Nå må endelig «Lasermannen 2» svare for anklagene

Peter Mangs stilles for retten mandag, tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk.

TILTALT: Etter ett og et halvt år er tiltalen mot den nå 40 år gamle Peter Mangs klar. Han er tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk samt flere tilfeller av grove trusler og legemsbeskadigelse. Selv nekter han straffskyld. Foto: EPA/DRAGO PRVULOVIC/NTB Scanpix
TILTALT: Etter ett og et halvt år er tiltalen mot den nå 40 år gamle Peter Mangs klar. Han er tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk samt flere tilfeller av grove trusler og legemsbeskadigelse. Selv nekter han straffskyld. Foto: EPA/DRAGO PRVULOVIC/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ly av kveldsmørket plukket gjerningsmannen ut sine ofre, løftet skytevåpenet og trakk av. I over ett år holdt han på. Med ett unntak hadde alle ofrene innvandrerbakgrunn. Men det var også det eneste de hadde felles.

Folk i Malmö var redde, holdt barna innendørs, låste dører og vinduer og trakk for gardinene. Frykten bredte seg etter som stadig nye skyteepisoder fant sted. Politiet sto tilsynelatende uten spor.

Nekter å snakke Men i begynnelsen av november 2010 kunne Malmös befolkning trekke et lettelsens sukk da politiet meddelte at en mann var pågrepet og siktet i saken.

Halvannet år etter er tiltalen mot den nå 40 år gamle Peter Mangs klar. Han er tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk samt flere tilfeller av grove trusler og legemsbeskadigelse. Selv nekter han straffskyld.

De første ukene etter pågripelsen forklarte Mangs seg detaljert i politiavhør. Men det siste året har han nektet å snakke med politiet og å svare på spørsmål, opplyser statsadvokat Solveig Wollstad til nyhetsbyrået TT.

Sterke bevis Påtalemyndigheten mener likevel de har sterke bevis mot mannen. I tillegg til omfattende vitneforklaringer har politiet tekniske bevis og IT-informasjon i form av e-poster, sms-meldinger og telefonlister.

Politiet har blant annet beslaglagt en nøkkel som passer til en leilighet der en mann ble skutt og drept i 2003. Den ble funnet hjemme hos Mangs.

- Han har bare innrømmet to tilfeller av skadeverk av de forbrytelsene han tiltales for, sier hun.

Motivet for ugjerningene er sammensatt, mener Wollstad.

- Det finnes en viss grad av fremmedfiendtlighet. Men det er også andre motiver, blant annet aggresjon mot personer som tidligere er dømt for straffbare forhold, forklarer hun.

Tilsto og truet De to første drapene Mangs er tiltalt for fant sted allerede sommeren 2003, da to menn på 66 og 23 år ble drept med få ukers mellomrom. Det tredje drapet skjedde i oktober 2009 da en 20 år gammel etnisk svensk kvinne ble skutt og drept mens hun satt sammen med en venn i en bil. Vennen, som har innvandrerbakgrunn, ble også truffet. Han overlevde, men ble alvorlig såret.

Mangs innrømmet overfor en bekjent å ha avfyrt skuddene mot bilen. Men da den bekjente oppfordret ham til å melde seg for politiet, truet skal Mangs ha truet med å drepe ham, samboeren og datteren hans om han gikk til politiet. Samtidig skal han ha vist fram en pistol.

Skuddsikker vest Mangs skal ifølge tiltalen også ha forberedt ytterligere et drap i perioden 1. januar 2009 til 1. november 2010. Han utrustet seg med skuddsikker vest og våpen for å rekognosere og gjennomføre drapet. Men drapet ble ikke gjennomført fordi det påtenkte offeret aldri var hjemme de gangene 40-åringen kom.

Ifølge tiltalen var det bare tilfeldigheter som gjorde at de tolv drapsforsøkene ikke endte med at liv gikk tapt.

Et eksempel var et skudd mot en mann som arbeidet i et gatekjøkken. Kulen gikk rett gjennom gatekjøkkenet, knuste en flaske og traff til slutt en parkert bil.

(NTB)