SKADET: Suleiman Husyel var i kveld på besøk hos Sharif Al Habbayin. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SKADET: Suleiman Husyel var i kveld på besøk hos Sharif Al Habbayin. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

- Nå må Hamas og Israel snakke sammen

Suleiman Husyel er palestiner med israelsk statsborgerskap. Hva gjør han nå, når hans palestinske nevø er skutt av en palestinsk rakett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASHKELON (Dagbladet.no): 50-årige Suleiman Husyel står omringet av venner og familie på Barzilai-sykehuset i Ashkelon i kveld. Mennene er slitne. Storparten av dagen har de vært på sykehuset for å ta seg av 19-årige Sharif Al Habbayin.
 
19-åringen ble skadd da en rakett, sendt fra Gaza, landet på anleggsområdet der han og hans anleggsarbeider-kolleger jobbet. Én venn og kollega av Habbayin ble drept. Ytterligere 15 ble skadd, ifølge sykehuskilder.
 
- Det var rundt klokka ni i morges. Raketten landet på taket av biblioteket som Sharif og de andre bygget. En person ble drept og 16 skadd, forteller Suleyman Husyel til Dagbladet.no.

Den russiskproduserte raketten av typen Grad slo mandag ned gjennom taket på et hus i byen. Minst fem raketter har truffet Ashkelon, ble det rapportert tidligere i dag.

Venner og fiender
19-årige Sharif hadde bare vært anleggsarbeider i fem dager. Så ble han skadd.
 
- Ja, du kan vel si at han ikke hadde flaksen med seg. Men han overlevde i hvert fall, ler ste-onkel Suleiman Husyel.
 
Sjøl er han født palestiner. 50-åringen har hatt sju års studier i California, USA, før han vendte tilbake til israelsk-palestinske byen Rahat, som ligger like ved Ashkelon. Der er han rektor på videregående skole.
 
- Nå har vi hatt denne konflikten i 60 år. Det er nok. Folk må sette seg ned og snakke sammen. Øye til øye — og på samme nivå. Det er eneste måten folk kan leve i harmoni med seg sjøl og andre på: Med ærlighet og respekt, sier rektor Husyel.
 
Stat mot nasjon
Husyel forteller stolt at han allerede er blitt intervjuet av israelsk fjernsyn i dag.
 
- Vi palestinere i Israel lever jo i en veldig vanskelig situasjon. Min stat kjemper mot min nasjon. Jeg har israelsk statsborgerskap og følger selvfølgelig alle lover og regler her. Samtidig er det hardt for meg å se hvordan palestinerne i Gaza har det nå, sier han.

 
Smiler og ler litt til de ansatte på sykehuset, og noen av de andre vennene og slektningene som er på sykebesøk. Før han fortsetter:
 
- Hele verden må nå komme til Midtøsten og lage fred. Og da snakker jeg fred med like muligheter. Det kan ikke være sånn at en part får mye mer enn den andre, bare fordi den mener den er sterkere, sier rektoren.
 
For:
- Gud ga menneskene muligheten til å tilgi og glemme for at de ikke skulle hate for mye. Overtar hatet i mennesket, blir det et dyr. Se for deg en hund. Den bjeffer hver gang det kommer noen den kjenner. Vi må få et slutt på hatet, ler Husyel.
 
Unntakstilstand på sykehus
På Barzilai-sykehuset i den israelske havnebyen Ashkelon er det innført unntakstilstand. De fire øverste etasjene er folketomme fordi de frykter at raketter fra Gaza skal treffe sykehuset. De fleste pasientene er enten sendt hjem eller til andre sykehus som har større bomberom.
 
- I dag landet åtte av rakettene som ble sendt fra Gaza i Ashkelon. Dette er en krig, selv om ikke regjeringen vår sier det, forteller den israelske sykehus-ansatte Roxane til Dagbladet.no.
 
Hennes kollega, direktøren for Barzilai-sykehusets informasjon, Lea Malul, overtar.
 
- Siden februar i år har det landet en rekke raketter fra Gaza — og rundt her på sykehuset. Det gjør situasjonen er veldig vanskelig, sier hun til Dagbladet.no.
 
Hver uke pleier sykehuset å ha et sted mellom ti og førti pasienter fra Gaza. Det er hovedsakelig kreft- og lungepasienter, men også mennesker med skader som ikke kan leges i Gaza.
 
- Nå er grensa mellom Israel og Gaza fullstendig stengt. Det er militær unntakstilstand og ingen kommer ut eller inn. Men — så fort grensene åpnes, venter vi at horder av palestinere fra Gaza vil komme for behandling. De som kommer er Fatah-folk. Hamas vil ikke ha noe med Israel å gjøre, sier Malul.

Minst fire drept
Minst fire israelere er drept av raketter skutt fra Gaza mot Israel siden lørdag. En israelsk kvinne ble drept mandag kveld i byen Ashdod. Hun var den andre israeleren som ble drept på en time. Den første var en israelsk-arabisk bygningsarbeider som ble truffet i byen Ashkelon, ifølge NTB.

I det siste angrepet eksploderte en missil inn i en busstasjon i byen Ashdod 38 kilometer fra Gaza, ifølge avisa Haaretz. Hamas har avfyrt en ny type raketter som har truffet mål lengre innover i Israel enn antatt.

Byen ble også truffet søndag, men mandagens angrep er det første der noen har blitt skadet i byen Ashdod. To personer er også alvorlig skadet etter et angrep i Negev-ørkenen, nærmere grensen til Gaza.

Israel har begynt å mobilisere tropper ved grensa til Gaza, og regjeringen har godkjent en innkalling av 6500 ekstra soldater. Tidligere i dag ble områdene rundt Gazastripen for «lukket militær sone».

Samtidig har Israels offensiv mot Gazastripen fortsatt i dag. Dødstallene etter angrepene mot Gazastripen har steget til 364 døde, ifølge AP.

BEHANDLES HER: De skadde etter rakettangrepet blir behandlet i dette sykehuset. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
BEHANDLES HER: De skadde etter rakettangrepet blir behandlet i dette sykehuset. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
PALESTINER MED ISRAELSK STATSBORGERSKAP: Suleiman Husyel. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
PALESTINER MED ISRAELSK STATSBORGERSKAP: Suleiman Husyel. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer