– Nå må kvinner få kjøre bil

Kvinnegruppe ber kong Abdullah av Saudi-Arabia endre loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): – Vi vil minne politikerne om at det er en sosial rett å kjøre bil, ikke en religiøs eller politisk rett, sier Fowziyyah al-Oyouni, en av lederne i organisasjonen Committee of Demanders of Women’s Right to Drive Cars, til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen ønsker å levere et protestskriv til kong Abdullah søndag denne uka, på Saudi-Arabias nasjonaldag. De kjemper for at landets kvinner skal få lov til å kjøre bil, en mulighet de fleste over 18 år tar for gitt.

Har ikke råd til privatsjåfør

I Saudi-Arabia er det forbudt for alle kvinner, også utenlandske, å kjøre bil. Mange familier må derfor ha privatsjåfører. Men mange har ikke råd til å betale 1700-2300 kroner i måneden og er avhengige av at mannlige familiemedlemmer kjører dem når de skal gjøre ting utafor hjemmet.

Kjøreforbudet ble tatt opp senest for to år siden. Politikeren Mohammed al-Zulfa foreslo da at kvinner i alderen 35 til 45 år skulle få muligheten til å kjøre, mot at de hadde selskap av en mann når de kjørte utafor de store byene.

Forslaget ble møtt med sterke reaksjoner. Enkelte gikk så langt som å kreve at al-Zulfa matte fjernes fra nasjonalrådet, mens andre mente han burde miste statsborgerskapet, melder AP. Kritikerne mente at han oppfordret kvinner til å begå en «dobbelt synd» ved å både vise seg uten slør og ved at de ville være i selskap med menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer