MANER TIL RO: Fylkesleder Bjørn Inge Mo i Troms Ap holder krisemøte i kveld. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/ Nordlys.
MANER TIL RO: Fylkesleder Bjørn Inge Mo i Troms Ap holder krisemøte i kveld. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/ Nordlys.Vis mer

- Nå må folk tenke seg om

Fylkesleder i Troms Ap, Bjørn Inge Mo, ber folk slutte å spekulere i Ingebrigtsen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesleder Bjørn Inge Mo i Troms Ap reagerer sterkt på uttalelser fra politikere og synsere om Ingebrigtsen-saken.

- Folk burde tenke seg om. De kjenner ikke sakens kjerne, sier Bjørn Inge Mo til Dagbladet.

Folk både i partiet, som tidligere kommunetopp Vibeke Ek, og utenfor partiet, som Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) og blogger Elin Ørjasæter, har kalt saken for en drittpakke mot den avgåtte AP-toppen Roger Ingebrigtsen. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) har kalt saken en «såkalt sexskandale» og ment at den ikke har noe i media å gjøre. Jenta, men også Ingebrigtsen ifølge hans advokat John Christian Elden, er blitt hetset.

Krisemøter
Mo vil presisere budskapet overfor partifellene i kveld. Det vil bli holdt to krisemøter. Ett i lokallaget Tromsø APs styre og ett telefonmøte med ordførere og kommunepolitikere i Troms Ap. Mo sier at det ikke er snakk om å gi noen munnkurv.

- Det handler om at folk må opptre med verdighet og ryddighet når det gjelder de avgjørelsense om er tatt. Nå må folk trekke pusten og ta ansvar både for de som er direkte rammet av saken og det at partiet skal gjennom dette, sier han.

Nominasjonsstrid
Roger Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær og kandidat til førsteplassen på stortingslista for Troms Ap som følge av at han innledet et forhold til en jente som bare var 17 år, i 2004. Saken kom opp da jenta selv varslet sin venninne Tonje Brenna, politisk rådgiver for statsministeren, sist lørdag. Brenna er også kjæreste med Ingebrigtsens motkandidat til førsteplassen på stortingslista for Troms Ap, Martin Henriksen.

Nettopp den pågående nominasjonsstriden mellom Henriksen og Ingebrigtsen har vært grunnlag for spekulasjonene om at saken er en såkalt drittpakke. Det avgjørende møtet skulle ha funnet sted i dag, men er nå utsatt til fordel for krisemøtene.

Varslet
Verken Arbeiderpartiet sentralt, ved Raymond Johansen eller lokalt ved Bjørn Inge Mo vil være med på spekulasjonene. De mener saken er alvorlig. Mo sier til Dagbladet at dersom de hadde fått vite om saken, ville den ha ført til at Ingebrigtsen ville ha måttet trekke seg uavhengig av timing. Raymond Johansen har kalt saken uakseptabel og et eksempel på dårlig dømmekraft. I går sa han at Tonje Brenna gjorde det eneste riktige ved å varsle.

Tonje Brenna skrev i går i en tekstmelding til Dagbladet: «Jeg fikk vite om an alvorlig sak på ørdag. Det var min plikt å gå videre med opplysningene til min sjef.

Jenta har ikke ønsket verken å anmelde saken selv, eller at Arbeiderpartiet skal anmelde saken.

Roger Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at det ikke har skjedd noe straffbart, slik han vurderer saken.