- Nå må flyplassen snart fungere

Tåke, snø og for dårlig avisingskapasitet preger Gardermoen - og nå begynner også politikerne å bli utålmodige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må være mulig å sette hovedflyplassen i stand til å takle de tekniske utfordringene, sier lederen i Samferdselskomiteen, Oddvard Nilsen (H).

Nilsen regner med at komiteen snart får en orientering fra Samferdselsdepartementet om små og store problemer som tårner seg opp på den nye flyplassen.

- Må løses

- Det må ikke etableres et inntrykk av at vi har en dårlig flyplass. Ingen er tjent med at det ryktet brer seg, sier Nilsen.

- Været og de problematiske temperaturforholdene er dessverre en del av flyplassvalget. Men dette må jo løses, påpeker Nilsen.

- Nå har vi hatt en innkjøringsperiode. Derfor er det naturlig for oss politikere å få vite hvordan det har gått.

Men en ny flyplassdiskusjon har ingen hensikt, mener komitelederen.

- I henhold til Stortingets vedtak skal det ikke finnes tåke på Gardermoen. Antakelig er det den eneste flyplassen i verden som kan vise til et slikt vedtak, sier en lettere oppgitt Nilsen. Og legger til:

- Av og til må politikerne passe seg for hva de faktisk vedtar...

Mens Hurum bokstavelig talt falt på grunn av skodda, var været og værproblemer aldri noe hett tema mens lokaliseringsdebatten om flyplass på Gardermoen pågikk.

I tåka

- Du kan godt si at den debatten forsvant i tåka, sier samferdselspolitiker og nestleder i komiteen, Inge Myrvoll (SV), til Dagbladet.

- Gardermoen var allerede benyttet som flyplass. At været skulle by på problemer var ikke på den politiske dagsorden. Men at vintrene på Gardermoen var annerledes enn på Fornebu var definitivt oppe, husker Myrvoll.

Han synes det er helt amatørmessig at flyplassen får store problemer med snø og avising.

- Vi bør ha nok avisingskapasitet slik at alle flyene kan ta av når de skal. På Gardermoen er det dessuten to rullebaner. På vår mest moderne flyplass kan vi ikke ha jevnlige tekniske problemer på grunn av værforholdene, sier han.

- Åpningen av flyplassen har gått meget bra. Men det er grunn til å etterprøve om løsningene er optimale, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), også han nestleder i Samferdselskomiteen.

Han er urolig over at barnesykdommene ennå ikke er over, og ser det som en selvfølge at komiteen får en orientering om framdriftsplanen.