Nå må FAU-lederen (50) betale tilbake skolens 17. mai-penger

Hevdet han ville betalt tilbake 97 667 kroner hvis noen bare hadde spurt. Dømt for underslag.

DØMT: 50-åringen er dømt til betinget fengsel i 75 dager og må betale tilbake de 97 667 kronene han er dømt for å ha underslått. Foto: Privat
DØMT: 50-åringen er dømt til betinget fengsel i 75 dager og må betale tilbake de 97 667 kronene han er dømt for å ha underslått. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke måtte en tidligere FAU-leder (50) møte i Oslo tingrett tiltalt for å ha underslått nesten 100 000 kroner fra en Oslo-skole.

Som styreleder i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved barneskolen skal han, ifølge tiltalen, ha stukket av med skolens overskudd etter tre 17. mai-arrangementer, samt bokstøtte som skulle gå til oppgradering av skolen bibliotek, et beløp på til sammen 97 667 kroner. Han erkjente ikke straffskyld under rettssaken.

Nå er mannen i Oslo tingrett dømt til betinget fengsel i 75 dager og dømt til å betale skadeerstatning på 97 667 kroner.

Overførte til firmakonto Retten mener mannen begikk underslaget med forsett og vinnings hensikt og oppsummerer saken slik:

- Samlet sett har tiltalte i egenskap av å være leder av skolens FAU og 17. mai-ansvarlig for 2010 sørget for at 97 667 kroner ble overført til selskapet (firmanavn) AS første halvdel av 2010. Som nevnt må det legges til grunn at dette beløpet tilhørte FAU X skole. Videre må det legges til grunn som bevist at det totale beløpet på 97 667 kroner var betrodd tiltalte som følge av de vervene han hadde som leder av FAU og 17. mai-ansvarlig i 2010, skriver tingretten.

Mannens forsvarer, advokat Bendik Falch-Koslung, opplyste til Dagbladet i forrige uke at hans klient overførte pengene inn på kontoen til et firma hvor han mente at de var trygge. Falch-Koslung opplyste til Dagbladet i forkant av rettssaken at han klient når som helst kunne betale tilbake pengene, hvis han fikk en forespørsel om det.

Dette var også tema i retten og flere vitner hevdet at tiltalte hadde vært unnvikende med å gå inn i en dialog med FAU-styret om tilbakeføring av pengene. Han skal ikke ha svar på e-poster og ikke nærmet seg skolens område, ifølge Oslo tingrett.

Nå er mannen dømt til å betale tilbake pengene innen 14 dager.

- Jeg har ikke snakket med min klient om dommen, så det blir vanskelig for meg å kommentere om han nå kommer til å betale tilbake, sier advokat bendik Falch-Koslung ved advokatfirmaet Stabell til Dagbladet.

Økonomisk trøbbel Den domfelte 50-åringen har hatt økonomisk trøbbel tidligere også.

Ifølge sin egen forklaring i retten gikk han personlig konkurs i 1992 og 2004. Han står i dag, ifølge ham selv, uten inntekt, men med en gjeld på cirka ti millioner kroner. I tillegg til de nå 97 667 kronene han er dømt til å betale.

Tiltalte forklarte i retten at han gikk personlig konkurs både i 1992 og 2004. Han har ifølge forklaringen fortsatt en netto gjeld på ca kr 10 millioner og er per i dag uten inntekt.