- Nå må jeg ut og kjøpe ny kjole

Ut av et trangt og overfylt kontor i NRKs dramaavdeling kommer en kortvokst blond dame hylende. Hun heter Berit Nesheim og har nettopp fått beskjed om at hun er nominert til Oscar for å ha laget årets beste utenlandske film: - Nå må jeg kjøpe meg ny kjole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det er klart, når Oscar-showet går av stabelen i Los Angeles den 24. mars, sitter regissør Nesheim og glitrer blant de nominerte. Og hvis prisutdeleren meddeler forsamlingen, og millioner TV-seere, at «...the winner is The Other Side of Sunday», så skrider hun elegant opp på podiet i sin nye kjole og holder takketalen til alle som har gjort det mulig og så videre å lage «Søndagsengler» til den suksessen den allerede har blitt.

- Det er en stor nok seier bare å bli nominert, jubler Nesheim - og kolleger strømmer ut fra NRKs trange korridorer for å klemme og gratulere.

- Er det ikke fantastisk!?!

Fem nominerte

Jo, det er det, slik en heder er det bare tre nordmenn som har fått før henne. Nesheims «Søndagsengler» får dermed sitt navn skrevet med gullskrift i norsk filmhistorie, selv om den ikke skulle komme lenger enn til nominasjonen. Det gjorde heller ikke Arne Skouen s «Ni Liv» eller Nils Gaup s «Veiviseren», mens Thor Heyerdahl faktisk vant Oscar for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki».

- Men nominasjonen betyr jo at filmen er blant de fem beste som ble laget i fjor, sier Nesheim og smaker litt på sin egen formulering:

- En av de fem beste...

For det er også sant, Oscar-juryen har blant en mengde ikke-amerikanske filmer bare funnet «Søndagsengler», «En forelsket kokk» fra Georgia, «Kolya» fra Tsjekkia, «Prisoner of the Mountains» fra Russland og franske «De latterlige» verdige til å kjempe om den gjeve filmprisen.

Ikke på kino

- Nå blir vi plassert på kartet, sier Nesheim - og med «vi» mener hun både seg selv, «Søndagsengler» og norsk film generelt.

- Jeg håper vi i Norge kan bruke denne situasjonen maksimalt nå, være aggressive og brutale for å vekke interessen for norsk film.

Det er nemlig ikke slik at den jevne amerikaner aner noe om «Søndagsengler», selv om den er nominert til Oscar. Filmen har ennå ikke blitt satt opp på vanlige amerikanske kinoer, for der går europeiske filmer erfaringsmessig svært dårlig.

- Jeg tror nok sjansen for å få kinodistribusjon i USA øker med dette, sier Nesheim.

I tiden fram til Oscar-showet skal hun gjøre alt hun kan for å skape blest om filmen.

- Det skal bli vanskelig å finne konsentrasjon til noe annet i tida som kommer.

Som Dæhlie

- Det blir vel litt blest om deg også?

- Det kan nok komme noen tilbud fra andre kanter av verden og hvis det kommer et bra manus...

- Om en ung jentes oppvekst?

- Nei, det er mer tilfeldig at jeg har filmer med unge jenter. Nå vil jeg heller lage en film om livet etter at det har gått noen år. Noe om folk i 40-åra kanskje, sier Nesheim - som før «Søndagsengler» har laget «Frida - med hjertet i hånden» og «Høyere enn himmelen».

Men nå er det bare «Søndagsengler», i aviser, nyhetsbyråer, radioer og TV-kanaler.

- Vi har ofte drømt om at kultur skulle få like stor oppmerksomhet som sport. Endelig skjer det, sier Nesheim.

- Ja, hvordan føles det å være Dæhlie for én dag?

- Helt fantastisk, sier Nesheim - som til forskjell fra helsefrikene i langrennsløypa også kan koste på seg en skikkelig feiring, på Theatercaféen.

Den offisielle Oscar-siden

OSCAR-NOMINERT: Filmregissør Berit Nesheims «Søndagsengler» ble i går nominert til Oscar for beste utenlandske film: - Som en fantastisk stor pang-overraskelse, sier hun. Foto: LARS EIVIND BONES