MÅTTE FORLATE GÅRDEN:  Håvard Kjelstad eier Dammyra gård som ligger like ved rasstedet, og er en av dem som ble evakuert. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
MÅTTE FORLATE GÅRDEN: Håvard Kjelstad eier Dammyra gård som ligger like ved rasstedet, og er en av dem som ble evakuert. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

- Nå må katta og hønene klare seg selv ei tid

De evakuerte etter leirraset vet ikke når de får vende hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Området på Byneset var søndag kveld fortsatt ustabilt etter at det gikk et leirskred i dag morges. I alt 12 husstander har kunnet returnere, mens det fortsatt er usikkert når de resterende 11 husstandene kan vende tilbake.
- Nå må katta og hønene klare seg selv ei tid, sier Håvard Kjelstad til NTB.

Han bor på gården Dammyra, et par hundre meter nedenfor rasstedet. Kjelstad står ved politisperringene utenfor rasområdet og ser mot hjemgården, men vet ikke når han får vende tilbake. - Vi merket det først ved at strømmen gikk. Ei stund etter hørte vi helikopter i lufta. Vi fikk beskjed om å komme. Kona mi og jeg måtte forlate gården slik vi gikk og sto, forteller han.

- Det var uvirkelig å se hvordan leirsuppa fløt nedover. Det er ikke godt å si hva som kan skje når slike masser først kommer i bevegelse, sier Kjelstad.
50 evakuert Det ble slått katastrofealarm da politiet søndag morgen fikk melding om et flere hundre meter langt og bred jordskred i Esp på Byneset i Trondheim. Både politi, ambulanser, brannvesen og eksperter fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble sendt til området. Rundt 50 personer ble evakuert, og hele området ble sperret av. Ingen personer ble skadet, og ingen bolighus ble tatt av raset, som gikk i et jordbruksområde med korndyrking. Ifølge VG opplyste politiet ved 21-tiden at halvparten av de 24 husstandene som ble evakuert, får flytte hjem søndag kveld.

Kvikkleire - Skredet har gått i et kvikkleireområde. Skredområdet er fortsatt ustabilt, sier sjefingeniør Einar Lyche i NVE til NTB. Sammen med tre kolleger fra NVE kom han søndag til Esp for å overvåke utviklingen. Det er et område på om lag 30 dekar som er rast ut, anslår han. - Det raser fortsatt fra skredkanten. Raset spiser seg langsomt bakover i terrenget. Vi vet enn ikke hvordan det vil utvikle seg, sa Lyche søndag ettermiddag. Han kan ikke si hvor lang tid det vil ta før skredet har stabilisert seg. - Vi tar ett døgn av gangen. Foreløpig kan vi ikke gjøre annet enn å observere, sier han.

- Systemene virker Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) bor på en gård som ligger drøyt ti kilometer fra rasområdet på Byneset. Søndag møtte han opp utenfor sperringene i Esp for å bli orientert om situasjonen. Han var imponert over den raske reaksjonen fra politi og redningsmannskaper. - Politi, ambulanser, sivilforsvar, redningshelikopter og geologer var raskt på plass. Folk ble evakuert og området sperret av. Det viser at systemene fungerer, sier Borten Moe til NTB. - Et ras som dette viser hvor sårbare vi kan være. Vi har mange kvikkleireområder i Norge. Det er viktig at vi fortsetter arbeidet med å kartlegge og få oversikt over de mest rasutsatte områdene, sier Borten Moe.

(NTB)