VIKTIG GRANSKNING: Sigve Bolstad, leder for Politiets Fellesforbund, mener en ekstern granskning er helt nødvendig etter Jensen-saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIKTIG GRANSKNING: Sigve Bolstad, leder for Politiets Fellesforbund, mener en ekstern granskning er helt nødvendig etter Jensen-saken. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eirik Jensen-saken:

- Nå må hver eneste stein snus

Sigve Bolstad mener det ikke er noen vei utenom en ekstern granskning av Jensen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare timer etter at tingrettens dom på 21 år var lest opp for den tidligere politilederen Eirik Jensen (60) på mandag, varslet justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) at han ønsker en ekstern og uavhengig gjennomgang av politiet i lys av korrupsjonssaken.

KREVER GRANSKNING: Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.
KREVER GRANSKNING: Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad. Vis mer

- Man har ikke noe annet valg, sier leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, om granskningen.

- Det er nå svært viktig at man viser at man forstår at folk setter spørsmålstegn ved hvordan det Jensen er dømt for, kan ha skjedd, fortsetter han.

21 ÅR: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det ligger i kortene at de kommer til å anke dommen på 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Spekulasjoner

Bolstad understreker at dette gjelder uavhengig av at dommen ikke er rettskraftig. Jensen - og også Gjermund Cappelen, som ble dømt til 15 års fengsel - kan fremdeles anke tingrettens dom.

- Selv om dommen ikke er rettskraftig, er den svært tydelig på hva tingretten mener Jensen har gjort, uten at det er fanget opp og stoppet, sier Bolstad.

- Det framgår blant annet at det har kommet bekymringsmeldinger om ham, men at det ikke førte til noe, fortsetter han.

Bolstad mener en uavhengig granskning er viktig for å stoppe alle spekulasjoner dommen kan ha ført til.

- Man må komme helt til bunns i dette. Nå må hver eneste stein snus, og det er viktig at de som gjør det, er en ekstern gruppe, som har tillit hos politiet, media og folket, sier Bolstad.

- Knusende dom

- Hva tror du en slik granskning kan bringe fram?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i, og jeg vil ikke henge meg på noe hylekor - men spørsmål som mandatet som settes ned må besvare, er for eksempel om noen kan ha visst hva Jensen, ifølge dommen har gjort, uten at dette har blitt varslet videre, eller hvordan det er mulig at det som skal ha skjedd, har skjedd i en så omfattende størrelse.

Da dommen var lest opp mandag, konstaterte Bolstad overfor NRK at det ikke var noen god dag for norsk politi.

- Etter den mest alvorlige tiltalen mot en politimann etter 2. verdenskrig, er dette en knusende dom, sa han.

- Hva i dommen mener du er mest oppsiktsvekkende?

- At den er så knusende, at det ikke finnes noen formildende omstendigheter, sier Bolstad til Dagbladet.

- Jensen er dømt til lovens strengeste straff, like mange år i fengsel som Breivik, om man ikke medregner forvaring. Det er alvorlig, fortsetter han.

- Stikk motsatt

Bolstad forteller at han i løpet av sin karriere har møtt Eirik Jensen ved en del anledninger, men ønsker ikke å snakke om Jensen som person. Det han er opptatt av, er hva tingrettens dom mener Jensen har gjort.

- Den beskriver en politimann som har gjort det stikk motsatte av hva han skal gjøre - som er å bekjempe kriminalitet, konstaterer han.

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen sa mandag at det er ulike sider ved Jensen-saken som gjør at han vil se nærmere på politiets arbeid.

- Selv om dommen ikke er rettskraftig, er det forhold som har kommet frem i saken som gjør at det uansett er riktig å nå ta initiativ til en grundig gjennomgang, sa statsråden.

- Bevare tilliten

Også han var opptatt av at dommen mot Jensen ikke er rettskraftig:

- Gjennomgangen skal gjøres uavhengig av skyldspørsmål og det endelige utfallet av rettsaken, sa Amundsen, som vil utarbeide mandat for gjennomgangen og den videre prosessen i tett dialog med Politidirektoratet.

- For meg handler dette om å bevare tilliten til politiet og rettstaten. Da trenger vi full åpenhet og en skikkelig gjennomgang av hvordan politiet jobber. Dette handler ikke bare om rutiner og retningslinjer, men om kultur og ledelse innen politiet, sa Amundsen, som også viste til at politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, har åpnet for en uavhengig gjennomgang.

- Politiet må alltid være villige til å lære, være klare på hvor grensene går og jobbe aktivt med forebygging av korrupsjon.