Nå må Marie Madeleine svare for bedrageri av penger, kaker og hotell

Tilbake på tiltalebenken i Oslo tingrett med nytt navn.

DESEMBER 2011: Marie Madeleine - da som Larsen - i et hjem i Elverum. Tirsdag er hun tiltalt i Oslo tingrett for sju nye tilfeller av grove bedragerier. Foto: Privat.
DESEMBER 2011: Marie Madeleine - da som Larsen - i et hjem i Elverum. Tirsdag er hun tiltalt i Oslo tingrett for sju nye tilfeller av grove bedragerier. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bedragerimetoden er den samme og fornavnet er det samme, men nå har seriebedrageren Marie Madeleine byttet etternavn til Steen.

Tirsdag skal hun møte i Oslo tingrett igjen etter den forrige og så langt åttende dommen i 2012.

Da ble Marie Madeleine Larsen dømt til tre års fengsel for 18 grove bedragerier pluss plagsom opptreden og ærekrenkelse.

Den gangen lot tingrettsdommeren nåde gå for rett, og gjorde det tredje året til betinget straff.

Psykoterapi

De mange navnene

Dette er ulike navn samme bedrageritiltalte har brukt, som Dagbladet har registrert i rettsdokumenter:

Inger Marie Nerby (dåpsnavn), Inger Hansen, Inger Marie Lärke, Marie Madeleine Larsen, Madeleine Johansson, Madeleine Larsen, Maria Hansen, Maria Kristoffersen, Maria Larsson, Maria Magdalena Selmer, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mary Steen, Mia Hansen, Mia Larsen, Mia Larsson, Mia Olsen, Miriam Steen, Signe Marie Selmer, Vigdis Olsen, Mette Steen, Maria Steen, Maria Safin, Marie Madeleine Steen.

Hun fikk gå i psykoterapi hos Kriminalomsorgen i København samtidig som hun bodde hos nær familie i den danske hovedstaden. Hun forklarte for Oslo tingrett for fem år siden at psykoterapi hadde hjulpet etter en dom i Sverige i 2007.

Det virker ikke som psykoterapi har hjulpet denne gangen. Etter to års tid på frifot er Marie Madeleine Steen - oppvokst på Raufoss som Inger Marie Nerby - nå tiltalt for sju nye tilfeller av grove bedragerier i Oslo mellom juni og oktober 2016.

Nye anmeldelser er allerede under etterforskning i Norge. Og i Danmark er det allerede berammet rettssak 1. juni for bedrageriforhold der i landet.

- Kvinden med den tunge koffert

Dagbladet har tidligere i år omtalt den danske storavisa Politikens jakt på å finne Marie Madeleine i podcastserien «Kvinden med den tunge koffert».

Tiltalen som Oslo tingrett skal behandle tirsdag, er tatt ut 2. februar i år.

Etter den tid har flere lokalaviser omtalt flere anmeldte saker fra Østlandet.

To av disse sakene, fra Nesodden og Porsgrunn, har havnet på bordet til politiadvokat Nora Eek-Nielsen ved Majorstua politistasjon i Oslo, som samler alle sakene fordi den første anmeldelsen kom dit.

Eek-Nielsen er aktor i tirsdagens straffesak i Oslo tingrett.

- Siden tiltalen er lovlig forkynt og de to nye sakene ikke har noen vesentlig annen karakter, har påtalemyndighetene ikke funnet grunn til å vente og samle flere saker, sier politiadvokat Eek-Nielsen til Dagbladet.

- Personlighetsforstyrrelse

Rettspsykiatere la fram en rapport foran en rettssak i 2007 med konklusjon av at hun led av en personlighetsforstyrrelse som kunne «være korrigerbar med psykoterapi over tid».

Det ble ikke gjennomført noe såkalt prejudisiell observasjon foran den forrige rettssaken i 2012.

- Det er ikke gjort noen slike vurderinger foran denne rettssaken, sier politiadvokat Nora Eek-Nielsen.

Tiltalen for grovt bedrageri etter Straffelovens paragraf 372/371a, har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Tiltaltes nye forsvarer, advokat Lars Leversen, har ikke besvart Dagbladets henvendelser før rettssaken.

Hotell, kaker, penger

«Bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det er begått ved flere anledninger eller over lengre tid», heter det i begrunnelsen for tiltalen, som omfatter disse sju forholdene:

27. juni 2016: lånte 2.000 kroner av kvinne til hotell etter angivelig sykehusoperasjon mot 200 dollar som sikkerhet. To dager etter greide hun å få tilbake de 200 dollarene av kvinnen, men «sønnen» kom aldri tilbake med de 2 000 kronene.

23. august: fikk overnatte hos kvinne på Kalbakken i Oslo under påskudd av at hun var til kreftbehandling uten tilgang til lommebok og nøkler. Kom tilbake 30. august og fikk bo hos samme kvinne en natt til.

Dagen etter fikk hun kvinnens kjæreste til å kjøre seg fra Oslo til «kreftbehandling» i Fredrikstad, og lånte samtidig 2.000 kroner av han. Kvinnens sønn skulle samme kveld komme tilbake med pengene og en kasse øl som takk for hjelpen.

24. august: fikk låne 2.100 kroner til hotell av mann på Nedre Prinsdal, hadde ikke tilgang til lommebok og nøkler.

28. august: Lysebu hotell: fikk sjekke inn uten gjenglemt bankkort, som sønnen skulle komme med. Etterlot seg regning på 2.558 kroner.

15. september: Frogner: fikk utlevert varer for 760 kroner fra firmakontoen til Oslo universitetssykehus, der hun angivelig jobbet.

1 . oktober: Henrik Ibsens gate: fikk utlevert fire kaker fra Pascal til angivelig 50-årsdag, hadde ikke tilgang på lommebok og nøkler og skulle komme tilbake og betale regningen på 1.952 kroner.

17. oktober: Pilestredet: forledet ansatt i en butikk til å låne seg 500 kroner, hadde blitt frastjålet lommebok på trikken, var alvorlig kreftsyk og bekymret for hvordan hun skulle komme seg hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer