RISIKERER FENGSEL:  I dag skal Varg Vikernes (40) møte i retten i Frankrike. Han risikerer fem års fengsel og 45 000 Euro i bot hvis retten mener han er skyldig i å skrive hatefulle ytringer på Internett. Foto: Ingun Mæhlum
RISIKERER FENGSEL: I dag skal Varg Vikernes (40) møte i retten i Frankrike. Han risikerer fem års fengsel og 45 000 Euro i bot hvis retten mener han er skyldig i å skrive hatefulle ytringer på Internett. Foto: Ingun MæhlumVis mer

- Nå må franske myndigheter slutte å forfølge Varg Vikernes

Nordmannen skal i retten i Paris i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): I dag starter rettsaken mot Varg Vikernes i Justispalasset, som ligger midt i sentrum av Paris. Her kan Varg Vikernes risikere å bli dømt til fem års fengsel og en bot på 45 000 euro, eller rundt 370 000 kroner.

Den franske påtalemyndigheten har tiltalt nordmannen for ytringer han har skrevet på sin blogg på internett, og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

Vil støtte Vikernes Vikernes' advokat, Julien Freyssinet, vil ikke snakke med Dagbladet før etter rettsmøtet i dag, men har tidligere sagt at de stiller seg uforstående til tiltalen. Han mener at politiet nå forsøker å rettferdiggjøre den dramatiske politiaksjonen i fjor sommer, der Varg Vikernes og kona ble arrestert og satt i varetekt.

Facebook er det opprettet en gruppe der 166 personer nå har meldt at de vil komme til justispalasset i dag, for å vise sin støtte til Varg Vikernes, som de mener blir forfulgt av den franske staten.

- Dette er et Facebook-arrangement, og du vet aldri hvor mange som dukker opp. Men forrige gang var vi et sted mellom 70 og 80, og jeg tror at vi blir flere i dag, sier Philippe Thibault til Dagbladet.

Ifølge Thibault vil det være en variert samling mennesker. Noen liker musikken til Vikernes, andre liker meningene hans.

Thibault har hørt på musikken til Varg Vikernes siden han var ungdom, og engasjerte seg i saken etter arrestasjonen i fjor.

- Jeg kjente ham ikke da, men har siden intervjuet ham, og blitt en venn av ham, forteller Thibault.

- Terrorist eller familiemann? Thibault har fulgt Vikernes' blogg, Thulean Perspective, og mener at Vikernes er feil framstilt i franske medier.

- Mediene skriver hele tida at Vikernes er pro-Breivik og en nynazist. Jo oftere slikt skrives, jo sannere virker det. Men dette stemmer ikke med virkeligheten. Vikernes har sittet 15 år i fengsel i Norge, og han har gjort opp for seg. Nå må de slutte å forfølge ham, de må la ham være i fred og leve livet sitt sammen med kona og barna. Vikernes er ikke pro-Breivik, og han bryr seg ikke om nynazisme, sier Thibault.
 
På Facebook-sida for dagens arrangement skriver Thibault, under tittelen «Hvem er han?», blant annet følgende:

«Ifølge den offisielle propagandaen: En nynazist, en Breivik-fan, en potensiell terrorist.

Fakta er at han er en familiefar som ikke ønsker å gjøre annet enn å leve fredelig sammen med sine, han er anti-Breivik, lever av jorda og har levd av musikken i 25 år».

Ikke trøbbel med Vikernes Ordføreren i hjembygda der Varg Vikernes bor sammen med kone og fire barn, har ikke noe problem med at Vikernes eventuelt blir en fri mann i ettermiddag.

- Vi har ikke noe problem med Vikernes. Det som skal skje i Paris er en helt vanlig rettsak der han er siktet for å ha skrevet ting på bloggen sin. Men her i landsbyen har han et helt normalt forhold til naboene og de rundt 700 innbyggerne som bor her, sier Chauffour på telefon til Dagbladet.

Fire våpen Saken mot Vikernes i Frankrike begynte ved morgengry 16.juli i fjor, da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger. Pågripelsen var hardhendt.

Mistanken var blant annet begrunnet i at Vikernes' kone på kort tid hadde kjøpt fire våpen.  

Mistanken ble raskt lagt bort, og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes' blogg nærmere etter i sømmene. I dag vil de forsøke å få ham dømt.

Saken ble først prøvd for fransk rett i oktober i fjor, men forsvaren forlangte at saken skulle utsettes da han ikke hadde fått satt seg inn i de over 900 dokumentene som dukket opp fra politiet like før saken skulle i retten.

- Så hvorfor arresterte de meg i første omgang, når vi ikke hadde gjort noe galt? Svaret er enkelt: De vil ikke at noen skal si dem i mot. Jeg står for europeisk kultur ved å fortelle om europeiske idealer, verdier og tradisjoner og det vil de ikke, skriver Vikernes på bloggen sin bare dager før rettssaken starter.

Drapsdømt Vikernes (41), også kjent under navnet «Greven» og artistnavnet «Count Grishnackh», var en markant skikkelse i det norske og internasjonale black metal-miljøet på nittitallet, blant annet som bassist i bandet Mayhem.

I 1993 ble han dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollega Øystein Aarseth, tre kirkebranner, én brannstiftelse og flere tyverier. Han ble prøveløslatt i 2009 etter 16 år i fengsel.

PÅGREPET:  Det var i dette huset i den lille landsbyen Salon-la-Tour at Varg Vikernes og kona ble pågrepet i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅGREPET: Det var i dette huset i den lille landsbyen Salon-la-Tour at Varg Vikernes og kona ble pågrepet i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer