Nå må nederlendere skaffe seg «hasjpass» for å få kjøpt cannabis

Turistene får ikke lov lenger.

- PROTESTERER: Flere mener den nye loven kan bety slutten for landets kjente «coffee shops». Foto: AP Photo/Peter Dejong
- PROTESTERER: Flere mener den nye loven kan bety slutten for landets kjente «coffee shops». Foto: AP Photo/Peter DejongVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny lov som hindrer tusister og ander utlendinger i Nederland å nyte godt av landets liberale narkotikalover trer i kraft allerede i begynnelsen av mai flere steder i landet.

Nederlandske statsborgere har fortsatt lov til å kjøpe hasj og marihuana på landets velkjente «coffee shops», men er nødt til å skaffe seg et «hasjpass». Hver kafé kan ha 2000 medlemmer.

Nederland er kjent verden rundt for sine liberale narkotikalover, og et besøk på en av kafeene hvor stoffene selges er nesten obligatorisk for enhver turist. Nå frykter mange at den nye loven kan bety slutten for de mange utsalgsstedene.

650 «coffee shops» I tre av landets sørlige provinser trer loven i kraft den 1. mai, mens resten av landet, inkludert hovedstaden Amsterdam, følger etter i samme fotspor neste år.

Amsterdams ordfører, Eberhard van der Laan, er imot lovendringen og håper nå å kunne inngå et kompromiss med nasjonale myndigheter. Ifølge myndighetene er det 650 «coffee shops» i landet, 214 av dem er i Amtserdam.

Van der Laan mener omtrent en tredjedel av turistene som besøker byen tar turen innom de kjente kafeene. Grunnet stadig strengere reguleringer har antallet utsalgssteder sunket jevnt de siste årene. Flere kafeer som lå i nærheten av skoler har blant annet blitt stengt. De nye reglene om medlemsskap er imidlertid de strengeste på mange år.

Vil unngå «narkoturister» Regjeringen argumenterer med at de ønsker å begrense antallet såkalte «narkotikaturister». Effektive kurerere kjører over grensa fra nabolandene Belgia og Tyskland for å kjøpe store mengder cannabis som de igjen selger i hjemlandet.

FÅR IKKE LOV: En mann røyker marijuana under en demonstrasjon mot den nye loven 20. april. Foto: AP Photo/Peter Dejong
FÅR IKKE LOV: En mann røyker marijuana under en demonstrasjon mot den nye loven 20. april. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

- De nye reglene løser ikke problemene vi har her og kan føre til nye problemer, sier Tahira Limon, talsperson for myndighetene i Amsterdam til britiske The Guardian.

Hun sier at rundt 23 prosent av de fire til fem millionene som besøker landet i året er innom en «coffee shop».

- Velregulerte fristeder Byens politikere mener at grunnen til at utsalgsstedene i utgangspunktet ble lovlige for flere tiår siden fortsatt er relevant: kafeene er velregulerte fristeder hvir folk kan kjøpe cannabis uten å komme i kontakt med dopselgere som også selger sterkere stoffer som herion og kokain.

Men myndighetene annonserte fredag at det ikke vil bli gjort noen unntak fra de nye reguleringene, heller ikke Amsterdam. Den konservative regjeringen ønsker at kafeene få tilbake sin opprinnelige funksjon, nemlig å fungere som lokale utsalgssteder for lokalbefolkningen.

Den nye loven har skapt sterke reaksjoner og ført til demonstrasjoner. «Weedpass can smoke my ass», hadde flere demonstranter skrevet på bannere under en demonstrasjon i Amsterdam 20. april.

- Diskriminerer utlendinger Michael Veling driver en av de 650 kafeene som selger cannabis og er talsmann for organisasjonen for nederlandske forhandlere av Cannabis. Han tror de nye reglene vil føre til at han kan tape 90 prosent av omsetningen.

- Dommeren svarer ikke på et prisipielt spørsmål: kan vi diskriminere utlendinger når det ikke er snakk om forstyrrelse av ro og orden? sier han.

KAN BETY SLUTTEN: Mange mener den nye loven kan bety slutten for Nederlands velkjente «coffee shops», hvor det selges hasj og marijuana. REUTERS/Mischa Rapmund
KAN BETY SLUTTEN: Mange mener den nye loven kan bety slutten for Nederlands velkjente «coffee shops», hvor det selges hasj og marijuana. REUTERS/Mischa Rapmund Vis mer

Den nederlandske regjeringen kollapset denne uken og det vil bli holdt nytt valg i september. Det er uvisst om den nye administrasjonen vil ønske å opprettholde de nye reguleringene.

MÅ HA «HASJPASS»: Nederlenderne må nå skaffe seg et «hasjpass» for å få kjøpt det narkotiske stoffet. Foto: AP Photo/Peter Dejong
MÅ HA «HASJPASS»: Nederlenderne må nå skaffe seg et «hasjpass» for å få kjøpt det narkotiske stoffet. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer