«Nå må Israel betale. Juridisk og økonomisk»

Israelerne har «skutt spurv med store bomber», raser generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide.

<strong>SJOKKERT:</strong> Generalsekretær Petter Eide (t.h) i Norsk Folkehjelp var forberedt på de mange ødeleggelsene i Gaza, men møtet ble likevel verre enn fryktet. Her viser Norsk Folkehjelps to Gaza-ansatte, prosjektkoordinator Mahmoud Hamaela (t.v) og logistikkassistent Ashraf Jouda eide rundt i krigsruinene. Foto: Hamada Hamada
SJOKKERT: Generalsekretær Petter Eide (t.h) i Norsk Folkehjelp var forberedt på de mange ødeleggelsene i Gaza, men møtet ble likevel verre enn fryktet. Her viser Norsk Folkehjelps to Gaza-ansatte, prosjektkoordinator Mahmoud Hamaela (t.v) og logistikkassistent Ashraf Jouda eide rundt i krigsruinene. Foto: Hamada Hamada Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA BY/OSLO (Dagbladet): I to dager har Norsk Folkehjelps sjef reist rundt i Gaza. Han var forberedt på det verste, men ble sjokkert:

- Israel begrunnet krigen med at de skulle stoppe Hamas-rakettene, men dette handler om en kollektiv straff mot en befolkning. Det er systematiske angrep på sivile mål som barneskoler, fiskebåter, drivhus og moskeer. Det er rystende, ja sjokkerende, sier en provosert Eide på telefon til Dagbladet.no.

- Israel må betale
Norsk Folkehjelps generalsekretær har hatt en to dagers rundtur i krigsherjede Gaza. På den kjappe rundturen så generalsekretæren fem skoler med enorme bombekrater. Drivhus som systematisk er kjørt over og ødelagt av stridsvogner. Moskeer hvor toppen av minareten er kuttet av.

- Når det gjelder moskéødeleggelsene, tror jeg det er snakk om en kulturell fornærmelse. På forhånd trodde jeg at mesteparten av ødeleggelsene var militære mål, men det er nesten bare er sivile mål som er rammet. Her er klare indikasjoner på krigsforbrytelser. Nå er det viktig at Israel blir stilt til ansvar. Både økonomisk og juridisk, sier Eide, og fortsetter:

- Ødeleggelsene er meningsløse og veldig alvorlig. Norsk Folkehjelp har estimert en utgift på 10 millioner kroner, for arbeidet vi skal iverksette. Det er et konkret krav som Israel bør betale. Nå er det viktig at landene og hjelpeorganisasjonene som må gjenoppbygge Gaza går sammen om å fremme krav til Israel. Vi må si at vi skal rydde, men at dere må betale. Vi må fremme et krav, sier Eide til Dagbladet.no.

Frykter flere dødsfall
4000 bolighus er fullstendig ødelagt i Gaza. Rundt 20.000 boenheter har kraftige ødeleggelser. I disse bygningene ligger det mye udetonert ammunisjon. Norsk Folkehjelp jobber nå for å få satt i gang arbeidet med å fjerne disse eksplosivene.

- Cirka 10 prosent av den enorme mengden ammunisjon som er brukt ligger igjen i kraterne. Udetonert. Hvis ikke disse ryddes, frykter vi at opp til flere hundre palestinere dør - i tillegg til at tusener kan bli skadd. Etter Libanon-krigen døde 280 personer på grunn av udetonert ammunisjon. Dette er en type nødhjelp som det fokuseres lite på, men den er veldig viktig, sier Eide.

Norsk Folkehjelp har estimert at de trenger 10 millioner kroner for å rydde bort eksplosivene.le Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer