Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må Kari og sønnen vår få en unnskyldning

Arne Treholt krever at ekskona Kari Storækre og sønnen får en offisiell unnskyldning og en økonomisk kompensasjon.

KREVER KOMPENSASJON:  Arne Treholt krever nå at ekskona Kari Storækre og deres felles sønn får en unnskyldning og en økonomisk kompensasjon, etter at EROS-utvalget slo fast at familien har vært utsatt for overgrep fra Politiets Overvåkningstjeneste.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KREVER KOMPENSASJON: Arne Treholt krever nå at ekskona Kari Storækre og deres felles sønn får en unnskyldning og en økonomisk kompensasjon, etter at EROS-utvalget slo fast at familien har vært utsatt for overgrep fra Politiets Overvåkningstjeneste.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare noen minutter etter at spiondømte Arne Treholt fikk nyheten om at EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester) hadde konstatert at Politiets overvåkingstjeneste (POT) ulovlig hadde avlyttet ham, var det en glad og lettet Treholt som snakket med Dagbladet.

- Dette er gledelig og overraskende. Jeg er svært glad for at EOS-utvalget utvetydig har slått fast at POT ulovlig avlyttet boligen vår, videoovervåket oss og begikk gjentatte ulovlige innbrudd hjemme hos oss, sier Arne Treholt.

Spion
I forrige uke var humøret langt fra topp hos den spiondømte nordmannen som bor på Kypros.

Da fikk Arne Treholt for fjerde gang avslag på å få gjenopptatt spionsaken.

I 1984 ble Treholt arrestert av spanere fra det hemmelige politiet. Han var da på vei til Wien.

Ekspedisjonssjefen i Utenriksdepartementet og mangeårig statssekretær i flere Arbeiderparti-regjeringer ble anklaget for spionasje for Sovjetunionen. Seinere ble han også anklaget for å ha spionert for Saddam Husseins Irak-regime.

Treholt ble dømt til fengsel i 20 år.

Da Gjenopptakelseskommisjonen forrige torsdag avslo begjæringen om å få spionsaken prøvet på nytt, gikk Treholt til frontalangrep mot kommisjonen.

Overfor Dagbladet slo han fast at han ikke hadde tillit til Gjenopptakelseskommisjonen.

- Tillit - EOS-utvalget har en helt annen sammensetning enn Gjenopptakelseskommisjonen, noe som er med og inngir tillit til utvalget. Mens kommisjonen valgte minste motstands vei, viser EOS-utvalget politisk mot, sier Arne Treholt.

Treholt sier rett ut at Gjenopptakelseskommisjonen etter hans mening ikke er en uavhengig kommisjon, som vurderer saker med nye øyner.

- EOS-utvalget har åpenbart stått imot tungt press. Til tross for prestisje har EOS-utvalget stått opp og slått fast at jeg og min familie ble utsatt for grove overtramp. Det er gledelig.

Kompensasjon - Hva betyr dette for deg?

- For meg personlig er det viktig at det nå en gang for alle blir slått fast og endelig konstatert at overvåkningspolitiet begikk grove overtramp. Likevel er det viktigere at min ekskone Kari Storækre og vår sønn - som var fem år da han ble utsatt for POTs ulovlige overvåking og gjentatte kriminelle innbrudd i vårt hjem - nå får en offisiell unnskyldning fra norske myndigheter, sier Treholt til Dagbladet.

- Er en unnskyldning nok?

- Nei! Når vår sønn og min ekskone Kari Storækre blir utsatt for ulovligheter og kriminalitet satt i system av Politiets overvåkingstjeneste bør de få en økonomisk kompensasjon for det de var utsatt for, sier Arne Treholt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media