Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå må Jens og Nato kjempe på to fronter

Nato trapper opp kampen mot IS. Mulig Nato-støtte til Libya står på agendaen på utenriksministermøtet i Brussel denne uka.

KAMP MOT TERROR: Nato skal trappe opp kampen mot terror, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på pressekonferansen før utenriksministermøtet. Hvordan Nato kan bidra til å stabilisere land som grenser opp mot Natos medlemsland og styrke innsatsen mot IS gjennom å støtte land i regjonen, er et av temaene på utenriksministermøtet. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
KAMP MOT TERROR: Nato skal trappe opp kampen mot terror, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på pressekonferansen før utenriksministermøtet. Hvordan Nato kan bidra til å stabilisere land som grenser opp mot Natos medlemsland og styrke innsatsen mot IS gjennom å støtte land i regjonen, er et av temaene på utenriksministermøtet. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (Dagbladet): Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreker at det ikke er snakk om å sende kampstyrker til Libya.

- Nato står klar til å støtte den nye regjeringen i Libya, dersom de ber om det. Vi skal drøfte hva vi kan gjøre. Det kan være hjelp til institusjonsbygging. Det å ha militære strukturer, sikkerhetsstrategier er av stor betydning, sa Stoltenberg på pressekonferansen før utenriksministermøtet som starter i Brussel i dag.

Natos utenriksministre skal også drøfte opptrapping av støtten til Irak. I dag trener Nato irakiske tropper i Jordan. Landet har bedt om bistand til trening i Irak.

- Denne forespørselen vil vi vurdere. Vi skal drøfte hvordan vi kan øke Iraks kapasitet til å bekjempe ISIL, sa Stoltenberg.

Trussel fra sør På spørsmål fra Dagbladet bekrefter Stoltenberg at Nato trapper opp kampen mot IS og det Nato betegner som trusselen fra sør. Men han understreker samtidig at denne opptrappingen ikke skjer på bekostning av det kollektive forsvaret av Europa og trusselen fra øst, fra et mer aggressivt og uforutsigbart Russland.

- Vår utfordring er at vi må gjøre to ting samtidig. Vi må styrke det kollektive forsvaret av Europa. Samtidig må vi håndtere ustabiliteten og truslene fra sør, fra ISIL og andre terroristorganisasjoner.

Det er faktisk første gang i Natos historie at vi må ha sterkt fokus på to så store oppgaver samtidig. Derfor setter vi nå i verk den største endringen av Nato siden andre verdenskrig. Vi øker vårt nærvær i øst og våre øvelser i Europa, samtidig som vi styrker kampen mot ISIL og annen terrorisme. Vi må ha en 360 graders tilnærming. Vi må huske at kollektivt forsvar også handler om trusselen fra sør, sier Stoltenberg.

Han sier at selv om Nato har avsluttet det militære engasjementet i Afghanistan, er Nato fortsatt i landet og gir opplæring og trening til afghanske styrker.

- Vi må huske på hvorfor vi var i Afghanistan. Det var for å hindre at terroristene skulle få en trygg havn der. Hvis vi trapper opp støtten til Irak og andre land i regionen slik at de blir mer stabile, er det en støtte til deres kamp mot ISIL. Så, ja, vi trapper opp kampen mot terror, men ikke på bekostning av utfordringene i Europa. Vi må gjøre begge ting, sier Stoltenberg.

Stopper illegal migrasjon Natos utenriksministre vil også drøfte utvidelse av Nato-operasjonen i Egeerhavet, der Nato-fartøyer overvåker og stopper menneskesmugling og illegal innvandring til Europa.

- Der gjør vi en forskjell sammen med andre internasjonale initiativ. Tall fra FN's høykommissær for flyktninger viser at de daglige ankomstene i april var 90 prosent lavere enn i måneden før, sier Stoltenberg.

Ett av hovedtemaene på utenriksministermøtet er naturlig nok Russlands aggressive opptreden og Natos forhold til Russland. Men ifølge kilder i Nato blir fokuset mot trusselen fra sør sterkere fram mot toppmøtet i Polen i juli. Det store flertallet av naboland opplever ustabile land i Midt-Østen og Nord-Afrika, ukontrollerte flyktningestrømmer og ikke minst ekstremisme og terror som en større trussel mot europeisk sikkerhet enn Russland.

Forebygge og stabilisere - Hvis majoriteten av Natos medlemsland ikke opplever at at Nato har et relevant svar på trusselen fra sør, har alliansen et problem, sier en Nato-kilde.

Et av de store temaene på utenriksministermøtet er derfor hvordan Nato kan bidra til stabilisering i landene utenfor Nato-landenes grenser, gjennom samarbeid med land som Jordan, Tunisia, Irak, Afghanistan og Kuwait.

- Dette handler mye om ISIL. Nato må være rede til å sende kampstyrker også i framtida, men spørsmålet er hvordan kan vi gjøre landene i regionen bedre i stand til å forsvare seg. Det er det vi gjør i Afghanistan. Og om vi starter med å trene opp styrker inne i Irak, er det ett element til i kampen mot ISIL, sier Stoltenberg.

KOLLEKTIVT FORSVAR: Opptrapping av innsatsen mot terror skal ikke skje på bekostning av det kollektive forsvaret i Europa, understreker Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Laurent Dubrule/EPA
KOLLEKTIVT FORSVAR: Opptrapping av innsatsen mot terror skal ikke skje på bekostning av det kollektive forsvaret i Europa, understreker Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Laurent Dubrule/EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!