Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må du svare, Siv!

—Er klimaendringene er menneskeskapte eller ikke? Miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, krever et svar.

BEKYMRET: Miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim (SV), krever et svar av Siv Jensen. Han er bekymret for Norges rykte internasjonalt hvis Frps miljøpolitikk blir Norges miljøpolitikk. Foto: Nina Hansen
BEKYMRET: Miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim (SV), krever et svar av Siv Jensen. Han er bekymret for Norges rykte internasjonalt hvis Frps miljøpolitikk blir Norges miljøpolitikk. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag sender miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim (SV), et brev adressert til Frp-leder, Siv Jensen:

—Du har vært en av svært få seriøse statsministerkandidater i verden som har brukt tid og krefter på å så tvil om at klimaendringene er menneskeskapte, skriver Solheim i brevet.

Han er nå lei bortforklaringer, og krever et klart svar av Frp-lederen:

- Tror hun klimaendringene er menneskeskapte eller ikke?

Og svaret vil han ha innen tre dager.

Politisk bedrag

—Dette er avgjørende spørsmål som velgerne må få vite svaret på før de stemmer. Dette kan få store konsekvenser for oss alle. Det er et politisk bedrag hvis ikke hun ikke kan gi svar på et av framtidas viktigste spørsmål innen valget.

—Partiet skryte av at de gir klare svar, men dette er tåkeprat uten sidestykke i norsk politikk, sier Solheim til Dagbladet.

FRIST: Erik Solheim har gitt Siv Jensen frist på tre dager for å besvare hans spørsmål. Foto:
FRIST: Erik Solheim har gitt Siv Jensen frist på tre dager for å besvare hans spørsmål. Foto: Vis mer

Solheim vil få klargjort hva som vil bli Norges posisjon under klimakonferansen i København i desember hvis Frp får bestemme:

Vil hun stå for det Norge står for nå, og stille seg bak det statsledere som Barak Obama, Kinas president, Hu Jintao, og vår egen statsminister, er enige om, nemlig at klimaendringene er menneskeskapt og den dødelig trussel mot menneskenes liv, spør Solheim.

Ødelegger internasjonalt rykte

—Hva slags konsekvenser kan det få hvis Norges statsminister ikke tror klimaendringene er menneskeskapte?

—Det vil ødelegge Norges anseelse som ledende land innenfor klimaforhandlingene. Det blir som å rykke tilbake fra eliteserien til syvende divisjon på ett eneste sekund.

—Det er ikke en ungdomsklubb hun skal lede hvis hun blir statsminister. Hvordan skal hun kunne be nordmenn om å forbruke mindre energi, og hvordan skal hun overbevise i internasjonale klimaforhandlinger hvis hun ikke tror på dette selv?, sier Solheim.

I tillegg til spørsmålet om menneskeskapte klimaendringer, ber Solheim også Jensen om å klargjøre hva Frp mener om klimaavtaler. Jensen har uttalt at Frp vil støtte en klimaavtale hvor alle land skal delta på like vilkår. Dette klinger dårlig i Solheims ører:

—Dette er helt urealistisk. Det er ingen som er uenige i prinsippet om at slike avtaler skal være felles, men at ulike land må ha differensierte forpliktelser.

—Er Frp's klimapolitikk naiv?

—Dette viser at de enten er imot internasjonale klimaavtaler eller at de ikke helt har forstått hva det hele går ut på, sier Solheim til Dagbladet.

I dag deltar Solheim på NRK Velg09! miljødebatt fra Langesund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media