– Nå må kvinner få kjøre bil

Kvinnegruppe ber kong Abdullah av Saudi-Arabia endre loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Vi vil minne politikerne om at det er en sosial rett å kjøre bil, ikke en religiøs eller politisk rett, sier Fowziyyah al-Oyouni, en av lederne i organisasjonen Committee of Demanders of Women’s Right to Drive Cars, til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen ønsker å levere et protestskriv til kong Abdullah søndag denne uka, på Saudi-Arabias nasjonaldag. De kjemper for at landets kvinner skal få lov til å kjøre bil, en mulighet de fleste over 18 år tar for gitt.

Har ikke råd til privatsjåfør

I Saudi-Arabia er det forbudt for alle kvinner, også utenlandske, å kjøre bil. Mange familier må derfor ha privatsjåfører. Men mange har ikke råd til å betale 1700-2300 kroner i måneden og er avhengige av at mannlige familiemedlemmer kjører dem når de skal gjøre ting utafor hjemmet.

Kjøreforbudet ble tatt opp senest for to år siden. Politikeren Mohammed al-Zulfa foreslo da at kvinner i alderen 35 til 45 år skulle få muligheten til å kjøre, mot at de hadde selskap av en mann når de kjørte utafor de store byene.

Forslaget ble møtt med sterke reaksjoner. Enkelte gikk så langt som å kreve at al-Zulfa matte fjernes fra nasjonalrådet, mens andre mente han burde miste statsborgerskapet, melder AP. Kritikerne mente at han oppfordret kvinner til å begå en «dobbelt synd» ved å både vise seg uten slør og ved at de ville være i selskap med menn.

Konservativ tolkning

Konservative islamister mener kvinner burde være beskyttet fra fremmede menn, og at kvinner vil være fri til å dra fra hjemmet alene når de vil hvis de får lov til å kjøre bil. De mener også at kvinner vil måtte vise øynene sine unødig hvis de kjører bil og at de vil måtte være i kontakt med fremmede menn, som politimenn og bilmekanikere. Som kvinner i stort sett alle andre verdens land.

KAN IKKE KJØRE SELV: Kvinner i Saudi-Arabia er henvist til å være passasjerer. Det vil en gruppering nå endre på. Foto: Omar al-Abdullah/AP/Scanpix
KAN IKKE KJØRE SELV: Kvinner i Saudi-Arabia er henvist til å være passasjerer. Det vil en gruppering nå endre på. Foto: Omar al-Abdullah/AP/Scanpix Vis mer

De som støtter kvinnenes krav, sier at det ikke eksisterer noe forbud mot kvinnelige sjåfører i islam, men at det er basert på en konservativ tolkning av islamske religiøse ledere i landet.

Arrestert etter aksjon

Kvinner i landet har tidligere prøvd å ignorere forbudet i aksjoner. I 1900, da amerikanske tropper var i landet i forbindelse med invasjonen i Kuwait, satt et 50-talls kvinner seg bak rattet og kjørte. De ble fengslet for en dag, passene deres ble konfiskert og de mistet jobbene sine, ifølge AP.

– Nå må kvinner få kjøre bil
KONGEN: Condoleezza Rice besøkte tidligere i år kong Abdullah i Jeddah i Saudi-Arabia. I likhet med alle andre kvinner i landet kunne hun ikke kjøre bil under oppholdet, men USA bør kunne ha råd til privatsjåfør for sin utenriksminister. Det er ikke like lett for vanlige kvinner i Saudi-Arabia.