim snur. Striden gjelder det omstridte vedtaket om å gi partifellen Henrik P. Thommessen fritak for boplikt på eiendommen i skjærgårdsidyllen Ågerøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De krever et møte med Sponheim for å fortelle ham hvorfor de mener at hans politikk forringer bomiljøet i Lillesand og andre sørlandskommuner.

- Venstre er allerede oppe i en dramatisk situasjon på bakgrunn av Sponheims standpunkt. Han kan ikke stå for dette som Venstre-politiker, sier Venstres bystyremedlem og tidligere mangeårig Høyre-ordfører, Kristian Sundtoft.

Bystyregruppa krever at Sponheim skifter standpunkt.

- Vi reagerer også svært negativt på at Sponheim ikke tok seg umaken med å kontakte lokalpartiet før en så viktig sak ble avgjort, sier Sundtoft.

Krisemøte

Han får full støtte av bystyreleder Anders Buestad.

- Venstre i Lillesand har 10- 12 prosents oppslutning. Vi representerer den vitale delen av partiet og har bopliktprinsippet som en lokal hovedsak. Nei, dette er ille, sier de to.

Politikerne i Lillesand har slett ikke tenkt å gi seg. De er redd for at departementets overprøving i bopliktsaken vil føre til et rush av slike saker.

På få timers varsel ble bystyret i går formiddag telefonisk innkalt til krisemøte.

Det ble et dramatisk møte der ordfører Odd K. Steindal i pausen fikk oppsiktsvekkende opplysninger om at det var atskillig høyere bud på eiendommen enn hva departementet la til grunn.

Ordføreren kunne fortelle at han i vitners nærvær hadde telefonert til den navngitte byderen og fått budet hans bekreftet. Det viser seg at Thommessen har avvist et bud på 3,5 millioner kroner - mens han til departementet opplyste at høyeste bud på eiendommen som helårsbolig bare var på 2 millioner. Dermed fikk han godkjennelse for å selge eiendommen som fritidseiendom for hele 9,8 millioner.

Vanlige folk

Ordføreren fortalte at kjøperen som ville by 3,5 millioner, ikke kom i betraktning fordi Thommessen forlangte å få kjøpe eiendommen tilbake for samme pris dersom boplikten på Ågerøya opphørte.

I en uttalelse som ble vedtatt med overveldende flertall bestrider bystyret den taksten som Thommessen har fått og som departementet la til grunn.

- Hensikten med boplikten er jo først og fremst at «vanlige» lønnsmottakere skal kunne skaffe seg egne boliger for overkommelige priser i kommunen - også på Ågerøya. Ingen bestrider at den som fritidseiendom vil ligge i en vesentlig høyere prisklasse, heter det i uttalelsen.

VENSTRE OM: - Nå må landbruksminister Lars Sponheim revurdere sitt standpunkt og trekke tilbake det omstridte bopliktvedtaket på Ågerøya i Lillesand, sier Høyre-ordfører Odd K. Steindal (t.v.) og Venstres gruppeleder Anders Buestad.