Nå må Obama holde sitt livs tale

75 000 i publikum, 45-årsjubileum for «I have a dream», og dødt løp på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Rundt klokka 04.30 i natt norsk tid går Barack Obama opp på et podium som, avhengig av hvem man spør, ligner på et gresk tempel, Lincoln-monumentet i Washington, eller kulissene til talen som George W. Bush holdt på sitt landsmøte under presidentvalgkampen i 2000.

Demokratene har ikke akkurat lagt lista lavt for Obamas opptreden her i Denver.

Først ble det klart at talen havner nøyaktig på 45-årsjubileet til Martin Luther Kings legendariske «I have a dream»-tale.

Så ble det kjent at talen ikke skulle holdes på Pepsi Center, der resten av landsmøtet har funnet sted, men utendørs, på byens største fotballstadion foran omlag 75 000 mennesker.

Det er første gang siden John F. Kennedys landsmøtetale som presidentkandiat at seansen skjer under åpen himmel, og når Obama i natt formelt takker ja til partiets nominasjon vil mange millioner velgere sitte klistret til tv-skjermene over hele USA - og i hele verden.

Dumdristig eller genialt?

Republikanerne har brukt mange av sine siste valgkampreklamer på tv til å framstille Obama som en kjendis, en lettvekter som henger med Hollywood-venner og holder pompøse og fengende taler uten særlig til innhold.

Dette er et budskap som både McCain og hans støttespillere også hamrer inn i intervju etter intervju, men det ser altså ikke ut til å ha lagt en demper på omfanget av arrangementet i Denver i dag.

GREIER HAN Å OVERBEVISE USA? I natt norsk tid skal Barack Obama holde sin livs kanskje viktigste tale, som kommer til å følges av millioner mennesker både i USA og i verden forøvrig. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
GREIER HAN Å OVERBEVISE USA? I natt norsk tid skal Barack Obama holde sin livs kanskje viktigste tale, som kommer til å følges av millioner mennesker både i USA og i verden forøvrig. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Trolig vil McCain-staben være på tv-skjermen minutter etter Obama går av scenen for å latterliggjøre det de gjerne kaller «flott» retorikk og konfetti.

Martin Luther King Jr. holdt det som er en av verdens mest berømte taler på trappa foran Lincoln-monumentet i Washington 28. august 1963.

Noen mener det er risikabelt og farlig nært stormannsgalskap av Obama å holde sin store tale på jubileumsdagen for udødelige passasjer som «Jeg har en drøm om at denne nasjonen en dag vil reise seg og leve opp til den virkelige meningen av sitt mantra: \'Vi regner disse sannhetene som gitt, at alle mennesker er skapt likeverdige\'».

Andre tror at presidentkandidaten i 2008, som tidligere har brukt utdrag av Luther Kings taler i sin egen kontekst, vil klare å vri den spesielle anledningen til sin fordel.

Enorme forventninger

Det er ikke bare omstendighetene og Obamas imponerende taler tidligere i valgkampen som gjør kvelden spesiell her i Denver.

Talen i kveld vil også bli målt opp mot senatorens landsmøte-tale i 2004.

Det var da han for alvor braste inn i den amerikanske offentligheten og folk begynte å snakke høyt om et mulig presidentemne, og selv politiske motstandere medgir gjerne at talens forsonende retorikk og framførelsen var fantastisk.

Nå må Obama holde sitt livs tale

«Kommentatorene liker å skjære landet vårt i biter som røde stater og blå stater - røde stater for republikanere og blå stater for demokrater. Men jeg har nyheter til dem også. Vi tilber en «fantastisk Gud» i de blå statene, og vi liker ikke føderale agenter som snoker rundt i bibliotekene i de røde statene. Vi trener lilleputtlag i de blå statene, og ja, vi har noen homofile venner i de røde statene. Det finnes patrioter som var imot krigen i Irak og det var patrioter som støttet krigen i Irak. Vi er ett folk, alle med troskap til stjernene og stripene, og alle forsvarer Amerikas forente stater», sa Obama for fire år siden.

Den gangen skulle han engasjere folk til å stemme på John Kerry - nå er det Obama selv alt dreier seg om.

Secret Service i helspenn

Før headliner Obama ankommer Invesco Field er det knyttet store forventninger også til talen til Al Gore.

Nobelprisvinneren og Bill Clintons visepresident har enorm status i det demokratiske partiet, men han har holdt en relativt lav profil i valgkampen fram til i natt.

Flere aviser har denne uka skrevet at selveste Bruce Springsteen og Bon Jovi skal spille på stadion i forbindelse med det gigantiske arrangementet, men det skal ifølge blant andre Washington Post være endelig avkreftet av artistenes management.

I stedet er det trolig blant andre Will.I.Am - frontfiguren i Black Eyed Peas som står bak låta og YouTube-hiten «Yes We Can» som skal framføre Obama-låta live.

Hvorvidt korist Scarlett Johansson blir med på scenen er ikke kjent.

Også sikkerhetstiltakene er naturlig nok svært, svært omfattende i forbindelse med talen. Secret Service vil finkjemme bagasjen til alle 75 000 på arenaen, og alle gater er stengt i en stor radius.

Pressefolk er bedt om å ankomme i 14-15-tida lokal tid, seks timer før Obama går på scenen.

Fordi jernbanen passerer like ved stadionen, er all togtrafikk stanset i 12 timer i frykt for terrorangrep, og luftrommet over Denver er i praksis stengt for andre enn politi- og militærhelikoptrene som konstant svirrer over byen.

Ifølge lokalavisa Rocky Mountain News ladet Obama i morges opp foran talen med å spille basketball på en treningsklubb i Denver sentrum, før han trolig skal gjøre de aller siste endringene i manuset i timene fram mot det ekstremt viktige øyeblikket.

Les alt om talen på Dagbladet.no i morgen.

EN KONGEPUDDEL FOR OBAMA-FAMILIEN? En av de mer kuriøse innslagene rundt Obamas nominasjonsprosess, er den amerikanske kennelklubbens avstemning om hvilken rase Obama-familien burde anskaffe seg. 42 000 mennesker har deltatt i avstemningen. Vinnerrasen er kongepuddel (avbildet), som så vidt slo rase nummer to på listen, Softcoated Wheaten Terrier, med noen få hundre stemmer.
HISTORISK TIDSPUNKT: Det er i dag nøyaktige 45 år siden Martin Luther King Jr. holdt den etter hvert legendariske «I have a dream»-talen på trappa foran Lincoln-monumentet i Washington i 1963.
STORT KJENDISOPPBUD: Musikeren Stevie Wonder er en av mange kjendiser som skal opptre på Invesco Field-stadionet foran 75 000-80 000 mennesker.