Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå må Kristin vise at hun duger

Norsk industri krever milliarder til næringslivet.

SKAL GI PAKKE MOT KRISE: 11.00 i dag legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) frem regjeringens krisepakke. Foto: SCANPIX
SKAL GI PAKKE MOT KRISE: 11.00 i dag legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) frem regjeringens krisepakke. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nå må hun viser at hun duger. Dette er Kristin Halvorsen og regjeringens viktigste budsjett noensinne. Nå må de virkelig trå til. Alt annnet vil være oppsiktsvekkende, sier leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no.

Klokken 11.00 i dag legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) fram den varslede krisepakken for Stortinget. Ifølge NRK vil pakken ligge et sted mellom 20 og 25 milliarder kroner.

- Krisepakken som legges fram i dag inneholder de sterkeste tiltakene for norsk økonomi på mer enn 30 år, sier statsminister Jens Stoltenberg til kanalen.

Berøres din arbeidsplass av finanskrisen? Send oss epost til 2400@db.no.

- Ingen intern uro
Det skal ha vært intern uro i regjeringen i forkant av dagens krisepakke. Dette aviser statssekretær ved Finansdepartementet, Roger Sandum, på det sterkeste:

«Til din orientering er den basert på gale premisser. Kristin har ikke kjempet for avskrivningssatser. Det har ikke vært noe kampsak for SV å få til mer skattelette og det vi kommer med i dag er langt bedre. Saken kan med dette dementeres!», skriver Sandum til Dagbladet.no via sms.

- Nå er det alvor. Krisen rammer nå all industri. De siste månedene er sysselsettingen redusert I økende tempo. Først og fremst ved at antall innleide har gått kraftig ned. Men nå øker det på med permitteringer og oppsigelser i en lang rekke bedrifter. Det er hevet over tvil at sysselsettingsutviklingen i 2009 blir negativ, sier Stein Lier-Hansen.

Han mener industriens situasjon er prekær:

- Bankene har strammet kraftig inn på tilgangen på lån. Våre undersøkelser viser at over 100.000 industriarbeidsplasser kan bli rammet, sier Lier-Hansen.

Kan bli bønnhørt
Nå melder NTB at Lier-Hansen kan bli bønnhørt. Regjeringen går med på å la kriseutsatte bedrifter vente med å betale skatt til det blir bedre tider. Skatteforskyvningen er et av grepene når regjeringen legger fram den nye krisepakken mandag.

Først når krisen er over vil denne skatteregningen forfalle til betaling. Også de borgerlige partiene har gått inn for skattejustering. Bedriftene vil få mulighet til å skyve på skatten i ett til to år.

- Det dreier seg altså om å betale mer skatt i en høykonjunktur enn i en lavkonjunktur. På den måten kan vi hindre at levedyktige bedrifter går over ende i en nedgangstid, sier toppsjefen i bransjeforeningen Norsk Industri, Stein Lier Hansen.

Lier Hansen tar til orde for en ordning med tilbakeføring av underskudd og blir bønnhørt av regjeringen. Staten vil trolig tape et par milliarder rentekroner på skatteutsettelsen, som på den annen side vil bedre likviditeten for kriserammede bedrifter.

I tillegg vil regjeringen øke satsene for avskrivninger på maskiner, utstyr og lokaler. Industrien har krevd at vilkårene blir like gode i Norge som hos våre viktigste konkurrentland i Europa. Videre blir regelverket for permittering justert i tråd med ønskene som spesielt er kommet fra fagbevegelsen.

VIL HA MILLIARDER:  Administrerende direktør, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, mener dette er regjeringens viktigste budsjett. Foto: Morten Holm /   SCANPIX
VIL HA MILLIARDER: Administrerende direktør, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, mener dette er regjeringens viktigste budsjett. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling