- Nå må han aldri slippe ut igjen

Svensk politi mener firebarnspappa (46) har voldtatt kvinner i 14 år. I 2003 ble han dømt i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 46 år gammel firebarnspappa fra Göteborg ble i går pågrepet mistenkt for i alt 11 voldtekter i Sverige begått i perioden 1995 til 2005.

I 2003 ble mannen dømt for voldtekt og voldtektsforsøk mot to kvinner i Oslo tingrett. Ingen koblet den svenske mannen til flere uoppklarte voldtekter i Göteborg-området i Sverige.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett datert 10. juni 2003 ble mannen dømt til tre års fengsel for overfallsvoldtekt og et voldtektsforsøk mot to norske kvinner i samme område ved Sinsenskrysset i Oslo.

Den ene av de to, en nå 30 år gammel kvinne, sier til Dagbladet.no at hun syns det er ille at mannen ikke ble pågrepet før nå. 

Firebarnspappaen har ifølge svensk politi voldtatt kvinner i fjorten år.

- Nå må politiet i alle fall passe på at han aldri slipper ut igjen, sier kvinnen til Dagbladet.no.

Hun sier selv at hun har takla tiden etter overgrepet ganske bra, men hun håper at rettssystemet nå har lært hvor farlig mannen er.

- Nå bør man ikke være nådig mot ham, sier 30-åringen til Dagbladet.

«Kill», «don´t tell»

I rettssaken fra 2003, som varte i tre dager, forklarte offeret at hun den 6. oktober 2002 ble overfalt  i det hun satte fra seg sykkelen sin i sykkelboden der hun bodde. En mann kom inn etter henne, tok tak i henne og trengte henne opp mot veggen.

Hun forklarte at mannen hadde en kjøkkenkniv og uttalte: «kill», «don´t tell» og «how old are you?».

Hun så ikke ansiktet hans siden han forsøkte å dekke det med genseren sin.

Kvinnen sa i retten at hun tenkte «Er dette slutten?», men mannen sa at han ikke skulle drepe henne.

Han truet til seg seksuell omgang. Kvinnen mente i retten at voldtekten varte i 10-15 minutter og at han holdt kniven mot henne hele tiden.

Hun forklarte at hun i et uoppmerksomt øyeblikk klarte å vri seg unna og løpe vekk fra stedet.

Samboeren løp etter

Kvinnens samboer så mannen fra vinduet. Han løp etter mannen, men møtte en hysterisk kvinne som ifølge tingretten var mannen andre norske offer.

Overfallet skal ha skjedd bare en halv time etter det første overfallet i det samme området i Oslo. Han truet henne med kniv og ønsket og beføle henne.

Kvinnen kom seg imidlertid unna da det ble hørt politisirener i nærheten.

Da kvinnen møtte det første offerets samboer var hun hysterisk. Politiet ble tilkalt og ikke lenge etter ble mannen pågrepet og senere varetektsfengslet.

DNA-felt

Da mannen skulle pågripes forsøkte han å rømme fra stedet, ifølge dommen fra Oslo tingrett. Politihunder tok opp jakten og de fant fort mannens genser og kjøkkenkniv i en hekk. 46-åringen ble kort tid opphentet og arrestert.

Genser- og knivfunnet viste seg senere nyttig i retten da biologiske spor fra den matchet med det første offeret.

Den domfelte 46-åringen mente på sin side at han ikke husket noe av som skjedde, og at han hadde spist store mengder khat, og at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

De rettssakkyndige i rettssaken fant ham under tvil ikke psykotisk i gjerningsøyeblikket, men de kom fram til at mannen led av posttraumatisk stress, personlighetsforstyrrelser og hadde psykiske lidelser.

De rettssakkyndige konkluderte med at mannens lidelser i stor gard skyldtes mannens inntak av det narkotiske stoffet khat.

Hørte stemmer

Mannen har tidligere vært til behandling i Sverige og ble også behandlet på Ullevål sykehus etter pågripelsen, samt psykiatrisk avdeling på Aker sykehus.

Mannen har likevel fått en psykotisk diagnose. I en erklæring fra Dikemark sykehus som ble lagt fram i retten kom det fram at mannen har hørt stemmer og at han har blitt truet av disse. Dette gjorde ham utagerende og det ble benyttet transportbelter på mannen ved en anledning.

Retten kom likevel fram til at mannen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Domstolen beskriver handlingen hans som alvorlige siden han truet med kniv og utløste dødsangst for de han slo til mot i tillegg til voldtekten mot det ene offeret.

46-åringen ble dømt til tre års ubetinget fengsel. De to ofrene ble tilkjent 75.000 og 40.000 i oppreisning etter det de ble utsatt for.