Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må foreldrene våkne opp!

Moren som mistet sitt eneste barn til ecstasy-dopet, hadde ingen anelse om at datteren lekte med pillene - og livet. Hun er ikke alene om å være i den situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette må du gjøre

- Foreldrene er gjerne de siste som får vite om dette, sier barnevernspedagog Roger Bonsak.

Han har jobbet med denne problematikken i en årrekke, og har holdt flere kurs for både fagfolk og foreldre om blant annet russpørsmål og grensesetting for ungdom. Nå mener han det er på tide at foreldre våkner opp og ser hva som skjer rundt om i ungdomsmiljøene.

- Ingen kan sitte og passe på ungdom 24 timer i døgnet. Det handler om å bli kjent med dem, vite hvem de omgås, og få en oversikt over miljøene de vanker i. De bør delta mer aktivt på for eksempel foreldremøter, og benytte anledningen til å snakke med andre foreldre om hvordan de best skal sette grenser for barna, sier Bonsak.

Nettverk

Han mener det er viktig for foreldrene å lage slike nettverk. Dermed blir det lettere å fange opp hva som skjer rundt ungdommene.

- I ungdomsmiljøene svirrer det ofte rykter, som enkelte barn gjerne forteller sine foreldre. Det kan være at bestemte personer har begynt å eksperimentere med for eksempel ecstasy. Når det gjelder så alvorlige ting, må det være lov å varsle de aktuelle foreldrene. Det er bedre å si fra en gang for mye enn en gang for lite, sier Bonsak.

I en undersøkelse barnevernspedagogen gjorde blant ca. 200 foreldre i Oslo, viste det seg at 90 prosent av dem hadde svært liten kontakt med andre foreldre når det gjaldt grensesetting for barn. De fleste hadde sine referansepunkter fra sin egen oppvekst eller fra ukeblader.

Spredt

Fra januar til mai fikk barnevernsvakta 46 narkotikasaker på bordet, der et trettitall dreide seg om ungdom ned til 14 år som var tatt med ecstasy. Også det en markant økning.

- Det er også godt spredt over byen, det er like mye vestkant som østkant. Ungdommene kommer ikke fra veldig belastede familier, sier barnevernskonsulent Ragnar Nyman.

Ingen virkning

Bonsak mener de stadige antidopkampanjene rettet mot ungdom har vist seg å ha liten eller ingen virkning.

- Kanskje kampanjene nå burde rettes mot foreldrene i stedet. Politiet og skolene kan ikke passe på hele tida. Og foreldrene er de som har best tilgang til ungdommene sine, sier han.

Bonsak sier det i hovedsak er tenåringer som vanker i tekno- og ravemiljøene, som bruker ecstasy.

- Samtidig vet vi at unger helt ned i 12-årsalderen kan komme borti dopet. De får tak i det gjennom eldre ungdommer, og skjønner ikke hva de har mellom hendene, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media